Chinese gehaktballetjes in tomatensaus

Naar het overzicht van alle recepten voor gehaktballetjes in tomatensaus

Dit recept is voor gehaktballetjes zoals je die bij de Chinees kon eten of afhalen. Deze tomatensaus kun je ook serveren met gebakken vis (bijvoorbeeld kibbeling, erg lekker), grote gebakken garnalen, of kip. Je zou hem zelfs bij babi panggang (geroosterd gemarineerd varkensvlees) kunnen serveren. Omdat de saus zelf uitgesproken van smaak is, is de kruiderij van de gehaktballetjes niet al te wild. Aan de andere kant zijn de gehaktballetjes ook lekker met deze ketjapsaus.
Voor 4 tot 6 personen; voorbereiding 7 minuten; bereiding 30 minuten.Gehaktballen
400 gr varkensgehakt of half-om-half gehakt
1 ei
2 bosuitjes, alleen het groen, fijngehakt
1 teen knoflook uit de knijper
zout en witte peper naar smaak
½ eetl suiker
1 eetl zoete ketjap
1 tl gemberpoeder (djahé)
paneermeel
reuzel

Tomatensaus
1 flinke ui, fijngesnipperd
2 eetl reuzel (of olie als je geen vlees eet)
1 tl sambal oelek of ½ tl fijngesneden rood pepertje
200 gr tomatenketchup
1 eetl zoete ketjap
1 eetl azijn
½ dl gembersiroop
1½ dl water
1 klein blikje ananasstukjes,
1 eetl maïzena, aangemaakt met 1 eetl koud water
zout naar smaak

Garnering
2 of 3 bosuitjes, of 1 jonge prei, in dunne ringen

Voorbereiding

Lees eerst de opmerkingen vooraf.
Begin met de balletjes. Dat is simpel, alles mengen. Rol balletjes die iets groter zijn dan soepballetjes.
Laat de ananasstukjes uitlekken, en snijd ze nog een keertje door.

Bereiding

Verhit reuzel of olie in een steelpan of kleine kookpan. Fruit de ui tot glazig, doe dan achtereenvolgens sambal (of pepertje), ketjap, azijn, ketchup en gembersiroop erbij. Goed mengen, en op laag vuur een minuutje laten sudderen. Doe nu het water erbij, roer weer goed. Zodra het geheel kookt, gaat het vuur laag en de aangemaakte maïzena door de saus. Proef (want ketjap en ketchup bevatten ook zout) en doe er zout naar smaak bij. Doe er op het laatst de ananasstukjes door.
Schroei de gehaktballetjes in reuzel of olie rondom dicht. Als je ze in de saus wilt garen, laat je ze uitlekken op keukenpapier zodat ze overtollig vet kwijt raken, en dan gaan ze in de saus. Laat twintig minuten op laag vuur sudderen, roer af en toe om. Je kunt ze ook eerst helemaal in de koekepan of braadpan braden, en de saus er pas bij het serveren over gieten.

Serveren

Met witte gekookte rijst, of met gebakken rijst. Als groente had ik laatst heel simpel in een wok gebakken repen ui en taugeh met wat gemberpoeder (eerst de ui bakken tot hij goudbruin is, dan pas de taugeh en gember erbij).
Dit gerecht is makkelijk op te warmen. Als je kibbeling of gebakken garnalen gebruikt, warm je saus en garnalen apart op.

Chinese gehaktballetjes in tomatensaus
Deze ‘Chinese’ gehaktballetjes zijn niet helemaal authentiek, het zijn de balletjes zoals je ze (vroeger) in Chinees-Indische restaurants kon eten.
© Auteur Christianne Muusers

Christianne

Share
Published by
Christianne

Recent Posts

Pompoenbrood, een recept uit de 17de eeuw

Meteen naar het recept Broden met pompoenpitten kun je tegenwoordig makkelijk kopen, maar het mooie…

3 jaar ago

Koffie zoals in Eritrea

Enige tijd geleden heb ik een opleiding tot gecertificeerd NT2-docent voltooid. Ik geef nu les…

3 jaar ago

Griet met rode bessen

Al eerder publiceerde ik op Coquinaria twee recepten uit het kookboek van Maurice Joyant, Le…

3 jaar ago

Een makkelijk recept voor hypocras

Na afloop van een uitgebreide maaltijd schenkt men nog steeds graag een digestief om de…

3 jaar ago

Gierstpudding uit Senegal

Als ik het goed zie op de kaart, is de hoofdstad van Senegal, Dakar, de…

3 jaar ago

Gevulde aubergines

Net als in 2018 en 2019 bij de WK's voor mannen en vrouwen, publiceer ik…

3 jaar ago