Categories: ModernSpanjeDrank

De zon in je glas

Spaanse wijn met vruchten

Ooit zat ik in Spanje, ik dacht in Salamanca, op een terrasje en ik had trek in droge sherry. Spaans, toch? De ober keek mij enigszins vertwijfeld aan, en verdween toen voor lange tijd uit het zicht. Uiteindelijk kreeg ik een glas mierzoete sherry op omgevingstemperatuur (warm dus) voorgezet, die blijkbaar speciaal voor mij ergens uit een donker hoekje was opgeduikeld. Nooit meer heb ik in Spanje sherry durven bestellen. Dan maar wijn, of die drank waar toeristen dol op zijn: sangria, in wisselende kwaliteiten.
Sangria is ook lekker als het in Nederland warm is. Je kunt het zo in een fles kopen. Maar het is veel leuker om het zelf te maken. Overigens, zoete sherry is overheerlijk bij een mooie geconcentreerde vleesfond.
Voor 1 of 2 karaffen; voorbereiding 10 minuten; bereiding 10 minuten; + 1 tot 3 uur wachttijd.

1 fles rode wijn, natuurlijk Spaans, maar wel droog
½ tot 1 dl Spaanse brandewijn of Grand Marnier
1 citroen
1 sinaasappel
1 appel
1 peer (eventueel)
2 perziken (eventueel)
60 gr fijne tafelsuiker (grove kristalsuiker lost moeilijker op)
sodawater of licht sprankelend mineraalwater naar behoeven

Voorbereiding

Overgiet citroen en sinaasappel met kokend water om de waslaag te verwijderen, snijd dan in schijfjes. Haal met een appelboor het klokhuis uit de (gewassen) appel, snijd ook in schijfjes. Als je ook peer en perzik gebruikt, was dan de peer en snijd in schijfjes, en schil de perziken, haal de pit eruit en snijd de helften ook in schijfjes.

Bereiding

Vermeng in een grote kom het fruit en de suiker. Wil je zoetere sangria, dan gebruik je meer suiker. Giet wijn en brandewijn of Grand Marnier erbij, roer goed om. Laat afgedekt minstens een uur in de koelkast staan, maar niet langer dan drie uur.
Vlak voor het serveren gaat het sodawater of mineraalwater erbij. Minstens anderhalve deciliter, maar je kunt ook driekwart liter erbij doen. Die hoeveelheid sodawater hangt af van het weer (als het erg warm is, de sangria méér verdunnen) en de geschatte alcoholbestendigheid van je gasten. Roer weer goed om, en giet/schep in een mooie schenkkan.
Deze hoeveelheid is voor meer dan één karaf. Je kunt eerst de helft van het wijn/fruitmengsel met sodawater vermengen en serveren, en de tweede karaf vers aanmaken. Je kunt zelfs ook per glas het wijnmengsel inschenken en aanvullen met bellenwater.

Serveren

Lekker koud. Als je de sangria niet al te veel hebt aangelengd met sodawater of mineraalwater, kun je ijsklontjes in de glazen doen. Ik ben daar niet zo’n voorstander van, vaak wordt de vloeistof gewoon te koud om nog lekker te zijn. Gezond is het ook niet, bij tropische hitte ijskoud vocht naar binnen gieten. Bovendien wordt de sangria dan wel erg erg verdund.
En let even op: sangria is géén vruchtenbowl! De vruchten blijven dus in de karaf, en gaan niet het glas in. Maar je kunt ze daarna natuurlijk wel opeten …

Ingrediënten

Alle verklaringen van ingrediënten

Grand Marnier

Een likeur, gemaakt van cognac met essence van onder andere bittere sinaasappel, en toegevoegd suiker (likeur is altijd zoet). Het is een triple sec, net als bijvoorbeeld Curaçao en Cointreau. De oudste triple sec is uit 1834, gemaakt door Jean-Baptiste Combier. Grand Marnier werd in 1880 voor het eerst gemaakt.

Sodawater

Het verschil tussen sodawater (spuitwater) en koolzuurhoudend mineraalwater is vooral dat het koolzuurgas kunstmatig aan sodawater is toegevoegd, terwijl het er bij mineraalwater van nature in zit. Hoewel ik me eerlijk gezegd afvraag of alle bubbeltjesmineraalwaters echt van nature koolzuurhoudend zijn. Verder schijnt er in sodawater een hoger gehalte aan mineraal zouten te zitten. Sodawater is niet makkelijk verkrijgbaar in flessen. Sommige slijters hebben het, maar alleen in kleine flesjes. Veel supermarkten hebben het helemaal niet meer in hun assortiment. Voor gebruik in cocktails moet het spuitwater echt vers zijn, vandaar dat grote flessen niet handig zijn. Het ultieme sodawater wordt ad hoc bereid: de belletjes worden via een sifon met koolzuurcapsule in het water geperst. Je kunt Soda Sifons en Koolzuurpatronen los kopen.
Zo maar een weetje: in de Verenigde Staten wordt het woord soda gebruikt als aanduiding voor àlle koolzuurhoudende frisdranken, ook sinas en cola.

Spaanse brandewijn

Gedestilleerd uit Spaanse wijn. Hoewel Spaanse brandy iets zoeter is dan Franse cognac, zou ik geen aparte fles aanschaffen als je die laatste al in huis hebt.

Sangria – Rode wijn met vruchten
Sangria is een heerlijke, verfrissende drank van wijn met vruchten en ‘belletjes’, die je zó hebt gemaakt.
© Auteur Christianne Muusers

Christianne

View Comments

Share
Published by
Christianne

Recent Posts

Pompoenbrood, een recept uit de 17de eeuw

Meteen naar het recept Broden met pompoenpitten kun je tegenwoordig makkelijk kopen, maar het mooie…

3 jaar ago

Koffie zoals in Eritrea

Enige tijd geleden heb ik een opleiding tot gecertificeerd NT2-docent voltooid. Ik geef nu les…

3 jaar ago

Griet met rode bessen

Al eerder publiceerde ik op Coquinaria twee recepten uit het kookboek van Maurice Joyant, Le…

3 jaar ago

Een makkelijk recept voor hypocras

Na afloop van een uitgebreide maaltijd schenkt men nog steeds graag een digestief om de…

3 jaar ago

Gierstpudding uit Senegal

Als ik het goed zie op de kaart, is de hoofdstad van Senegal, Dakar, de…

3 jaar ago

Gevulde aubergines

Net als in 2018 en 2019 bij de WK's voor mannen en vrouwen, publiceer ik…

3 jaar ago