Naar het overzicht van alle recepten voor gehaktballetjes in tomatensaus
Tomatensaus
1 flinke ui, fijngesnipperd
2 eetl reuzel (of olie als je geen vlees eet)
1 tl sambal oelek of ½ tl fijngesneden rood pepertje
200 gr tomatenketchup
1 eetl zoete ketjap
1 eetl azijn
½ dl gembersiroop
1½ dl water
1 klein blikje ananasstukjes,
1 eetl maïzena, aangemaakt met 1 eetl koud water
zout naar smaak
Garnering
2 of 3 bosuitjes, of 1 jonge prei, in dunne ringen
Lees eerst de opmerkingen vooraf.
Begin met de balletjes. Dat is simpel, alles mengen. Rol balletjes die iets groter zijn dan soepballetjes.
Laat de ananasstukjes uitlekken, en snijd ze nog een keertje door.
Verhit reuzel of olie in een steelpan of kleine kookpan. Fruit de ui tot glazig, doe dan achtereenvolgens sambal (of pepertje), ketjap, azijn, ketchup en gembersiroop erbij. Goed mengen, en op laag vuur een minuutje laten sudderen. Doe nu het water erbij, roer weer goed. Zodra het geheel kookt, gaat het vuur laag en de aangemaakte maïzena door de saus. Proef (want ketjap en ketchup bevatten ook zout) en doe er zout naar smaak bij. Doe er op het laatst de ananasstukjes door.
Schroei de gehaktballetjes in reuzel of olie rondom dicht. Als je ze in de saus wilt garen, laat je ze uitlekken op keukenpapier zodat ze overtollig vet kwijt raken, en dan gaan ze in de saus. Laat twintig minuten op laag vuur sudderen, roer af en toe om. Je kunt ze ook eerst helemaal in de koekepan of braadpan braden, en de saus er pas bij het serveren over gieten.
Met witte gekookte rijst, of met gebakken rijst. Als groente had ik laatst heel simpel in een wok gebakken repen ui en taugeh met wat gemberpoeder (eerst de ui bakken tot hij goudbruin is, dan pas de taugeh en gember erbij).
Dit gerecht is makkelijk op te warmen. Als je kibbeling of gebakken garnalen gebruikt, warm je saus en garnalen apart op.
Chinese gehaktballetjes in tomatensaus
Deze ‘Chinese’ gehaktballetjes zijn niet helemaal authentiek, het zijn de balletjes zoals je ze (vroeger) in Chinees-Indische restaurants kon eten.
© Auteur
Meteen naar het recept Broden met pompoenpitten kun je tegenwoordig makkelijk kopen, maar het mooie…
Enige tijd geleden heb ik een opleiding tot gecertificeerd NT2-docent voltooid. Ik geef nu les…
Al eerder publiceerde ik op Coquinaria twee recepten uit het kookboek van Maurice Joyant, Le…
Na afloop van een uitgebreide maaltijd schenkt men nog steeds graag een digestief om de…
Als ik het goed zie op de kaart, is de hoofdstad van Senegal, Dakar, de…
Net als in 2018 en 2019 bij de WK's voor mannen en vrouwen, publiceer ik…