Pizzasteen – Gebruik en onderhoud

Naar het overzicht van Tips & technieken

Door te bakken op een pizzasteen imiteer je tot op zekere hoogte het bakken in een ouderwetse houtgestookte oven. Daarin bak je direct op de flink hete bodem van de oven, en niet op een rooster of bakplaat. Je kunt overigens meer op een pizzasteen bakken dan alleen maar pizza’s. Ook brood en bepaalde koekjes gaan prima. En je kunt een pizzasteen zowel in een oven als op een vuurschaal of barbecue gebruiken. Ik had mijn steen direct op de houtskool gelegd, maar toen werd hij wel heel erg heet. Beter is om hem op een kleine afstand van de hittebron te leggen.

Zo’n keramische steen ziet er heel mooi uit als hij nieuw is. Maar hij is er om te gebruiken. Dat betekent dat er hoe dan ook vlekken op komen, en dat is helemaal niet erg. Met al die hitte zit er heus geen bacterie meer op.

O ja, een recept voor pizza staat natuurlijk ook op Coquinaria! Maar dan maak ik meestal een plaatpizza. Ik gebruik de baksteen op de barbecue, of in de oven om brood op te bakken.

Dit moet je NIET DOEN!

Of je nu een keramische pizzasteen, leisteen of graniet gebruikt, je vet hem nooit in. Strooi er eventueel wat meel op, dat is alles.

Een hete steen moet je niet laten schrikken. Dus sprenkel er vooral geen (koud) water over om hem af te laten koelen. Laat de steen dat rustig in zijn eigen tempo doen.

Als er aanbaksels op de steen zitten, schraap je die eraf met een plastic spatel of een stevige steenborstel. Gebruik geen barbecueborstels van metaal.

Gebruik nooit afwasmiddel. Als je de (afgekoelde) steen wilt afspoelen, dan doe je dat met uitsluitend water.

Op Wikihow staan meer methoden om een pizzasteen schoon te maken.

 

Christianne

Share
Published by
Christianne
Tags: barbecue

Recent Posts

Pompoenbrood, een recept uit de 17de eeuw

Meteen naar het recept Broden met pompoenpitten kun je tegenwoordig makkelijk kopen, maar het mooie…

3 jaar ago

Koffie zoals in Eritrea

Enige tijd geleden heb ik een opleiding tot gecertificeerd NT2-docent voltooid. Ik geef nu les…

3 jaar ago

Griet met rode bessen

Al eerder publiceerde ik op Coquinaria twee recepten uit het kookboek van Maurice Joyant, Le…

3 jaar ago

Een makkelijk recept voor hypocras

Na afloop van een uitgebreide maaltijd schenkt men nog steeds graag een digestief om de…

3 jaar ago

Gierstpudding uit Senegal

Als ik het goed zie op de kaart, is de hoofdstad van Senegal, Dakar, de…

3 jaar ago

Gevulde aubergines

Net als in 2018 en 2019 bij de WK's voor mannen en vrouwen, publiceer ik…

3 jaar ago