Naar het overzicht van Tips & technieken
In supermarkten, en zelfs in viswinkels, ligt de gerookte paling vaak gefileerd voor je klaar. Maar als je een hele gerookte paling koopt, is het toch handig te weten hoe je die moet fileren.
1. Snijd de kop van de paling. Op de foto heb ik ook de staart eraf gesneden, maar dat hoeft niet.
2. Snijd langs de ruggegraat de vis aan één kant in tot ongeveer halverwege de dikte van de paling. Haal nu de filet kalmpjes eraf, gebruik je vingers hierbij ook, de fijne graatjes blijven zo aan de ruggegraat zitten. Gebruik je daarvoor een mes, dan zou je die fijne graatjes doorsnijden. Snijd dan langs de andere kant van de graat de huid in, en trek de ruggegraat voorzichtig van de tweede filet.
3. Leg de palingfilets met de huid naar beneden op de snijplank, en schep met een theelepel de filet zo van de huid af.
Voor een recept met gerookte paling lijk je bij de Soesjes met palingmousse.
Basistechniek: Hoe fileer je gerookte paling?
Het fileren van hele, gerookte paling is niet moeilijk.
© Auteur