Categories: Basistechniek

Basistechniek – Saffraan gebruiken

Naar het overzicht van Tips & technieken

Saffraan is in poedervorm te koop, en als draadjes. De draadjes zijn de stampers van de saffraancrocus. Als je ooit naar Spanje gaat, bezoek dan een kruidenwinkeltje en neem een flinke hoeveelheid mee, want saffraan is daar niet zo duur als in Nederland. Geen wonder, want saffraan wordt in Spanje gekweekt.

Als je een paar draadjes saffraan zo in een saus laat vallen, zal je niet onder de indruk zijn van het kleurend vermogen. Je hebt veel méér effect als je de draadjes eerst kneust in een klein kommetje met een eetlepel hete vloeistof. Die vloeistof kan wijn zijn, bouillon, melk of water, afhankelijk van het gerecht waarvoor de saffraan bestemd is. Je wrijft met een lepeltje de saffraandraadjes stevig tegen de wand van het kommetje. Je zult zien dat de vloeistof meteen fel oranjegeel verkleurt. Je doet draadjes samen met de vloeistof in het gerecht. Het gerecht op de foto is middeleeuwse rijstpap, gekleurd met saffraan.

Er is ook poedersaffraan. Als die erg goedkoop is, dan is het geen saffraan maar geelwortelpoeder.

Saffraan in de keuken
Saffraan heeft een delicate smaak, maar wordt vooral gebruikt om gerechten een kleurtje te geven.
© Auteur Christianne Muusers

Christianne

Share
Published by
Christianne
Tags: saffraan

Recent Posts

Pompoenbrood, een recept uit de 17de eeuw

Meteen naar het recept Broden met pompoenpitten kun je tegenwoordig makkelijk kopen, maar het mooie…

3 jaar ago

Koffie zoals in Eritrea

Enige tijd geleden heb ik een opleiding tot gecertificeerd NT2-docent voltooid. Ik geef nu les…

3 jaar ago

Griet met rode bessen

Al eerder publiceerde ik op Coquinaria twee recepten uit het kookboek van Maurice Joyant, Le…

3 jaar ago

Een makkelijk recept voor hypocras

Na afloop van een uitgebreide maaltijd schenkt men nog steeds graag een digestief om de…

3 jaar ago

Gierstpudding uit Senegal

Als ik het goed zie op de kaart, is de hoofdstad van Senegal, Dakar, de…

3 jaar ago

Gevulde aubergines

Net als in 2018 en 2019 bij de WK's voor mannen en vrouwen, publiceer ik…

3 jaar ago