Categories: Keukengerei

Keukengerei – Passe-vite

Naar het overzicht van Tips & technieken

Er bestaan allerlei soorten zeven, die allemaal voor andere dingen handig zijn. Een passe-vite (ongeveer ‘snel-zeef’) of draaizeef is een molen die wordt gebruikt om groente en fruit te pureren. Meestal heeft de zeef een verwisselbare bodem met gaatjes in verschillende maten, al naar gelang de te zeven ingrediënten en gewenste puree.

Gebruik

Je zet de zeef op een pan of ruime kom, en het te pureren voedsel gaat in de zeefkom. De zwengel laat een metalen spatel draaien die de inhoud van de molen zonder al te veel geweld door de zeef perst. Daardoor blijven ongewenste stukjes zoals pitjes van bessen, draden van geblancheerde bleekselderijstengels of velletjes van tomaten of van gedroogde erwten achter in de zeef. In een blender worden die kapot geslagen en zijn ze daarna moeilijk eruit te halen.

Aan de andere kant, voor mij hoeft niet elke puree glad te zijn. Een frambozensaus zoals voor Pêche Melba mag van mij best nog pitjes hebben.

Wat is een passe-vite?
Met een passe-vite of draaizeef kun je snel en makkelijk groente of fruit pureren. Pitjes en velletjes blijven achter in de zeef. 
© Auteur Christianne Muusers

Christianne

View Comments

Share
Published by
Christianne

Recent Posts

Pompoenbrood, een recept uit de 17de eeuw

Meteen naar het recept Broden met pompoenpitten kun je tegenwoordig makkelijk kopen, maar het mooie…

3 jaar ago

Koffie zoals in Eritrea

Enige tijd geleden heb ik een opleiding tot gecertificeerd NT2-docent voltooid. Ik geef nu les…

3 jaar ago

Griet met rode bessen

Al eerder publiceerde ik op Coquinaria twee recepten uit het kookboek van Maurice Joyant, Le…

3 jaar ago

Een makkelijk recept voor hypocras

Na afloop van een uitgebreide maaltijd schenkt men nog steeds graag een digestief om de…

3 jaar ago

Gierstpudding uit Senegal

Als ik het goed zie op de kaart, is de hoofdstad van Senegal, Dakar, de…

3 jaar ago

Gevulde aubergines

Net als in 2018 en 2019 bij de WK's voor mannen en vrouwen, publiceer ik…

3 jaar ago