Naar het overzicht van Tips & technieken
Soms heb je geen gemberpoeder of djahé nodig in een recept, maar verse gemberwortel. Als je een Indonesische bouillon trekt, kan er een schijfje gember in de pan gaan. Grof gesneden gember is, ook als hij gaar is, niet lekker om zo te eten. rauw fijngesneden, of in flinterdunne reepjes, is gember wel lekker. Bijvoorbeeld als garnering in sommige Japanse gerechten.
Maar soms is er geraspte gember nodig. Met een kaasrasp kom je niet ver. Je kunt een gewone (schone) nootmuskaatrasp gebruiken. Waar je de kaas of nootmuskaat door de rasp heen ziet vallen, druppelt er bij gember hooguit wat sap door. Dat werkt niet goed. Daarom kun je bij een toko speciale gemberraspen kopen. Die hebben alleen stekels of puntjes, maar geen gaten. Eerst schil je de wortel met een dunschiller, en dan wrijf je de vezels van de wortel kapot op de rasp. Het sap komt los en vang je op. Dat is wat je gebruikt, de vezels gooi je weg.
Hoe rasp je gemberwortel?
Voor het raspen van gemberwortel kun je speciale gemberraspen gebruiken.
© Auteur