Laten we het nieuwe jaar eenvoudig beginnen. Hoewel er als het buiten koud is misschien meer behoefte bestaat aan warme chocolademelk, vond ik het toch leuk dit recept met ijs op te nemen. Het recept is van mijn zus, bij wie in het weekeinde grote hoeveelheden shakes erdoor gaan als toetjes voor haar kinderen. Op de foto’s haar jongste spruiten, die zichtbaar genieten van de milkshakes!
Ik vind milkshakes behoorlijk machtig. Geef ze na een lichte maaltijd, of ’s middags als tussendoortje. Voor 6 personen (want machtig!); bereiding 10 minuten.
smaakje: bosbessen, mango, aardbeien, bananen, ananas (op sap uit blik), of puur sinaasappelsap
zoveel melk dat er een dikvloeibare shake ontstaat (maximaal 3 deciliter), OF sinaasappelsap (kan bij mango en banaan) OF geen fruit toevoegen, maar alleen sinaasappelsap gebruiken
eventueel wat suiker, maar als je lekker fruit gebruikt is dat helemaal niet nodig
Was het fruit en maak het schoon, als dat nodig is.
Maak de shakes in twee of drie porties in de blender: Doe de helft of eenderde van het ijs in de blender, met een bolletjesschep of lepel. Zorg dat de stukken ijs niet te groot zijn, anders heb je kans dat de blender vastloopt. Halverwege doe je de helft tot eenderde van het fruit erin. Doe er een scheutje melk bij, en laat de blender draaien. Als het ijs vastloopt zet je de blender uit en roer of schep je met een lepel alles om, daarna gaat de blender weer aan.
Verdeel de inhoud van de blender over twee of drie hoge glazen. Als je een grotere hoeveelheid shakes maakt, zet de eerste glazen dan in de koelkast tot alles klaar is, of deel ze meteen uit. Laat ze in elk geval niet zomaar op het aanrecht staan.
Héél belangrijk is dat je de shake met een dik rietje opzuigt, dat is echt het allerlekkerst. Drinken of lepelen geeft niet hetzelfde orale plezier.
Bij mango en banaan kun je sinaasappelsap gebruiken, bij de andere vruchten gebruik je melk (kan ook bij mango en banaan, maar dan geen sinaasappelsap toevoegen).
Als je verse ananas gebruikt moet je deze eerst apart pureren en zeven, om stukjes en vezels eruit te halen. Als je ananas op sap uit blik gebruikt, kun je dat sap in plaats van melk door de shake doen.
Bij deze vrucht moet je wat meer melk doen om een goede shake te krijgen.
Recept voor milkshakes in diverse smaken
© Auteur
Gelei, een vergeten gerecht Het hoogtepunt van decoratieve schotels met gelei ligt in de negentiende…
Meteen naar het recept Broden met pompoenpitten kun je tegenwoordig makkelijk kopen, maar het mooie…
Enige tijd geleden heb ik een opleiding tot gecertificeerd NT2-docent voltooid. Ik geef nu les…
Al eerder publiceerde ik op Coquinaria twee recepten uit het kookboek van Maurice Joyant, Le…
Na afloop van een uitgebreide maaltijd schenkt men nog steeds graag een digestief om de…
Als ik het goed zie op de kaart, is de hoofdstad van Senegal, Dakar, de…