Ninjin kinpira, een Japans bijgerechtje

Kinpira-gerechten bestaan uit kort geroerbakte en daarna gestoofde (wortel)groenten. Deze ninjin- of wortelkinpira had ik bij de gestoofde makreel geserveerd, maar je kunt de wortelreepjes ook als vulling in maki-zushi gebruiken. Dit gerecht kun je ook met andere wortelgroenten maken, zoals pastinaak, kliswortel en lotuswortel. Zelfs zeewier, tofu en kipfilet kun je op deze manier bereiden.
Bijgerecht voor 2 tot 4 personen; voorbereiding 7 minuten; bereiding 5 minuten.

1 winterwortel
1 eetl Aziatische sesamolie (dus van geroosterd zaad)
1½ eetl mirin
½ eetl sake
1½ eetl sojasaus (Kikkoman)
½ dl dashi (of water)
½ eetl sesamzaadjes

Voorbereiding

Schrap de wortel. Snijd hem dan eerst in stukken van ongeveer vijf centimeter. Snijd die dan in de lengte eerst in dunne plakken, snijd dan – weer in de lengte – de plakken in repen.
Zet mirin, sake, soja en dashi alvast klaar in een kommetje, want roerbakken gaat snel.
Rooster de sesamzaadjes in een droge koekepan.

Bereiding

Verhit de sesamolie in een wok. Doe de wortelreepjes erbij en roerbak een minuut. Giet dan de vloeistoffen erbij en stoof nog twee tot vier minuten, afhankelijk van hoe knapperig je de wortel wilt hebben.

Serveren

Schik de wortelreepjes in een kommetje en bestrooi met geroosterde sesamzaadjes.

Je kunt de wortelreepjes ook laten afkoelen en gebruiken in maki-zushi.

Ingrediënten

Alle verklaringen van ingrediënten

Mirin

Zoete Japanse kookrijstwijn. Te koop bij toko’s. Blijft geopend lang goed, koop gewoon zo’n flesje! Zoete sherry is geen echte vervanger, suikerstroop zou nog wel kunnen. Zie ook Rijstwijn.

Sesamolie

Dit wordt veel in de Chinese en Japanse keuken gebruikt, maar bijvoorbeeld ook in de Arabische keuken. Er is echter verschil: De Arabische sesamolie wordt van ongeroosterd sesamzaad geperst en is neutraal van smaak, de Chinese of Japanse sesamolie daarentegen wordt van geroosterd sesamzaad geperst en heeft een uitgesproken sesamsmaak. Koop in ieder geval een klein flesje, want de smaak gaat achteruit als het lang openstaat. Als je in Chinese of Japanse gerechten de smaak van pure sesamolie te overheersend vindt, gebruik je minder sesamolie, en vul je het aan met neutrale olie, of je gebruikt toch de mediterrane sesamolie. Het erg lekker om als je Chinese of Japanse gerechten frituurt sesamolie bij de frituurolie te doen.

 

Zoete gestoofde wortel, een Japans groentegerecht
© Auteur Christianne Muusers

Christianne

Share
Published by
Christianne

Recent Posts

Pompoenbrood, een recept uit de 17de eeuw

Meteen naar het recept Broden met pompoenpitten kun je tegenwoordig makkelijk kopen, maar het mooie…

3 jaar ago

Koffie zoals in Eritrea

Enige tijd geleden heb ik een opleiding tot gecertificeerd NT2-docent voltooid. Ik geef nu les…

3 jaar ago

Griet met rode bessen

Al eerder publiceerde ik op Coquinaria twee recepten uit het kookboek van Maurice Joyant, Le…

3 jaar ago

Een makkelijk recept voor hypocras

Na afloop van een uitgebreide maaltijd schenkt men nog steeds graag een digestief om de…

3 jaar ago

Gierstpudding uit Senegal

Als ik het goed zie op de kaart, is de hoofdstad van Senegal, Dakar, de…

3 jaar ago

Gevulde aubergines

Net als in 2018 en 2019 bij de WK's voor mannen en vrouwen, publiceer ik…

3 jaar ago