Soep, hoofd- of bijgerecht uit de Indonesische keuken

In de Indonesische keuken kun je dit wel een basisgerecht noemen. Groenten in saus, als onderdeel van een rijsttafel, als vegetarisch hoofdgerecht, of in kleine porties als bijgerecht bij een Indonesisch vleesgerecht. De smaak is nóg lekkerder als je de sajoer een dag later opwarmt. Onderstaande hoeveelheden zijn voor een pan vol. Als je minder groenten neemt, kun je een kleinere hoeveelheid maken. Je kunt ook restjes invriezen. Een ander Indonesisch ‘soep’gerecht: Soto ajam.
Voor 8 (hoofdgerecht) tot 20 (bijgerecht) personenvoorbereiding 15 minutenbereiding 15 minuten.

Maak een keus uit deze groenten (of neem ze allemaal)
½ bloemkool in roosjes
200 gr sperziebonen, gehalveerd
150 gr Chinese kool in repen
100 gr taugeh
100 gr winterwortel in dunne plakken
150 gr tempeh of tahoe in blokjes gesneden
1 blikje maïs (met vocht)
1 blikje bamboescheuten
rode paprika in reepjes
petehbonen

Voor de saus
ui, gesnipperd
2 tenen knoflook uit de knijper
1 tot 2 tl sambal oelek
3 geraspte kemirienoten
2 tl korianderpoeder
2 tl laospoeder
1 tl trassi (voor vegetarische versie weglaten of vervangen door miso)
laurierblaadje (kookt mee met de groenten)
voldoende water om de groenten onder te zetten
groente- of vleesbouillonblokje (2 of 3, afhankelijk van de hoeveelheid water)
½ tot 1 eetl suiker
75 gr geraspte cocos
eventueel ½ dl melk
zout naar smaak
neutrale olie om te fruiten

Garnering
fruitjes (gefruite uitjes)

Voorbereiding

Overgiet de geraspte cocos met kokend water, laat dit een kwartier staan.
Maak intussen de groenten schoon en snijd ze voor. Snijd de tahoe in dobbelstenen, open de blikjes en laat de bamboe uitlekken.
Zet de kruiderij klaar.

Bereiding

Doe de groenten (behalve tahoe, maïs en bamboescheuten) in een pan met het laurierblaadje. Giet de cocosmelk door een zeef bij de groenten, druk de geraspte cocos goed uit. Giet er nu zoveel groentenbouillon

erbij dat de groenten net onder staan (1 tot 1,5 liter). Breng aan de kook, kook vijf minuten zachtjes.
Fruit intussen de ui in een aparte pan of wok in olie, doe na een minuut de knoflook erbij en fruit nog een minuut. Doe dan in één keer de specerijen erbij met sambal, trassi en geraspte kemirienoten. Fruit nog één of twee minuten door.
Blus het uimengsel af met wat van het kookvocht van de groenten, en giet alles bij de groenten in de pan. Doe nu ook een scheut melk erbij, en suiker. Tot slot gaan tahoe en bamboe erdoor, en de inhoud van het blikje maïs met vocht en al. Proef, en doe er zout naar behoefte bij.
Kook alles nog even op, en klaar. Net als met veel Indonesische gerechten wordt de smaak nog beter als je de sajoer een dag van te voren bereidt.

Serveren

Sajoer serveer je warm. Dat kan op twee manieren. Je kunt met een schuimspaan de groenten uit het vocht op de borden of in de schaal scheppen. Maar je kunt ook de groenten met vocht en al opscheppen. Je eet het dus als groentegerecht of als soep, maar in beide gevallen met rijst erbij. Strooi er eventueel fruitjes over.
Sajoer is makkelijk op te warmen, maar verwacht geen beetgare groenten. Bewaar sajoer maximaal twee dagen in de koelkast. Kan eventueel worden ingevroren. Doe dat dan per portie, anders duurt ontdooien wel erg lang.

Ingrediënten

Alle verklaringen van ingrediënten

Bamboescheuten

Bamboe is familie van gras. Er zijn heel veel soorten, en van een aantal daarvan zijn de jonge scheuten eetbaar. Ze worden geoogst zodra ze uit de grond komen. In Nederland zijn bamboescheuten in blik te koop, in hun geheel, of in plakjes of reepjes. Blikbamboe is al gekookt, en kan zó gebruikt worden.

Petehbonen

Inderdaad, grote, groene bonen die in peulen groeien aan een boom, de Parkia speciosa, inheems in Indonesië. De bonen worden vers gegeten, rauw, gekookt of geroosterd, als groente, en ze kunnen ook worden ingemaakt in azijn. Nederlanders noemden peteh de ‘ stinkboon’, omdat de adem ernaar gaat ruiken.

Tahoe

Staat ook wel bekend als tofu of sojabonenkaas. Het ziet er inderdaad uit als jonge kaas, en het productieproces lijkt ook op kaasmaken. Het is per blok te koop. Bewaar tahoe altijd in water in de koelkast, en ververs het water dagelijks. Het blijft ongeveer 10 dagen goed. Van zichzelf heeft tahoe weing smaak. Het wordt vaak gemarineerd, maar het helpt ook al als je de tahoe licht perst voor gebruik.

Tempeh

Wordt net als tahoe van gefermenteerde sojabonen gemaakt, maar de productiemethode is anders. Het eindproduct is een stevige koek met hele boontjes erin. Tempeh is een typisch Indonesisch ingrediënt. Het is voedzaam en gezond. “Volkorentahoe” zullen we maar zeggen. Het kan worden gekookt, gebakken en gefrituurd.

Een goed recept voor Sajoer Lodeh, een Indonesisch groentegerecht
Sajoer lodeh is lekker als bijgerecht bij de Indonesische rijsttafel, maar ook een prima vegetarisch hoofdgerecht. Snel en simpel te bereiden, en heel goed op te warmen
© Auteur Christianne Muusers

Christianne

Share
Published by
Christianne

Recent Posts

Pompoenbrood, een recept uit de 17de eeuw

Meteen naar het recept Broden met pompoenpitten kun je tegenwoordig makkelijk kopen, maar het mooie…

3 jaar ago

Koffie zoals in Eritrea

Enige tijd geleden heb ik een opleiding tot gecertificeerd NT2-docent voltooid. Ik geef nu les…

3 jaar ago

Griet met rode bessen

Al eerder publiceerde ik op Coquinaria twee recepten uit het kookboek van Maurice Joyant, Le…

3 jaar ago

Een makkelijk recept voor hypocras

Na afloop van een uitgebreide maaltijd schenkt men nog steeds graag een digestief om de…

3 jaar ago

Gierstpudding uit Senegal

Als ik het goed zie op de kaart, is de hoofdstad van Senegal, Dakar, de…

3 jaar ago

Gevulde aubergines

Net als in 2018 en 2019 bij de WK's voor mannen en vrouwen, publiceer ik…

3 jaar ago