• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Coquinaria

Culinaire geschiedenis, onderzoek en praktijk

  • Welkom
    • Introductie
    • Updates – Meest recent
    • Vraag of opmerking?
    • Het verleden op je bord
    • Het geheim van de keukenmeid
    • Kookboekrecensies
    • Coquinaria op instagram
    • RSS Feed
    • Privacy Policy
  • Recepten
    • Bronnen
    • Herkomst
    • Menu
    • Tips & technieken
    • Voedselvoorkeur
    • Nederlandse recepten
    • Ingrediënten
  • Thema’s
    • Bouillon, de basis
    • Deegrecepten – Overzicht
    • Italiaanse pasta
    • Aziatische pasta
    • Ei in de hoofdrol
    • Welk mes voor welk karwei?
    • Palingroken in Kortenhoef
    • Sushiday!
    • Het Coquinaria-dieet
    • Cursus kaasmaken
    • Hoe plan je een etentje?
    • Sinterklaasrecepten
    • Coquinaria katten
    • Valentijnsdag
    • Kerst recepten
  • Lezingen
  • Edities kookteksten
    • Edelike spijse
    • Convoluut KANTL Gent 15
      • KANTL Gent 15 vol.2
      • KANTL Gent 15 vol.1
  • Vastentijd

Sajoer Lodeh

Soep, hoofd- of bijgerecht uit de Indonesische keuken

In de Indonesische keuken kun je dit wel een basisgerecht noemen. Groenten in saus, als onderdeel van een rijsttafel, als vegetarisch hoofdgerecht, of in kleine porties als bijgerecht bij een Indonesisch vleesgerecht. De smaak is nóg lekkerder als je de sajoer een dag later opwarmt. Onderstaande hoeveelheden zijn voor een pan vol. Als je minder groenten neemt, kun je een kleinere hoeveelheid maken. Je kunt ook restjes invriezen. Een ander Indonesisch ‘soep’gerecht: Soto ajam.
Voor 8 (hoofdgerecht) tot 20 (bijgerecht) personen; voorbereiding 15 minuten; bereiding 15 minuten.

De groenten voor sajoer lodeh in het stoofvochtMaak een keus uit deze groenten (of neem ze allemaal)
½ bloemkool in roosjes
200 gr sperziebonen, gehalveerd
150 gr Chinese kool in repen
100 gr taugeh
100 gr winterwortel in dunne plakken
150 gr tempeh of tahoe in blokjes gesneden
1 blikje maïs (met vocht)
1 blikje bamboescheuten
1 rode paprika in reepjes
3 petehbonen

Voor de saus
1 ui, gesnipperd
2 tenen knoflook uit de knijper
1 tot 2 tl sambal oelek
3 geraspte kemirienoten
2 tl korianderpoeder
2 tl laospoeder
1 tl trassi (voor vegetarische versie weglaten of vervangen door miso)
1 laurierblaadje (kookt mee met de groenten)
voldoende water om de groenten onder te zetten
groente- of vleesbouillonblokje (2 of 3, afhankelijk van de hoeveelheid water)
½ tot 1 eetl suiker
75 gr geraspte cocos
eventueel ½ dl melk
zout naar smaak
neutrale olie om te fruiten

Garnering
fruitjes (gefruite uitjes)

Voorbereiding

Overgiet de geraspte cocos met kokend water, laat dit een kwartier staan.
Maak intussen de groenten schoon en snijd ze voor. Snijd de tahoe in dobbelstenen, open de blikjes en laat de bamboe uitlekken.
Zet de kruiderij klaar.

Sajoer lodehBereiding

Doe de groenten (behalve tahoe, maïs en bamboescheuten) in een pan met het laurierblaadje. Giet de cocosmelk door een zeef bij de groenten, druk de geraspte cocos goed uit. Giet er nu zoveel groentenbouillon

erbij dat de groenten net onder staan (1 tot 1,5 liter). Breng aan de kook, kook vijf minuten zachtjes.
Fruit intussen de ui in een aparte pan of wok in olie, doe na een minuut de knoflook erbij en fruit nog een minuut. Doe dan in één keer de specerijen erbij met sambal, trassi en geraspte kemirienoten. Fruit nog één of twee minuten door.
Blus het uimengsel af met wat van het kookvocht van de groenten, en giet alles bij de groenten in de pan. Doe nu ook een scheut melk erbij, en suiker. Tot slot gaan tahoe en bamboe erdoor, en de inhoud van het blikje maïs met vocht en al. Proef, en doe er zout naar behoefte bij.
Kook alles nog even op, en klaar. Net als met veel Indonesische gerechten wordt de smaak nog beter als je de sajoer een dag van te voren bereidt.

Serveren

Sajoer serveer je warm. Dat kan op twee manieren. Je kunt met een schuimspaan de groenten uit het vocht op de borden of in de schaal scheppen. Maar je kunt ook de groenten met vocht en al opscheppen. Je eet het dus als groentegerecht of als soep, maar in beide gevallen met rijst erbij. Strooi er eventueel fruitjes over.
Sajoer is makkelijk op te warmen, maar verwacht geen beetgare groenten. Bewaar sajoer maximaal twee dagen in de koelkast. Kan eventueel worden ingevroren. Doe dat dan per portie, anders duurt ontdooien wel erg lang.

Ingrediënten

Alle verklaringen van ingrediënten

Deze bamboescheut is al te ver doorgeschoten. Brom: wikimediaBamboescheuten

Bamboe is familie van gras. Er zijn heel veel soorten, en van een aantal daarvan zijn de jonge scheuten eetbaar. Ze worden geoogst zodra ze uit de grond komen. In Nederland zijn bamboescheuten in blik te koop, in hun geheel, of in plakjes of reepjes. Blikbamboe is al gekookt, en kan zó gebruikt worden.

Petehbonen

Inderdaad, grote, groene bonen die in peulen groeien aan een boom, de Parkia speciosa, inheems in Indonesië. De bonen worden vers gegeten, rauw, gekookt of geroosterd, als groente, en ze kunnen ook worden ingemaakt in azijn. Nederlanders noemden peteh de ‘ stinkboon’, omdat de adem ernaar gaat ruiken.

Tahoe

Staat ook wel bekend als tofu of sojabonenkaas. Het ziet er inderdaad uit als jonge kaas, en het productieproces lijkt ook op kaasmaken. Het is per blok te koop. Bewaar tahoe altijd in water in de koelkast, en ververs het water dagelijks. Het blijft ongeveer 10 dagen goed. Van zichzelf heeft tahoe weing smaak. Het wordt vaak gemarineerd, maar het helpt ook al als je de tahoe licht perst voor gebruik.

Tempeh

Wordt net als tahoe van gefermenteerde sojabonen gemaakt, maar de productiemethode is anders. Het eindproduct is een stevige koek met hele boontjes erin. Tempeh is een typisch Indonesisch ingrediënt. Het is voedzaam en gezond. “Volkorentahoe” zullen we maar zeggen. Het kan worden gekookt, gebakken en gefrituurd.

Een goed recept voor Sajoer Lodeh, een Indonesisch groentegerecht
Sajoer lodeh is lekker als bijgerecht bij de Indonesische rijsttafel, maar ook een prima vegetarisch hoofdgerecht. Snel en simpel te bereiden, en heel goed op te warmen
© Auteur Christianne Muusers

Filed Under: Modern, Indonesië, Soep, Bijgerecht, Eenpansmaaltijd, Met vis (pescetarisch), Vlees noch vis (vegetarisch) Tagged With: tahoe, bloemkool, wortel, maïs, bamboescheut Gepubliceerd op 13 december 2011Laatste wijziging 24 november 2019

Previous Post: « Bisschopswijn
Next Post: Stokvis met erwten, appel en rozijnen »

Primary Sidebar

Het nieuwste historische recept

Het nieuwste historische recept

Pompoenbrood

Het nieuwste moderne recept

Het nieuwste moderne recept

Koffie uit Eritrea

Het excellente kookboek

ISBN 9789056156497, € 29,95

Laat je waardering blijken!

Coquinaria is niet commercieel, alle recepten en informatie zijn vrij toegankelijk. Als je de informatie en recepten op Coquinaria op prijs stelt, is een donatie voor het onderhoud van de website heel welkom! Als dank wordt je doorgeleid naar een extra pagina, die op onregelmatige tijden wordt gewisseld.

Categorieën

  • Keukengerei (11)
  • Basistechniek (88)
  • TIJDVAK (387)
    • Romeins (13)
    • Prehistorie (2)
    • Middeleeuwen (60)
    • 16de eeuw (34)
    • 17de eeuw (30)
    • 18de eeuw (27)
    • 19de eeuw (39)
    • 20ste eeuw (17)
    • Traditioneel (71)
    • Modern (143)
  • HERKOMST (356)
    • Senegal (1)
    • Nederland (100)
    • Arabisch (8)
    • België (8)
    • Canada (1)
    • China (16)
    • Duitsland (11)
    • Engeland (36)
    • Eritrea (1)
    • Frankrijk (49)
    • Griekenland (1)
    • Hongarije (1)
    • India (9)
    • Indonesië (19)
    • Italië (57)
    • Japan (26)
    • Korea (1)
    • Libanon (1)
    • Mauritius (5)
    • Portugal (1)
    • Rusland (7)
    • Schotland (1)
    • Spanje (15)
    • Syrië (1)
    • Thailand (2)
    • Turkije (2)
    • Verenigde Staten (11)
    • Zuid-Korea (1)
    • Zweden (2)
    • Zwitserland (7)
  • GERECHT (387)
    • Lunchgerecht (38)
    • Ontbijt- of brunchgerecht (4)
    • Pasta (19)
    • Snack (45)
    • Voorgerecht (77)
    • Soep (45)
    • Hoofdgerecht (93)
    • Bijgerecht (104)
    • Nagerecht (36)
    • Eenpansmaaltijd (23)
    • Hartig gebak (19)
    • Zoet gebak (40)
    • Drank (15)
    • Condiment (18)
  • DIEET (283)
    • Met vis (pescetarisch) (72)
    • Met vlees (126)
    • Vlees noch vis (vegetarisch) (121)
  • Geen onderdeel van een categorie (1)

Onderwerpen

aalbessen aardappel aardbeien abrikoos amandel amandelen ananas andijvie anijs ansjovis appel artisjok asperge aubergine avocado azijn bamboescheut barbecue basilicum bier bieslook bieten bietengroen bladselderij bleekselderij bloedworst bloem bloembol bloemkool boekweit boerenkool bosui boter bramen broccoli brood bruine bonen cacao cashewnoot citroen cocos courgette cranberry dadel deeg dille doperwtjes dragon druif eend ei erwten frambozen frituur fruit gans garnaal garum gedroogde pruim geelwortel gehakt gember gerst gierst gort granaatappel griet groente haas haring haver hittegolf honing ijs kaas kabeljauw kalfsvlees kaneel kappertjes karnemelk karwij kastanje kerrie kersen kerstmis kervel kip knoflook knolselderij koffie komijn komkommer konijn kool koolraap koriander korianderblad krab kreeft krent kruidnagel kruisbes kwartel kwee lamsvlees laurier lavas lever limoen makreel mandarijn mayonaise maïs melk meloen merg mierikswortel miso mispel mosselen mosterd muffin munt olie olijven oranjebloesemwater oudjaar ovenschotel paddestoelen paling paprika pasen past pasta pastinaak patrijs peer perzik peterselie picknick pinda pistache pompoen postelein prei pruimen pudding rabarber reuzel rijst rivierkreeft rodekool rode peper rode wijn rogge roken rookworst room rozemarijn rozenwater rozijn rozijnen rum rundvlees saffraan salade salie sardine saus schorseneren sereh sesamzaad sherry shii-take sinaasappel sinterklaas sla snoek soja spek sperziebonen spinazie Stamppot steranijs sucade suiker tahoe tamarinde tarwe thee tijm tomaat tonijn tuinbonen ui vanille varkensvlees vastentijd venkel verjus vis vlierbes vlierbloesem walnoot watermeloen wijn wijnruit wild winterkost witlof witte wijn worst wortel yoghurt zalm zeekraal zeewier zout zuring zuurdesem zuurkool zwezerik

RSS RSS feed

  • Pompoenbrood, een recept uit de 17de eeuw 2 oktober 2021
  • Koffie zoals in Eritrea 1 oktober 2021
  • Griet met rode bessen 4 september 2021
  • Een makkelijk recept voor hypocras 7 juli 2021
  • Gierstpudding uit Senegal 27 juni 2021

© Copyright 2002–2023 Christianne Muusers - Coquinaria