Sinterklaasrecepten

En surprises met voedsel

Op deze website staan enkele recepten die ik zelf kort of langer geleden voor het Sinterklaasfeest heb gemaakt. Het leek me wel aardig om op deze pagina een overzicht te geven van die recepten, en ook van recepten die je kunt gebruiken om surprises van te maken.

Het is jammer dat je al maanden vóór 5 december (ik heb het over in september) vanaf supermarktschappen wordt bestookt met zoetigheden die tradtitioneel bij Sinterklaas horen. Blijkbaar moeten we niet alleen aardbeien en asperges, maar ook kruidnoten (en paaseitjes) het hele jaar door gaan consumeren. Doe daar eens niet aan mee, en beperk je tot de periode dat de Sint daadwerkelijk in het land is. Maak dan als het even kan die zoetigheden zelf, of koop ze bij een goede banketbakker.

Het Sinterklaasbeeld op de foto heb ik ooit zelf beschilderd. Ook een leuke hobby.
Deze recepten zijn NIET bedoeld om zonder toestemming of bronvermelding te worden overgenomen. Als je ze leuk of lekker vindt, plaats dan gewoon een link naar deze pagina.

Hartige Sinterklaasrecepten

Huzarensalade
Erwtensoep
Stamppot boerenkool

Drank voor de bisschop

Bisschopswijn
Smoking bishop

Sinterklaaslink: Sinterklaasgedichten.net, mét recepten!

Lootjes trekken

Ja, ook daarvoor heb ik een recept! Kijk op deze pagina voor het presenteren van lootjes als Fortune Cookies.

Culinaire surprises

In marsepein kun je heel mooi een klein cadeautje verpakken. In het derde marsepeinrecept zijn er egeltjes gevormd van de marsepein, maar je kunt natuurlijk iets anders maken.

Gelei is ook leuk, vooral als je niet-eetbare gelei maakt, waar je met kleurstof en glitters in cakevormen de meest fantastische surprises kunt maken. Waar je op moet letten: is het cadeautje waterdicht verpakt (in het begin is gelei natuurlijk nog half vloeibaar) en past het wel in de taartvorm die je wil gebruiken. Hier vind je wat ideeën, hoewel dit ‘recept’ eigenlijk voor Valentijnsdag is.

En je kunt ook een pastei bakken, onderkant en deksel apart, en blind gebakken (met gedroogde peulvruchten of rijst als bakvulling). In deze pastei kun je je cadeautje verstoppen. De deksel kun je versieren met een sint- of pietsymbool, of met iets specifieks voor degene voor wie de surprise is bestemd. Zie voor het deeg deze pagina.

En geen surprise, maar zomaar: hang eens een Sinterkrans aan de voordeur in plaats van een herfst- of kerstkrans. Deze is gemaakt met vingerpopjes van de supermarkt. Heb je een mooie krans gemaakt? Stuur mij een foto en ik maak er een galerij van!

Laatste wijziging 5 december 2019