Flan, lactose- en glutenvrij

Spaanse sinaasappelpudding

Flan is – net als de Crema Catalana – een typisch Spaans dessert. Het is een puddinkje dat samen met karamelsaus in de oven is gegaard. Deze flan is nog net ietsje Spaanser door de toegevoegde sinaasappels. Omdat je de flans een dag van te voren klaarmaakt, ben je al het werk alweer vergeten als ze op de eettafel staan. Overigens is het woord flan verwant aan onze vla, en dat is eigenlijk wat je maakt, maar dan uit de oven. In de Franse keuken is flan een platte taart van korstdeeg gevuld met custard. Dit recept bevat geen melkproducten, in tegenstelling tot veel andere flan-recepten. En omdat maïzena geen gluten bevat, is deze pudding glutenvrij. De pudding bevat overigens ook geen vanille. In flans op basis van melk is die specerij een vaste smaakmaker, maar de combinatie van vanille met citrus is minder geslaagd.
Op de afbeelding een stilleven met sinaasappels van de Spaanse schilder Luis Egidio Meléndez van ca 1760-1765.

Dit recept gaat twee dagen voor koningsdag online. Oranje he? Als de koninklijke familie Blaeu had geheten, was het een stuk moeilijker geweest om vaderlandslievende gerechten te bedenken.
Nagerecht voor 6 personenvoorbereiding 20 minutenbereiding 1 uur + afkoelen.

5 dl versgeperst sinaasappelsap (6 tot 8 sinaasappels)
geraspte schil van 1 sinaasappel
150 gr suiker
eieren
2 eidooiers
2 tl maïzena

Voor de karamelsaus
150 gr suiker
½ dl water

Voorbereiding

Sinaasappels – Overgiet voor het persen één sinaasappel met kokend water. Haal daar de schil dun af met een rasp of zesteur, let op dat je alleen de oranje buitenlaag raspt (zie hier). pers dan de sinaasappels uit. Zeef het sinaasappelsap als je geen stukjes vruchtvlees in je puddinkje wilt.
Karamelsaus – Smelt de suiker in een pannetje tot die helemaal is opgelost en goudbruin van kleur is (karamelliseren). Giet dan het water er in één keer bij. De pan gaat flink sissen en de suiker stolt meteen. Geen paniek, blijf verhitten en roeren totdat alle karamel gesmolten is. Neem 6 metalen puddingvormpjes en zet ze een half uurtje in de koelkast. Schenk de karamel in de vormpjes en draai deze, zodat de caramel de hele binnenkant bedekt. Schep nog een extra lepel karamel op de bodem en zet de vormpjes weer terug in de koelkast.

Bereiding

Verwarm de oven voor op 150 °C.
Pudding maken – Roer de eieren met de dooiers, de resterende 150 gram suiker en geraspte sinaasappelschil los, maar klop ze niet schuimig. Roer de maïzena los met een klein beetje van het sinaasappelsap. Breng het sinaasappelsap aan de kook, roer de aangemaakte maïzena erdoor. Meng dan de hete sinaasappelsap beetje bij beetje door de geklopte eieren. Heb geduld, als het te snel gaat schift het mengsel en kun je opnieuw beginnen (zie hier).
Pudding garen in de oven – Haal de geprepareerde vormpjes uit de koelkast en vul ze met de vla. Zet ze in een grote ovenschaal en vul die met kokend water tot tweederde van de vormpjes. Zet de ovenschaal in de oven, en laat de puddinkjes een klein uurtje garen. Controleer na 50 minuten of ze gaar zijn door er een satehprikker in te steken. Als die er droog uitkomt is de flan gaar, controleer anders opnieuw na vijf minuten.
Laat de flans afkoelen en zet ze minstens een paar uur in de koelkast. Een hele nacht mag ook.

Serveren

Dompel de vormpjes één voor één in heet water en keer ze om op dessertbordjes. De karamel is nu een sausje.

Tip

Gebruik bloedsinaasappels voor een diep-oranje kleur van de flan.

Het recept voor flan,een Spaans puddinkje met sinaasasppel
Flan is het zachte puddinkje met karamelsaus dat in Spaanse hotels vaak als dessert wordt geserveerd. Deze variant is met sinaasappel, lekker fris.
© Auteur Christianne Muusers

Christianne

Share
Published by
Christianne

Recent Posts

Pompoenbrood, een recept uit de 17de eeuw

Meteen naar het recept Broden met pompoenpitten kun je tegenwoordig makkelijk kopen, maar het mooie…

3 jaar ago

Koffie zoals in Eritrea

Enige tijd geleden heb ik een opleiding tot gecertificeerd NT2-docent voltooid. Ik geef nu les…

3 jaar ago

Griet met rode bessen

Al eerder publiceerde ik op Coquinaria twee recepten uit het kookboek van Maurice Joyant, Le…

3 jaar ago

Een makkelijk recept voor hypocras

Na afloop van een uitgebreide maaltijd schenkt men nog steeds graag een digestief om de…

3 jaar ago

Gierstpudding uit Senegal

Als ik het goed zie op de kaart, is de hoofdstad van Senegal, Dakar, de…

3 jaar ago

Gevulde aubergines

Net als in 2018 en 2019 bij de WK's voor mannen en vrouwen, publiceer ik…

3 jaar ago