Spaghetti aglio, olio e peperoncino

Extra recept bij spaghetti carbonara

Een wel héél simpele spaghetti, met knoflook, olijfolie, peterselie, en een gedroogd rood pepertje. Vaak wordt het rode pepertje weggelaten, dan heb je spaghetti aglio e olio. Dit is overigens een typisch Italiaans pastagerecht, dat wil zeggen dat het slechts een voorgerecht is, groenten en vlees of vis worden daarna pas geserveerd.
Voor zes personen als voorgerechtvoorbereidingstijd 10 minutenbereidingstijd 10 minuten.

500 gr spaghetti
5 tenen knoflook
1 of 2 gedroogde rode pepertjes
3 eetl gewone olijfolie
3 eetl olijfolie extra vergine
3 eetl fijngehakte peterselie
eventueel versgeraspte Parmezaaanse kaas

Voorbereiding

Zet het water voor de spaghetti op. Gebruik het liefst een pastapan.
Hak de knoflookteentjes fijn, dus NIET in de knoflookpers doen.
Breek het rode pepertje doormidden, schud de meeste zaadjes eruit en gooi die weg. Verkruimel het rode omhulsel, als er nog wat zaadjes inzitten is dat niet erg.
Doe de gewone olijfolie in een kleine steelpan, met knoflook en rode peper.
Verwarm een serveerschaal voor (zie hierboven).

Bereiding

Doe de spaghetti in de pan (strooi er eventueel zout bij), roer de strengen los met een vork, en kook gaar (zie de verpakking).
Zet ondertussen de steelpan op middelhoog vuur, en verhit de olie totdat de knoflook heel licht verkleurt. Haal dan de pan van het vuur, en doe de extra vergine olie erbij.
Laat de inmiddels al dente gekookte spaghetti goed uitlekken.

Serveren

Doe de spaghetti in de serveerschaal, en giet de gekruide olijfolie erbij. Strooi de gehakte peterselie erover, en meng het geheel goed. Meteen opdienen, met een schaaltje geraspte kaas.

Recept voor Spaghetti aglio, olio e peperoncino
Een supersimpel recept voor spaghetti met knoflook, olijfolie en een rood pepertje. Heel snel klaar en ook nog erg lekker.
© Auteur Christianne Muusers

Christianne

Recent Posts

Kalfsgelei uit de negentiende eeuw

Gelei, een vergeten gerecht Het hoogtepunt van decoratieve schotels met gelei ligt in de negentiende…

3 maanden ago

Pompoenbrood, een recept uit de 17de eeuw

Meteen naar het recept Broden met pompoenpitten kun je tegenwoordig makkelijk kopen, maar het mooie…

4 jaar ago

Koffie zoals in Eritrea

Enige tijd geleden heb ik een opleiding tot gecertificeerd NT2-docent voltooid. Ik geef nu les…

4 jaar ago

Griet met rode bessen

Al eerder publiceerde ik op Coquinaria twee recepten uit het kookboek van Maurice Joyant, Le…

4 jaar ago

Een makkelijk recept voor hypocras

Na afloop van een uitgebreide maaltijd schenkt men nog steeds graag een digestief om de…

4 jaar ago

Gierstpudding uit Senegal

Als ik het goed zie op de kaart, is de hoofdstad van Senegal, Dakar, de…

4 jaar ago