Stokbrood met kruidenboter op de barbecue

Als je toch aan het roosteren bent, kun je heel makkelijk stokbrood met kruidenboter maken. Ik waarschuw maar vast: met één stokbrood red je het niet, zó lekker is het! Geen barbecueweer? Dan rooster je het brood gewoon in de oven.

Overigens, om de een of andere reden wordt kant & klare kruidenboter flink aangelegd met water. Als je bang bent voor calorieën, dan kun je beter wat minder eten van iets dat goed is bereid dan veel eten van een minder product. Kies voor kwaliteit boven kwantiteit.

Bijgerecht voor 4 tot 8 personen (4 stokbroden van 30 cm); voorbereiding 15 minuten; bereiding 10 minuten.

2 afbakstokbroden
aluminiumfolie

Kruidenboter
150 gr boter
1 tl tot 1 eetl vers citroensap
3 à 5 tenen knoflook
2 à 4 eetl peterselie
flink witte peper uit de molen
½ tl zout
eventueel extra grof zeezout

Voorbereiding

Kruidenboter – Laat de roomboter op kamertemperatuur komen. Pel de knoflooktenen, halveer ze en verwijder de kiem. Hak de peterselie fijn. Meng alles door de zachte boter; ik gebruik daarvoor het liefst een vork. Als je een knispertje in de boter lekker vindt, doe je er wat grof zeezout bij.

Stokbrood – Ik gebruik tamelijk korte stokbroden, dan passen ze beter op de barbecue. Snijd het ongebakken stokbrood met een broodmes in plakken, maar ga niet door het brood heen. Als dat toch af en toe gebeurt, is dat niet heel erg want de boter plakt het brood weer aan elkaar, en de folie houdt alles op zijn plaats. Stop in elke snede een likje kruidenboter. Eventue4el besmeer je de bovenkant ook heel dun met wat kruidenboter. Soms vind ik dat lekker, vaak doe ik het niet.. Druk het brood goed tegen elkaar, en leg het op een vel aluminiumfolie. Wikkel de alumiumfolie om het stokbrood, sluit ook de uiteinden goed af zodat er geen boter uit kan lekken. Neem niet te veel folie, want veel lagen folie isoleren meer. Bewaar het brood tot gebruik in de koelkast. Welke kant van de folie je gebruikt, maakt niet heel veel uit (zie hier).

Bereiding

Leg het ingepakte brood op het rooster van de barbecue, waar plek is. Beter iets aan de rand dan in het midden Het brood heeft 10 tot 12 minuten nodig. Keer af en toe zodat het brood overal een lekker bruin korstje krijgt. Omdat het kruidenstokbrood het lekkerst is als het nog warm is, leg je de stokbroden na elkaar op de barbecue en niet allemaal tegelijk. Heb je toch te veel stokbroden gemaakt, dan kun je een ingepakt, niet afgebakken stokbrood nog een paar dagen in de koelkast bewaren. Je kunt het zelfs in de oven afbakken (10 à 15 minuten op 220 °C).

Serveren

Aluminiumfolie koelt verrassend snel af. Leg het brood op een plank, en pak het uit. De sneetjes stokbrood kun je makkelijk van het brood afbreken.

Wat doe je nog meer met kruidenboter?

In het Frans heet kruidenboter beurre maître d’hôtel. Het wordt gegeven bij geroosterde of gebakken biefstuk of vis, en bij bijvoorbeeld gekookte worteltjes, sperzieboontjes of doperwtjes. Een ouderwetse maar leuke manier om te serveren is om de zachte boter in toefjes te spuiten en die te koelen.

Kruidenboter – Variaties

Met kruidenboter kun je heel veel variëren. Meer, andere of gedroogde tuinkruiden of specerijen erbij, de knoflook weglaten, ui of bosui erbij, truffel of gedroogde paddenstoelen, verzin maar wat.

Stokbrood met kruidenboter van de barbecue, een makkelijk recept
Als je toch aan het roosteren bent, is het een kleine moeite om ook brood op het rooster af te bakken.
© Auteur Christianne Muusers

Christianne

Share
Published by
Christianne

Recent Posts

Pompoenbrood, een recept uit de 17de eeuw

Meteen naar het recept Broden met pompoenpitten kun je tegenwoordig makkelijk kopen, maar het mooie…

3 jaar ago

Koffie zoals in Eritrea

Enige tijd geleden heb ik een opleiding tot gecertificeerd NT2-docent voltooid. Ik geef nu les…

3 jaar ago

Griet met rode bessen

Al eerder publiceerde ik op Coquinaria twee recepten uit het kookboek van Maurice Joyant, Le…

3 jaar ago

Een makkelijk recept voor hypocras

Na afloop van een uitgebreide maaltijd schenkt men nog steeds graag een digestief om de…

3 jaar ago

Gierstpudding uit Senegal

Als ik het goed zie op de kaart, is de hoofdstad van Senegal, Dakar, de…

3 jaar ago

Gevulde aubergines

Net als in 2018 en 2019 bij de WK's voor mannen en vrouwen, publiceer ik…

3 jaar ago