Categories: Basistechniek

Basistechniek – Kadetjes snijden

Naar het overzicht van Tips & technieken

Je zou denken dat dit een compleet overbodig ‘basisrecept’ is. Helaas is dit niet het geval, want broodjes kunnen wel degelijk fout worden gesneden.

In veel winkels waar je broodjes kunt bestellen (broodjeswinkels, vishandels) worden broodjes blijkbaar kant en klaar gebakken en voorgesneden aangeleverd: enge witte kadetjes, die in plaats van zoals het hoort dwars doorgesneden te zijn een merkwaardige inkeping van boven naar beneden vertonen. Als je om een normaal gesneden broodje vraagt kijkt de verkoper je aan alsof je gek bent, en deelt je mee dat dat niet kan. Alle broodjes zijn al gesneden (door de fabriek dus).

Ik wil hier met klem tegen protesteren! Het kadetje is ideaal om tussen duim en vingers te worden vastgehouden: de duim ondersteunt de vlakke onderkant, de vingers buigen zich liefdevol om de convexe bovenkant van het broodje. De vulling wordt met lichte druk gefixeerd tussen beide broodhelften. Bij een verticaal ingesneden broodje missen de vingers ten eerste het aangename gevoel van een gladde broodkorst, maar erger nog: de vulling wordt niet vastgeklemd, maar floept bij de minste druk het broodje uit!

Daarom: Doe mij een plezier, en vraag iedere keer als je met zo’n gemakzuchtig ingesneden broodje wordt geconfronteerd om de juiste snede, of ga demonstratief een broodje bij de bakker halen en snij dat zelf met het zakmes dat je uiteraard altijd bij je draagt op de juiste manier in, om daarna aan de zondige winkelier te vragen het beleg tegen kortingsprijs te leveren om het broodje te beleggen. Wie weet dringt het ooit tot deze gemakzuchtige winkeliers door dat een lekker broodje meer klanten trekt dan een makkelijk broodje.

Over de goede en foute manier van een broodje opensnijden
Dat kan dus, een broodje fout snijden. Het gaat ten koste van het eetplezier, en lijkt er alleen maar op gericht te zijn de inhoud zichtbaar te maken. Maar dat wil ik helemaal niet.
© Auteur Christianne Muusers

Christianne

Share
Published by
Christianne

Recent Posts

Pompoenbrood, een recept uit de 17de eeuw

Meteen naar het recept Broden met pompoenpitten kun je tegenwoordig makkelijk kopen, maar het mooie…

3 jaar ago

Koffie zoals in Eritrea

Enige tijd geleden heb ik een opleiding tot gecertificeerd NT2-docent voltooid. Ik geef nu les…

3 jaar ago

Griet met rode bessen

Al eerder publiceerde ik op Coquinaria twee recepten uit het kookboek van Maurice Joyant, Le…

3 jaar ago

Een makkelijk recept voor hypocras

Na afloop van een uitgebreide maaltijd schenkt men nog steeds graag een digestief om de…

3 jaar ago

Gierstpudding uit Senegal

Als ik het goed zie op de kaart, is de hoofdstad van Senegal, Dakar, de…

3 jaar ago

Gevulde aubergines

Net als in 2018 en 2019 bij de WK's voor mannen en vrouwen, publiceer ik…

3 jaar ago