Categories: Basistechniek

Basistechniek – Spuitglazuur

Naar het overzicht van Tips & technieken

Als je taart wilt decoreren zijn er veel mogelijkheden. Voor het aanbrengen van kleine versierinkjes of lijntjes met een spuitzak kun je een glazuur gebruiken van poedersuiker met boter of eiwit. Beide glazuren kun je kleuren met kleurstof, en beide worden na een tijdje hard.

Voor kerstcakes die met rolfondant worden bekleed, gebruik je spuitglazuur op basis van eiwit. In het Engels heet dit royal icing. Roer 1 deciliter aan rauw eiwit (3 tot 4 eiwitten) los met een vork. Doe er 500 gram poedersuiker bij, maar wel lepel voor lepel. Blijf steeds roeren tot alles is opgenomen. Roer dan flink, of gebruik de electrische mixer, gedurende tien minuten. Doe er tot slot 1 theelepel glycerine bij. Dat is verkrijgbaar bij de drogist. Het is niet noodzakelijk, maar de glazuur spuit er wel lekkerder door. Spatel de massa in een spuitzak met spuitmond naar keuze.

Spuitglazuur op basis van boter wordt van een botercrème gemaakt. Roer een pakje boter (250 gram) zacht. Roer er 1 eidooier door. Roer er 200 tot 300 gram poedersuiker door, en eventueel kleurstof. Omdat boter geel is, zal de kleur ook naar geel verschuiven. Dus: blauwe kleurstof levert een groene glazuur op.

Over kleurstof gesproken: als je niet een hele felle kleur wilt, kun je ook limonadesiroop gebruiken, of vruchtensap. Bedenk wel dat poedersuiker al vloeibaar wordt met een heel klein beetje vocht. Een alternatief is kleurpasta gebruiken.

Je kunt ook de smaak van glazuur beïnvloeden. Gebruik dan enkele druppels citroen- of limoensap, of vanille- amandel-, rozen- of sinaasappelolie (wel opletten dat de olie voor consumptie geschikt is!).

Spuitglazuur maken voor het versieren van gebak
Dit glazuur kan op basis van eiwit of van boter zijn. Je brengt er kleine details mee aan op een taart of cake.
© Auteur Christianne Muusers

Christianne

Share
Published by
Christianne

Recent Posts

Pompoenbrood, een recept uit de 17de eeuw

Meteen naar het recept Broden met pompoenpitten kun je tegenwoordig makkelijk kopen, maar het mooie…

3 jaar ago

Koffie zoals in Eritrea

Enige tijd geleden heb ik een opleiding tot gecertificeerd NT2-docent voltooid. Ik geef nu les…

3 jaar ago

Griet met rode bessen

Al eerder publiceerde ik op Coquinaria twee recepten uit het kookboek van Maurice Joyant, Le…

3 jaar ago

Een makkelijk recept voor hypocras

Na afloop van een uitgebreide maaltijd schenkt men nog steeds graag een digestief om de…

3 jaar ago

Gierstpudding uit Senegal

Als ik het goed zie op de kaart, is de hoofdstad van Senegal, Dakar, de…

3 jaar ago

Gevulde aubergines

Net als in 2018 en 2019 bij de WK's voor mannen en vrouwen, publiceer ik…

3 jaar ago