Soep, hoofd- of bijgerecht uit de Indonesische keuken
In de Indonesische keuken kun je dit wel een basisgerecht noemen. Groenten in saus, als onderdeel van een rijsttafel, als vegetarisch hoofdgerecht, of in kleine porties als bijgerecht bij een Indonesisch vleesgerecht. De smaak is nóg lekkerder als je de sajoer een dag later opwarmt. Onderstaande hoeveelheden zijn voor een pan vol. Als je minder groenten neemt, kun je een kleinere hoeveelheid maken. Je kunt ook restjes invriezen. Een ander Indonesisch ‘soep’gerecht: Soto ajam.
Voor 8 (hoofdgerecht) tot 20 (bijgerecht) personen; voorbereiding 15 minuten; bereiding 15 minuten.
Maak een keus uit deze groenten (of neem ze allemaal)
½ bloemkool in roosjes
200 gr sperziebonen, gehalveerd
150 gr Chinese kool in repen
100 gr taugeh
100 gr winterwortel in dunne plakken
150 gr tempeh of tahoe in blokjes gesneden
1 blikje maïs (met vocht)
1 blikje bamboescheuten
1 rode paprika in reepjes
3 petehbonen
Voor de saus
1 ui, gesnipperd
2 tenen knoflook uit de knijper
1 tot 2 tl sambal oelek
3 geraspte kemirienoten
2 tl korianderpoeder
2 tl laospoeder
1 tl trassi (voor vegetarische versie weglaten of vervangen door miso)
1 laurierblaadje (kookt mee met de groenten)
voldoende water om de groenten onder te zetten
groente- of vleesbouillonblokje (2 of 3, afhankelijk van de hoeveelheid water)
½ tot 1 eetl suiker
75 gr geraspte cocos
eventueel ½ dl melk
zout naar smaak
neutrale olie om te fruiten
Garnering
fruitjes (gefruite uitjes)
Voorbereiding
Overgiet de geraspte cocos met kokend water, laat dit een kwartier staan.
Maak intussen de groenten schoon en snijd ze voor. Snijd de tahoe in dobbelstenen, open de blikjes en laat de bamboe uitlekken.
Zet de kruiderij klaar.
Bereiding
Doe de groenten (behalve tahoe, maïs en bamboescheuten) in een pan met het laurierblaadje. Giet de cocosmelk door een zeef bij de groenten, druk de geraspte cocos goed uit. Giet er nu zoveel groentenbouillon
erbij dat de groenten net onder staan (1 tot 1,5 liter). Breng aan de kook, kook vijf minuten zachtjes.
Fruit intussen de ui in een aparte pan of wok in olie, doe na een minuut de knoflook erbij en fruit nog een minuut. Doe dan in één keer de specerijen erbij met sambal, trassi en geraspte kemirienoten. Fruit nog één of twee minuten door.
Blus het uimengsel af met wat van het kookvocht van de groenten, en giet alles bij de groenten in de pan. Doe nu ook een scheut melk erbij, en suiker. Tot slot gaan tahoe en bamboe erdoor, en de inhoud van het blikje maïs met vocht en al. Proef, en doe er zout naar behoefte bij.
Kook alles nog even op, en klaar. Net als met veel Indonesische gerechten wordt de smaak nog beter als je de sajoer een dag van te voren bereidt.
Serveren
Sajoer serveer je warm. Dat kan op twee manieren. Je kunt met een schuimspaan de groenten uit het vocht op de borden of in de schaal scheppen. Maar je kunt ook de groenten met vocht en al opscheppen. Je eet het dus als groentegerecht of als soep, maar in beide gevallen met rijst erbij. Strooi er eventueel fruitjes over.
Sajoer is makkelijk op te warmen, maar verwacht geen beetgare groenten. Bewaar sajoer maximaal twee dagen in de koelkast. Kan eventueel worden ingevroren. Doe dat dan per portie, anders duurt ontdooien wel erg lang.
Ingrediënten
Alle verklaringen van ingrediënten
Bamboescheuten
Bamboe is familie van gras. Er zijn heel veel soorten, en van een aantal daarvan zijn de jonge scheuten eetbaar. Ze worden geoogst zodra ze uit de grond komen. In Nederland zijn bamboescheuten in blik te koop, in hun geheel, of in plakjes of reepjes. Blikbamboe is al gekookt, en kan zó gebruikt worden.
Petehbonen
Inderdaad, grote, groene bonen die in peulen groeien aan een boom, de Parkia speciosa, inheems in Indonesië. De bonen worden vers gegeten, rauw, gekookt of geroosterd, als groente, en ze kunnen ook worden ingemaakt in azijn. Nederlanders noemden peteh de ‘ stinkboon’, omdat de adem ernaar gaat ruiken.
Tahoe
Staat ook wel bekend als tofu of sojabonenkaas. Het ziet er inderdaad uit als jonge kaas, en het productieproces lijkt ook op kaasmaken. Het is per blok te koop. Bewaar tahoe altijd in water in de koelkast, en ververs het water dagelijks. Het blijft ongeveer 10 dagen goed. Van zichzelf heeft tahoe weing smaak. Het wordt vaak gemarineerd, maar het helpt ook al als je de tahoe licht perst voor gebruik.
Tempeh
Wordt net als tahoe van gefermenteerde sojabonen gemaakt, maar de productiemethode is anders. Het eindproduct is een stevige koek met hele boontjes erin. Tempeh is een typisch Indonesisch ingrediënt. Het is voedzaam en gezond. “Volkorentahoe” zullen we maar zeggen. Het kan worden gekookt, gebakken en gefrituurd.
Een goed recept voor Sajoer Lodeh, een Indonesisch groentegerecht
Sajoer lodeh is lekker als bijgerecht bij de Indonesische rijsttafel, maar ook een prima vegetarisch hoofdgerecht. Snel en simpel te bereiden, en heel goed op te warmen
© Auteur