Basisrecept – Vanilleroomijs

Dit is rijk ijs. Rijk aan suiker, vet en cholesterol. Waarom zou je het dan maken? Omdat het natuurlijk wel héél lekker is. Het geheim zit hem in zelfbeheersing. Maak het niet vaak, houd het bijzonder. En eet er niet te veel van, houd de porties klein. Dat is de grote denkfout van overheid en industrie: je moet niet producten verknoeien en met kunstgrepen gezonder laten lijken om de illusie van echt eten te creëren, maar het publiek leren dat je minder moet eten. Dat is ook nog goed voor het klimaat. Ga je voor mager, dan gebruik je melk en room met een lager vetpercentage. Ik zelf eet liever een halve portie van een vol product dan een volle portie van een half product.

Het recept op deze pagina is met echte room, echte vanille en zonder toevoegingen. Het is gebaseerd op een boekje dat ik 22 jaar geleden heb gekocht in Bologna: Come fare in casa gelati e sorbetti, ofwel Hoe thuis ijs en sorbetijs te maken. In dat boekje heet vanilleroomijs Gelato di vaniglia. Ik behandel de vanille wel anders: ik haal de zaadjes uit de peul en verwijder alleen de peul na het trekken. De zaadjes blijven achter in het ijs. En ik doe er een snufje zout bij.
Snack of nagerecht voor 1 liter ijs; voorbereiding 20 minuten + afkoelen; bereiding 15 minuten + tijd om te bevriezen (50 minuten tot twee uur).

1 vanillestokje
2½ dl volle melk
4 eidooiers
80 gr suiker
2½ dl room (35% vet)
snuf zout

Voorbereiding

Splijt het vanillestokje open en schuif de zaadjes eruit. Doe zaadjes en peul met de melk in een steelpan en breng tegen de kook aan. Doe de deksel erop en haal de pan van het vuur. Laat 20 minuten trekken, verwijder dan de peul. De zaadjes blijven achter in de melk.

Klop de eidooiers met de suiker tot ze licht en schuimig zijn. Verhit de melk weer tot net onder het kookpunt. Maak nu een vla door eerst wat van de hete melk bij de dooiers te doen en goed te kloppen. Doe dan het opgewarmde mengsel bij de melk in de steelpan en houd, terwijl je voortdurend blijft kloppen, de melk net onder het kookpunt totdat de boel gebonden is. Giet de vla over in een kom en laat afkoelen terwijl je af en toe roert om velvorming te voorkomen. Koel dan verder in de koelkast. (over binden met rauwe eidooier)

Bereiding

Klop de room lobbig met een snuf zout en spatel de vla erdoor. Maak er vervolgens ijs van volgens de voorschriften van je ijsmaker, of met de hand in de diepvries. Gebruik dan een goed warmte-geleidende bak, en schraap iedere 20 minuten het aangevroren ijs van de randen door de rest van het mengsel totdat alles ijs is.

Serveren

Hoe lekker vanilleroomijs ook is, het speelt zelden de hoofdrol in een gerecht. Meestal gaat het om een combinatie met fruit en geklopte room, of je eet het bij gebak dat nog warm van de oven is, zoals bij cobbler (Amerikaans gebak) of bij deze beignets.

Overigens, omdat de dooiers gegaard zijn, kun je dit ijs ook halfbevroren serveren, als een soort koude vanillesaus. Daar kwam ik achter toen mijn ijsmachine halverwege de bereiding kapot ging …

Ingrediënten

Alle verklaringen van ingrediënten

Vanillesuiker

Als je geen vanillestokje wilt gebruiken (te duur, of niet te vinden), dan kun je ook vanillesuiker kopen en dat gebruiken. Maar als je wel vanillestokjes in huis hebt is het ook heel simpel om zelf vanillesuiker te maken. Doe een opengespleten vanillestokje in een goed afsluitbare bak met fijne tafelsuiker en schud die af en toe om. Als je in een bereiding alleen de zaadjes nodig hebt, kun je de lege peul ook bij die suiker doen. En je kunt de vanillesuiker aanvullen als je ervan hebt gebruikt.

Bibliografie

Genoemde edities zijn in mijn bezit of door mij geraadpleegd. De links verwijzen naar verkrijgbare edities.

  • Come fare in casa gelati e sorbetti. Delicatezze, 1996. Heel apart, op Amazon kun je dit boekje nog wel kopen, als je er meer dan 200 euro voor over hebt. Het kostte destijds 12.000 lire, nu ongeveer 6 euro.

Het basisrecept voor roomijs met vanille
Niet voor slankelijners, dit overheerlijke ijs met volle smaak! Maar af en toe moet toch wel kunnen.
© Auteur Christianne Muusers

Christianne

Recent Posts

Pompoenbrood, een recept uit de 17de eeuw

Meteen naar het recept Broden met pompoenpitten kun je tegenwoordig makkelijk kopen, maar het mooie…

3 jaar ago

Koffie zoals in Eritrea

Enige tijd geleden heb ik een opleiding tot gecertificeerd NT2-docent voltooid. Ik geef nu les…

3 jaar ago

Griet met rode bessen

Al eerder publiceerde ik op Coquinaria twee recepten uit het kookboek van Maurice Joyant, Le…

3 jaar ago

Een makkelijk recept voor hypocras

Na afloop van een uitgebreide maaltijd schenkt men nog steeds graag een digestief om de…

3 jaar ago

Gierstpudding uit Senegal

Als ik het goed zie op de kaart, is de hoofdstad van Senegal, Dakar, de…

3 jaar ago

Gevulde aubergines

Net als in 2018 en 2019 bij de WK's voor mannen en vrouwen, publiceer ik…

3 jaar ago