Basistechniek – Gemberwortel raspen

Naar het overzicht van Tips & technieken

Soms heb je geen gemberpoeder of djahé nodig in een recept, maar verse gemberwortel. Als je een Indonesische bouillon trekt, kan er een schijfje gember in de pan gaan. Grof gesneden gember is, ook als hij gaar is, niet lekker om zo te eten. rauw fijngesneden, of in flinterdunne reepjes, is gember wel lekker. Bijvoorbeeld als garnering in sommige Japanse gerechten.

Maar soms is er geraspte gember nodig. Met een kaasrasp kom je niet ver. Je kunt een gewone (schone) nootmuskaatrasp gebruiken. Waar je de kaas of nootmuskaat door de rasp heen ziet vallen, druppelt er bij gember hooguit wat sap door. Dat werkt niet goed. Daarom kun je bij een toko speciale gemberraspen kopen. Die hebben alleen stekels of puntjes, maar geen gaten. Eerst schil je de wortel met een dunschiller, en dan wrijf je de vezels van de wortel kapot op de rasp. Het sap komt los en vang je op. Dat is wat je gebruikt, de vezels gooi je weg.

Hoe rasp je gemberwortel?
Voor het raspen van gemberwortel kun je speciale gemberraspen gebruiken.
© Auteur Christianne Muusers

Christianne

Recent Posts

Kalfsgelei uit de negentiende eeuw

Gelei, een vergeten gerecht Het hoogtepunt van decoratieve schotels met gelei ligt in de negentiende…

3 maanden ago

Pompoenbrood, een recept uit de 17de eeuw

Meteen naar het recept Broden met pompoenpitten kun je tegenwoordig makkelijk kopen, maar het mooie…

4 jaar ago

Koffie zoals in Eritrea

Enige tijd geleden heb ik een opleiding tot gecertificeerd NT2-docent voltooid. Ik geef nu les…

4 jaar ago

Griet met rode bessen

Al eerder publiceerde ik op Coquinaria twee recepten uit het kookboek van Maurice Joyant, Le…

4 jaar ago

Een makkelijk recept voor hypocras

Na afloop van een uitgebreide maaltijd schenkt men nog steeds graag een digestief om de…

4 jaar ago

Gierstpudding uit Senegal

Als ik het goed zie op de kaart, is de hoofdstad van Senegal, Dakar, de…

4 jaar ago