• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Coquinaria

Culinaire geschiedenis, onderzoek en praktijk

  • Welkom
    • Introductie
    • Updates – Meest recent
    • Vraag of opmerking?
    • Het verleden op je bord
    • Het geheim van de keukenmeid
    • Kookboekrecensies
    • Coquinaria op instagram
    • RSS Feed
    • Privacy Policy
  • Recepten
    • Bronnen
    • Herkomst
    • Menu
    • Tips & technieken
    • Voedselvoorkeur
    • Nederlandse recepten
    • Ingrediënten
  • Thema’s
    • Bouillon, de basis
    • Deegrecepten – Overzicht
    • Italiaanse pasta
    • Aziatische pasta
    • Ei in de hoofdrol
    • Welk mes voor welk karwei?
    • Palingroken in Kortenhoef
    • Sushiday!
    • Het Coquinaria-dieet
    • Cursus kaasmaken
    • Hoe plan je een etentje?
    • Sinterklaasrecepten
    • Coquinaria katten
    • Valentijnsdag
    • Kerst recepten
  • Lezingen
  • Edities kookteksten
    • Edelike spijse
    • Convoluut KANTL Gent 15
      • KANTL Gent 15 vol.2
      • KANTL Gent 15 vol.1
  • Vastentijd

Flan, lactose- en glutenvrij

Stilleven met sinaasappels, potten en dozen, Luis Meléndez, 1760–65. Bron: WikimediaSpaanse sinaasappelpudding

Flan is – net als de Crema Catalana – een typisch Spaans dessert. Het is een puddinkje dat samen met karamelsaus in de oven is gegaard. Deze flan is nog net ietsje Spaanser door de toegevoegde sinaasappels. Omdat je de flans een dag van te voren klaarmaakt, ben je al het werk alweer vergeten als ze op de eettafel staan. Overigens is het woord flan verwant aan onze vla, en dat is eigenlijk wat je maakt, maar dan uit de oven. In de Franse keuken is flan een platte taart van korstdeeg gevuld met custard. Dit recept bevat geen melkproducten, in tegenstelling tot veel andere flan-recepten. En omdat maïzena geen gluten bevat, is deze pudding glutenvrij. De pudding bevat overigens ook geen vanille. In flans op basis van melk is die specerij een vaste smaakmaker, maar de combinatie van vanille met citrus is minder geslaagd.
Op de afbeelding een stilleven met sinaasappels van de Spaanse schilder Luis Egidio Meléndez van ca 1760-1765.

Dit recept gaat twee dagen voor koningsdag online. Oranje he? Als de koninklijke familie Blaeu had geheten, was het een stuk moeilijker geweest om vaderlandslievende gerechten te bedenken.
Nagerecht voor 6 personen; voorbereiding 20 minuten; bereiding 1 uur + afkoelen.

Flan, Spaanse sinaasappelpudding5 dl versgeperst sinaasappelsap (6 tot 8 sinaasappels)
geraspte schil van 1 sinaasappel
150 gr suiker
4 eieren
2 eidooiers
2 tl maïzena

Voor de karamelsaus
150 gr suiker
½ dl water

Voorbereiding

Sinaasappels – Overgiet voor het persen één sinaasappel met kokend water. Haal daar de schil dun af met een rasp of zesteur, let op dat je alleen de oranje buitenlaag raspt (zie hier). pers dan de sinaasappels uit. Zeef het sinaasappelsap als je geen stukjes vruchtvlees in je puddinkje wilt.
Karamelsaus – Smelt de suiker in een pannetje tot die helemaal is opgelost en goudbruin van kleur is (karamelliseren). Giet dan het water er in één keer bij. De pan gaat flink sissen en de suiker stolt meteen. Geen paniek, blijf verhitten en roeren totdat alle karamel gesmolten is. Neem 6 metalen puddingvormpjes en zet ze een half uurtje in de koelkast. Schenk de karamel in de vormpjes en draai deze, zodat de caramel de hele binnenkant bedekt. Schep nog een extra lepel karamel op de bodem en zet de vormpjes weer terug in de koelkast.

Bereiding

Verwarm de oven voor op 150 °C.
Pudding maken – Roer de eieren met de dooiers, de resterende 150 gram suiker en geraspte sinaasappelschil los, maar klop ze niet schuimig. Roer de maïzena los met een klein beetje van het sinaasappelsap. Breng het sinaasappelsap aan de kook, roer de aangemaakte maïzena erdoor. Meng dan de hete sinaasappelsap beetje bij beetje door de geklopte eieren. Heb geduld, als het te snel gaat schift het mengsel en kun je opnieuw beginnen (zie hier).
Pudding garen in de oven – Haal de geprepareerde vormpjes uit de koelkast en vul ze met de vla. Zet ze in een grote ovenschaal en vul die met kokend water tot tweederde van de vormpjes. Zet de ovenschaal in de oven, en laat de puddinkjes een klein uurtje garen. Controleer na 50 minuten of ze gaar zijn door er een satehprikker in te steken. Als die er droog uitkomt is de flan gaar, controleer anders opnieuw na vijf minuten.
Laat de flans afkoelen en zet ze minstens een paar uur in de koelkast. Een hele nacht mag ook.

Serveren

Dompel de vormpjes één voor één in heet water en keer ze om op dessertbordjes. De karamel is nu een sausje.

Tip

Gebruik bloedsinaasappels voor een diep-oranje kleur van de flan.

Het recept voor flan,een Spaans puddinkje met sinaasasppel
Flan is het zachte puddinkje met karamelsaus dat in Spaanse hotels vaak als dessert wordt geserveerd. Deze variant is met sinaasappel, lekker fris.
© Auteur Christianne Muusers

Filed Under: Traditioneel, Spanje, Nagerecht Tagged With: ei, sinaasappel Gepubliceerd op 25 april 2016Laatste wijziging 24 november 2019

Previous Post: « Gevulde sinaasappel
Next Post: Visfilets in ‘ramoladesaus’ »

Primary Sidebar

Het nieuwste historische recept

Het nieuwste historische recept

Pompoenbrood

Het nieuwste moderne recept

Het nieuwste moderne recept

Koffie uit Eritrea

Het excellente kookboek

ISBN 9789056156497, € 29,95

Laat je waardering blijken!

Coquinaria is niet commercieel, alle recepten en informatie zijn vrij toegankelijk. Als je de informatie en recepten op Coquinaria op prijs stelt, is een donatie voor het onderhoud van de website heel welkom! Als dank wordt je doorgeleid naar een extra pagina, die op onregelmatige tijden wordt gewisseld.

Categorieën

  • Keukengerei (11)
  • Basistechniek (88)
  • TIJDVAK (387)
    • Romeins (13)
    • Prehistorie (2)
    • Middeleeuwen (60)
    • 16de eeuw (34)
    • 17de eeuw (30)
    • 18de eeuw (27)
    • 19de eeuw (39)
    • 20ste eeuw (17)
    • Traditioneel (71)
    • Modern (143)
  • HERKOMST (356)
    • Senegal (1)
    • Nederland (100)
    • Arabisch (8)
    • België (8)
    • Canada (1)
    • China (16)
    • Duitsland (11)
    • Engeland (36)
    • Eritrea (1)
    • Frankrijk (49)
    • Griekenland (1)
    • Hongarije (1)
    • India (9)
    • Indonesië (19)
    • Italië (57)
    • Japan (26)
    • Korea (1)
    • Libanon (1)
    • Mauritius (5)
    • Portugal (1)
    • Rusland (7)
    • Schotland (1)
    • Spanje (15)
    • Syrië (1)
    • Thailand (2)
    • Turkije (2)
    • Verenigde Staten (11)
    • Zuid-Korea (1)
    • Zweden (2)
    • Zwitserland (7)
  • GERECHT (387)
    • Lunchgerecht (38)
    • Ontbijt- of brunchgerecht (4)
    • Pasta (19)
    • Snack (45)
    • Voorgerecht (77)
    • Soep (45)
    • Hoofdgerecht (93)
    • Bijgerecht (104)
    • Nagerecht (36)
    • Eenpansmaaltijd (23)
    • Hartig gebak (19)
    • Zoet gebak (40)
    • Drank (15)
    • Condiment (18)
  • DIEET (283)
    • Met vis (pescetarisch) (72)
    • Met vlees (126)
    • Vlees noch vis (vegetarisch) (121)
  • Geen onderdeel van een categorie (1)

Onderwerpen

aalbessen aardappel aardbeien abrikoos amandel amandelen ananas andijvie anijs ansjovis appel artisjok asperge aubergine avocado azijn bamboescheut barbecue basilicum bier bieslook bieten bietengroen bladselderij bleekselderij bloedworst bloem bloembol bloemkool boekweit boerenkool bosui boter bramen broccoli brood bruine bonen cacao cashewnoot citroen cocos courgette cranberry dadel deeg dille doperwtjes dragon druif eend ei erwten frambozen frituur fruit gans garnaal garum gedroogde pruim geelwortel gehakt gember gerst gierst gort granaatappel griet groente haas haring haver hittegolf honing ijs kaas kabeljauw kalfsvlees kaneel kappertjes karnemelk karwij kastanje kerrie kersen kerstmis kervel kip knoflook knolselderij koffie komijn komkommer konijn kool koolraap koriander korianderblad krab kreeft krent kruidnagel kruisbes kwartel kwee lamsvlees laurier lavas lever limoen makreel mandarijn mayonaise maïs melk meloen merg mierikswortel miso mispel mosselen mosterd muffin munt olie olijven oranjebloesemwater oudjaar ovenschotel paddestoelen paling paprika pasen past pasta pastinaak patrijs peer perzik peterselie picknick pinda pistache pompoen postelein prei pruimen pudding rabarber reuzel rijst rivierkreeft rodekool rode peper rode wijn rogge roken rookworst room rozemarijn rozenwater rozijn rozijnen rum rundvlees saffraan salade salie sardine saus schorseneren sereh sesamzaad sherry shii-take sinaasappel sinterklaas sla snoek soja spek sperziebonen spinazie Stamppot steranijs sucade suiker tahoe tamarinde tarwe thee tijm tomaat tonijn tuinbonen ui vanille varkensvlees vastentijd venkel verjus vis vlierbes vlierbloesem walnoot watermeloen wijn wijnruit wild winterkost witlof witte wijn worst wortel yoghurt zalm zeekraal zeewier zout zuring zuurdesem zuurkool zwezerik

RSS RSS feed

  • Pompoenbrood, een recept uit de 17de eeuw 2 oktober 2021
  • Koffie zoals in Eritrea 1 oktober 2021
  • Griet met rode bessen 4 september 2021
  • Een makkelijk recept voor hypocras 7 juli 2021
  • Gierstpudding uit Senegal 27 juni 2021

© Copyright 2002–2023 Christianne Muusers - Coquinaria