Categories: Basistechniek

basistechniek – Garnalen schoonmaken

Naar het overzicht van Tips & technieken

Garnalen zijn het lekkerst als ze in de schaal zijn bereid. Als je een rauwe of gare garnaal wilt pellen draai je eerst de kop eraf, dan pel je de schaaltjes eraf, het laatste schaaltje trek je voorzichtig aan de staart eraf. Kijk of er nog pootjes zijn achtergebleven. Veel garnalen eten, dan komt de handigheid vanzelf.

Zelfs als je gepelde garnalen koopt, is het niet verkeerd om ze na het spoelen onder de kraan (om conserveermiddel te verwijderen) nog even na te kijken op stukjes schaal of pootjes.

Garnalenpoep

In de garnaal zit het darmkanaal. Kleine garnaaltjes hebben een klein darmpje, dat valt niet zo op, maar grote garnalen hebben een flinke darm die behoorlijk gevuld kan zijn. Zelfs in dure restaurants komt het regelmatig voor dat de kok van je verwacht dat je garnalenpoep eet. Dat is helemaal niet nodig. Zelfs als je garnalen ongepeld kookt, kun je het darmkanaal er makkelijk uitkrijgen door vóór het koken met een houten cocktailprikker tussen de schalen door de darm op te wippen. Je kunt hem er dan zó in zijn geheel uittrekken. Doe dit vooral vóór het koken, want als de garnaal gaar is breekt het darmpje heel makkelijk af. Lukt dat niet, dan snijd je de garnaal aan de rugzijde (dus de ‘bolle’ kant)in. Je ziet dan het darmkanaal liggen, zwart als er ontlasting in zit, kleurloos doorzichtig als de garnaal blijkbaar een tijdje niet gegeten heeft. Je kunt het darmpje er zo uithalen.

Overigens moet je de schalen van garnalen niet zomaar weggooien, er is heerlijke garnalenbouillon van te maken.

Garnalen voorbereiden
Garnalen pellen leer je door het veel te doen. Maar zelfs als je gepelde garnalen koopt, moet je ze nakijken op restjes schaal, en bij grotere garnalen de darm verwijderen.
© Auteur Christianne Muusers

Christianne

Share
Published by
Christianne
Tags: garnaal

Recent Posts

Pompoenbrood, een recept uit de 17de eeuw

Meteen naar het recept Broden met pompoenpitten kun je tegenwoordig makkelijk kopen, maar het mooie…

3 jaar ago

Koffie zoals in Eritrea

Enige tijd geleden heb ik een opleiding tot gecertificeerd NT2-docent voltooid. Ik geef nu les…

3 jaar ago

Griet met rode bessen

Al eerder publiceerde ik op Coquinaria twee recepten uit het kookboek van Maurice Joyant, Le…

3 jaar ago

Een makkelijk recept voor hypocras

Na afloop van een uitgebreide maaltijd schenkt men nog steeds graag een digestief om de…

3 jaar ago

Gierstpudding uit Senegal

Als ik het goed zie op de kaart, is de hoofdstad van Senegal, Dakar, de…

3 jaar ago

Gevulde aubergines

Net als in 2018 en 2019 bij de WK's voor mannen en vrouwen, publiceer ik…

3 jaar ago