Restverwerking van soepvlees van wildfond

Bij de poelier of horecagroothandel kun je in het wildseizoen botten kopen, afkomstig van allerlei wild. Ideaal om wildfond van te maken. Als je geluk hebt zit er nog aardig wat vlees aan die botten. Ik had van 6 kilo botten na het trekken van de wildfond 1 kilo gaar soepvlees van hert en haas over. Dat gooi je natuurlijk niet weg, en het is wat veel om allemaal aan de katten te geven.
Om dat vlees te verkrijgen zul je wel moeten werken: na het zeven van de getrokken wildbouillon (pas na het inkoken is het een fond) pulk je van alle botten en botjes het vlees. Dit is een secuur werkje, want door het lange trekken is het kraakbeen gelatineus geworden, en laten piepkleine stukjes bot makkelijk los. Voel goed met je vingers of er geen harde stukjes in het vlees zitten.

Hoofdgerecht voor vier personenvoorbereidingstijd 15 minutenbereidingstijd 40 minuten.

400 gr gaar wildvlees
50 gr ontbijtspek, fijngesneden
ui, in halve ringen
200 gr champignons in plakjes
1 dl Madeira
2½ dl wildfond
40 gr boter
40 gr bloem
peper en zout naar smaak

Voorbereiding
Haal het vlees van de botten.

Bereiding

Bak het spek uit, doe de boter erbij, en fruit de uiringen op laag vuur een kwartiertje. Doe dan de champignonplakjes erbij, bak op hoger vuur tot het vocht uit de paddestoelen is verdampt. Giet de Madeira in de pan, laat inkoken tot een stroperige vloeistof. Doe de bloem erbij, roer alles goed om met een houten spatel. Doe dan beetje bij beetje de verwarmde wildfond erbij, blijf roeren. Doe het in kleine stukjes gesneden vlees erbij, en laat nog minstens een kwartier op laag vuur sudderen. Langer mag ook, maar pas op voor aanbranden (vlamverdeler). Proef, en maak op smaak af met zout, peper en wat je verder wilt (maar eerst proeven!).

Serveren

Aardappelpuree is een goede combinatie met wildpeper. Ook de gebakken knolselderie hieronder is er heerlijk bij.

Gebakken knolselderie erbij

Omdat je bij het maken van wildfond een stukje knolselderie nodig had, heb je nu natuurlijk de rest van die knol over. Knolselderie is een onderschatte groente die toch erg lekker is. Snijd plakjes van een halve centimeter dikte, verdeel de plakjes in een aantal puntjes. Haal ze even door de melk en de bloem, en bak ze in hete boter of olijfolie gaar en bruin. Strooi er als je dat wilt wat zout over.

Ingrediënten

Alle verklaringen van ingrediënten

Madeira

Wijn afkomstig van het Portugese eiland Madeira, gelegen in de Atlantische Oceaan, ten Westen van de Straat van Gibraltar en ten Noorden van de Canarische eilanden. In de zestiende eeuw werd de wijn vaak ingeladen voor de Atlantische oversteek, en om de wijn langer houdbaar te maken, werd er extra alcohol aan toegevoegd. Dit, en de langdurige blootstelling aan hoge temperaturen, zorgde voor de unieke en gewaardeerde smaak van Madeirawijn.

Recept voor restverwerking van soepvlees: wildpeper
Met de restjes vlees van wildfond maak je een heerlijke wildpeper.
© Auteur Christianne Muusers

Christianne

Recent Posts

Kalfsgelei uit de negentiende eeuw

Gelei, een vergeten gerecht Het hoogtepunt van decoratieve schotels met gelei ligt in de negentiende…

3 maanden ago

Pompoenbrood, een recept uit de 17de eeuw

Meteen naar het recept Broden met pompoenpitten kun je tegenwoordig makkelijk kopen, maar het mooie…

4 jaar ago

Koffie zoals in Eritrea

Enige tijd geleden heb ik een opleiding tot gecertificeerd NT2-docent voltooid. Ik geef nu les…

4 jaar ago

Griet met rode bessen

Al eerder publiceerde ik op Coquinaria twee recepten uit het kookboek van Maurice Joyant, Le…

4 jaar ago

Een makkelijk recept voor hypocras

Na afloop van een uitgebreide maaltijd schenkt men nog steeds graag een digestief om de…

4 jaar ago

Gierstpudding uit Senegal

Als ik het goed zie op de kaart, is de hoofdstad van Senegal, Dakar, de…

4 jaar ago