Naar het overzicht van Tips & technieken
Jazeker, zelfs over het gebruik van alumiumfolie kun je vragen hebben! Want al is het is héél plat, het heeft toch twee kanten. Welke kant moet je gebruiken, de glimmende of de matte?
Om te beginnen, de matte en glimmende kant heeft geen functie voor de fabrikant, het is het gevolg van het productieproces. Het verschil komt doordat tijdens de laatste uitrolfase, als het aluminiumvel al heel dun is, het vel dubbel wordt gevouwen om door de walsrollen te gaan, anders breekt het te makkelijk. De buitenkanten worden zo nog een keer gepolijst, de binnenkanten niet.
Toch kun je dat kleine verschil soms wel gebruiken. Het hangt af van waarover of omheen je de folie gebruikt. De glimmende kant weerkaatst meer warmte dan de matte kant, maar dat geldt alleen voor straal-warmte. Wil je iets onder de grill zetten en voorkomen dat de bovenkant te snel verkleurt, doe dan de glimmende kant naar buiten. Maar in een heteluchtoven maakt het niet uit welke kant je naar buiten doet.
Als je iets verpakt om in de oven te garen zoals bij het poffen van aardappel, dat maakt het ook niet uit welke kant je gebruikt, nu is het vooral belangrijk dat de folie zo strak mogelijk om het voedsel heen zit. De ingesloten lucht vertraagt de warmte-overdracht.
Dek je op het aanrecht even iets af om warm te houden, kreukel de folie dan en leg het vel losjes over het voedsel met de glimmende kant naar binnen. Voorbeeld: een hele, gebraden kip. De kip blijft warm en sappig (maar niet uren lang, alufolie is geen hooikist).
Als je wilt dat iets in de oven een bruin korstje krijgt zul je de folie altijd moeten verwijderen. Anders slaat het vocht dat uit het gerecht verdampt via de folie weer neer op het voedsel. Daarom kun je ook voedsel met een knapperige korst beter niet afgedekt met folie warmhouden. Wat ik dan doe is een grote vliegenkap (met gaas) erover zetten en een theedoek erover doen. Zo kan het vocht nog weg. Of je zet het voedsel in een oven op lage temperatuur.
Overigens is ieder verschil tussen de glimmende of matte kant van de folie weg als iets langer in de oven staat.
Hoe gebruik je aluminiumfolie?
© Auteur