Cobbler met fruit voor alle seizoenen

Een cobbler is meer pudding dan taart, of zie het als taartvulling zonder deegkorst; je kunt een cobbler niet storten maar je schept de porties rechtstreeks uit de bakvorm. Het beste resultaat krijg je volgens mij in een lage, wijde gietijzeren pan.

Op internet lees je dat het recept voor deze taart door Engelse kolonisten naar Amerika is gebracht. Maar de naam cobbler betekent schoenlapper. En laat de schoenlapperstaart nu al in Nederlandstalige kookboeken uit de zeventiende eeuw voorkomen! En juist uit Nederlandtrokken in de zeventiende eeuw veel mensen vanwege hun geloof de Atlantische Oceaan over. Het leuke van dit soort ‘taart’ is dat het een heel makkelijk recept is dat niet kan mislukken.

Gebak of dessert voor 6 tot 10 personen; voorbereiding 15 minuten; bereiding 50 minuten.

125 gr boter

Zomervulling
300 tot 600 gram zomerfruit (blauwe bessen, frambozen, aardbeien, rode bessen, perziken, nectarines, pruimen, bramen)
30 gr geschaafde amandelen (eventueel)

Herfstvulling
600 gr appels en/of peren
30 gr gehakte walnoten (eventueel)

Beslag
135 gr bloem
200 gr suiker
2½ dl melk
1½ tl bakpoeder
snuf zout

Afmaken
¼ liter volvette room
1 à 2 eetl suiker
kaneel of nootmuskaat naar smaak
OF
vanilleijs of kaneelijs

Voorbereiding

Was het fruit en snijd groter fruit zoals appels of perziken kleiner.
Verwarm de oven voor op 190 °C. Doe de boter in blokjes in een ondiepe gietijzeren pan met een diameter van 28 cm, en zet de pan in de oven tot de boter gesmolten is.
Meng alles voor het beslag door elkaar tot het glad is.

Bereiding

Haal de pan uit de oven en giet het beslag in de gesmolten boter. Verdeel het fruit en eventueel de noten over het beslag, blijf wel iets van de rand vandaan. Zet de pan terug in de oven en bak tot de bovenkant goudbruin is, 45 tot 60 minuten. Omdat het zomerfruit vocht loslaat, zal de taart in dat geval wat nat blijven. Dat betekent niet dat hij niet gaar is.

Serveren

Warm of op kamertemperatuur. Geef er roomijs bij, zoals vanilleijs of kaneelijs. Ook alleen geklopte room is lekker; voor de perencobbler had ik de slagroom niet met kaneel, maar versgeraspte nootmuskaat gekruid. Dat was een geweldige combinatie.

Een recept voor cobbler (vruchtentaart) in de zomer en in de winter
Een cobbler is vruchtengebak dat je niet met deeg maar met beslag maakt. De taart is makkelijk te maken en heeft weinig voorbereiding nodig. Hier twee variaties: met zomerfruit en met winterse vruchten.
© Auteur Christianne Muusers

Christianne

Share
Published by
Christianne

Recent Posts

Pompoenbrood, een recept uit de 17de eeuw

Meteen naar het recept Broden met pompoenpitten kun je tegenwoordig makkelijk kopen, maar het mooie…

3 jaar ago

Koffie zoals in Eritrea

Enige tijd geleden heb ik een opleiding tot gecertificeerd NT2-docent voltooid. Ik geef nu les…

3 jaar ago

Griet met rode bessen

Al eerder publiceerde ik op Coquinaria twee recepten uit het kookboek van Maurice Joyant, Le…

3 jaar ago

Een makkelijk recept voor hypocras

Na afloop van een uitgebreide maaltijd schenkt men nog steeds graag een digestief om de…

3 jaar ago

Gierstpudding uit Senegal

Als ik het goed zie op de kaart, is de hoofdstad van Senegal, Dakar, de…

3 jaar ago

Gevulde aubergines

Net als in 2018 en 2019 bij de WK's voor mannen en vrouwen, publiceer ik…

3 jaar ago