Chinese tomatensoep

Het geheime ingrediënt van Chinese tomatensoep is appelmoes, een ongebruikelijke toevoeging in soepen. Maar het is wel een lekkere, makkelijk te bereiden soep, waar vooral kinderen dol op zijn. Hoe snel en makkelijk de soep is hangt af van de bouillon die je gebruikt. Je hoeft geen chinese kippeboullion te gebruiken, maar het mag natuurlijk wel. Je kunt ook een ‘westerse’ eigenmaakte kippebouillon gebruiken, en zelfs bouillon uit een pot of van een blokje. Maar: hoe beter de bouillon, hoe lekkerder de soep!
Voorgerecht voor 4 tot 5 personen; voorbereiding 25 minuten; bereiding 10 minuten.1 liter kippebouillon
2 grote blikjes tomatenpuree (2 x 140 gr)
250 gr kipfilet van happy kip (of al gaar van de soepkip)
1 tl gemberpoeder
1 eetl Chinese sojasaus (dikker dan Japanse, zouter dan Indonesische)
30 tot 50 gr suiker
75 tot 100 gr appelmoes “extra kwaliteit”
2 tl maïzena
75 gr rijstvermicelli (mihoen) of glasvermicelli (so-oen, van sojabonen)
enkele ringetjes groen van bosui
eventueel: mespuntje ve-tsin

Voorbereiding

Breng de kippebouillon tegen de kook aan en doe er de kipfilet bij. Laat het vlees op een laag vuur pocheren in vijftien tot twintig minuten. Neem het vlees uit de bouillon en snijd het in kleine stukjes. Als je soepkippevlees gebruikt hoeft dat alleen maar in stukjes te worden gesneden.
Bereid de mihoen of so-oen volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Spoel daarna de noedels meteen in een zeef onder koud stromend water, en laat goed uitlekken. Mihoen levert witte noedels op, so-oen blijft transparant (vandaar in het Engels: glass noodles).
Roer het gemberpoeder en maïzena los met een beetje koud water.

Bereiding

Doe alles behalve de stukjes vlees, gember en maïzena, en de mihoen in de bouillon. Roer goed tot alles egaal gemengd is. Breng aan de kook. Roer het gember/maïzenapapje door, giet het dan bij de soep. Roer tot de soep gebonden is. De stukjes kipfilet vlak voor het opdienen toevoegen en even laten meewarmen.
Tot dit punt kan de soep worden voorbereid, zelfs de dag van te voren. Bereid de mihoen dan wel pas vlak voor het opdienen, anders droogt hij weer uit. Als deze soep door kinderen wordt gegeten lijkt het me verstandig de mihoen in kleine stukjes te snijden of knippen (ik gebruik meestal de schaar).

Serveren

Verdeel de mihoen over de soepkommen en giet er de warme soep over. Strooi er wat ringetjes bosui op. Dien meteen op.
Je vist de mihoen en stukjes kip met eetstokjes uit het kommetje, de soep drink je. Maar je mag de soep ook gewoon met een lepel eten (toch die mihoen maar fijnsnijden dan).

Ingrediënten

Alle verklaringen van ingrediënten

Ve-tsin, aji-nomoto of MSG (monosodium glutamaat)

Dit is een smaakversterker die niet alleen in aziatische keukens wordt toegepast, maar ook op grote schaal door de voedselindustrie. Sommige mensen zijn overgevoelig voor deze stof. Gebruik het met mate, of helemaal niet.

Het recept voor de bekende Chinese Tomatensoep
Chinese tomatensoep kenmerkt zich door de zoete smaak. Deze komt van het ‘geheime’ ingrediënt: Appelmoes! De soep is eenvoudig te maken.
© Auteur Christianne Muusers

Christianne

Share
Published by
Christianne

Recent Posts

Pompoenbrood, een recept uit de 17de eeuw

Meteen naar het recept Broden met pompoenpitten kun je tegenwoordig makkelijk kopen, maar het mooie…

3 jaar ago

Koffie zoals in Eritrea

Enige tijd geleden heb ik een opleiding tot gecertificeerd NT2-docent voltooid. Ik geef nu les…

3 jaar ago

Griet met rode bessen

Al eerder publiceerde ik op Coquinaria twee recepten uit het kookboek van Maurice Joyant, Le…

3 jaar ago

Een makkelijk recept voor hypocras

Na afloop van een uitgebreide maaltijd schenkt men nog steeds graag een digestief om de…

3 jaar ago

Gierstpudding uit Senegal

Als ik het goed zie op de kaart, is de hoofdstad van Senegal, Dakar, de…

3 jaar ago

Gevulde aubergines

Net als in 2018 en 2019 bij de WK's voor mannen en vrouwen, publiceer ik…

3 jaar ago