Keukengerei – Spuitzak

Naar het overzicht van Tips & technieken

Een spuitzak gebruik je om slagroom, glazuur, beslag of een mousse te spuiten, in mooie toefjes, of om iets te vullen. Er zijn verschillende materialen, van gecoat linnen tot dun plastic. Niet alle spuitzakken zijn even duurzaam, sommige zijn voor eenmalig gebruik. Welke je ook neemt, kies een ruime maat, want zelfs als je maar een beetje te vullen hebt, is een ruime overslag prettig.

Soms zitten er spuitmondjes bij de zak, soms moet je die los kopen. Een spuitmondje bestaat uit drie delen: een deel dat in de zak in de punt past met een schroefdraad, een ring die je van buiten op die schroefdraad draait, en een set spuitmondjes die je in de buitenste draairing doet voordat je deze aan de spuitzak bevestigt. Knip de punt van de spuitzak zover af dat de bijgeleverde of gekochte spuitmondjes er goed op te bevestigen zijn.

Het vullen van de spuitzak doe je niet tot de rand aan toe. Je moet namelijk de vulling er uit knijpen door de bovenkant dicht te draaien. Neem de zak met het bevestigde spuitmondje in je linkerhand (of je rechter, als je links bent), sla ongeveer de helft van de zak terug over je hand (meer als het een grote spuitzak is), en schep de vulling erin. Zorg dat de vulling goed onderin komt, dat scheelt later een hoop lucht spuiten. Vul de zak tot hooguit twee handbreedten (bij kleine zakken kan je natuurlijk wat hoger gaan) van de bovenrand, draai hem dan dicht, en terwijl je met je linkerhand de vulling naar beneden duwt, stuur je met je rechterhand het spuitmondje.

Hoe maak je een spuitzak na gebruik schoon?

Er zijn natuurlijk spuitzakken voor eenmalig gebruik, maar je hebt ook stevige spuitzakken die je meermalen kunt gebruiken. Maar dan moet je het ding wel schoon kunnen maken! Dat gaat als volgt: Draai de spuitmond los en verwijder die, met de draairing waarmee hij de spuitzak vastklemt. DIe dingen kunnen als je ze hebt schoongespoeld (er blijft altijd vulling in zitten) in de afwasmachine. De zak keer je binnenste buiten, je schraapt eventuele achtergebleven klodders eerst van de zak af, daarna was je hem in een warm afwassopje goed af, met een spons of borstel. Spoel ook de buitenkant even goed af, en laat de zak daarna binnenste buiten drogen.

Zie ook het recept voor palingmousse gevulde soesjes.

Hoe gebruik je een spuitzak
Spuitzakken zijn handig voor het aanbrengen van versiering, spuiten van mooie toefjes, en het vullen via een smalle opening.
© Auteur Christianne Muusers

Christianne

Share
Published by
Christianne

Recent Posts

Pompoenbrood, een recept uit de 17de eeuw

Meteen naar het recept Broden met pompoenpitten kun je tegenwoordig makkelijk kopen, maar het mooie…

3 jaar ago

Koffie zoals in Eritrea

Enige tijd geleden heb ik een opleiding tot gecertificeerd NT2-docent voltooid. Ik geef nu les…

3 jaar ago

Griet met rode bessen

Al eerder publiceerde ik op Coquinaria twee recepten uit het kookboek van Maurice Joyant, Le…

3 jaar ago

Een makkelijk recept voor hypocras

Na afloop van een uitgebreide maaltijd schenkt men nog steeds graag een digestief om de…

3 jaar ago

Gierstpudding uit Senegal

Als ik het goed zie op de kaart, is de hoofdstad van Senegal, Dakar, de…

3 jaar ago

Gevulde aubergines

Net als in 2018 en 2019 bij de WK's voor mannen en vrouwen, publiceer ik…

3 jaar ago