Naar het overzicht van Tips & technieken
Saffraan is in poedervorm te koop, en als draadjes. De draadjes zijn de stampers van de saffraancrocus. Als je ooit naar Spanje gaat, bezoek dan een kruidenwinkeltje en neem een flinke hoeveelheid mee, want saffraan is daar niet zo duur als in Nederland. Geen wonder, want saffraan wordt in Spanje gekweekt.
Als je een paar draadjes saffraan zo in een saus laat vallen, zal je niet onder de indruk zijn van het kleurend vermogen. Je hebt veel méér effect als je de draadjes eerst kneust in een klein kommetje met een eetlepel hete vloeistof. Die vloeistof kan wijn zijn, bouillon, melk of water, afhankelijk van het gerecht waarvoor de saffraan bestemd is. Je wrijft met een lepeltje de saffraandraadjes stevig tegen de wand van het kommetje. Je zult zien dat de vloeistof meteen fel oranjegeel verkleurt. Je doet draadjes samen met de vloeistof in het gerecht. Het gerecht op de foto is middeleeuwse rijstpap, gekleurd met saffraan.
Er is ook poedersaffraan. Als die erg goedkoop is, dan is het geen saffraan maar geelwortelpoeder.
Saffraan in de keuken
Saffraan heeft een delicate smaak, maar wordt vooral gebruikt om gerechten een kleurtje te geven.
© Auteur