Tips & Tricks

On this page are some links to pages with tips, tricks and basic recipes concerning kitchenware, serving and eating meals, cooking techniques, and preparing ingredients. The instructions are also meant to help those who are real beginners, so maybe they are too extensive for the more experienced cooks. If there are variations on a basic recipe, these are only described briefly. If you understand the basics, the rest will be clear enough. Clicking on a link opens a new window. Sometimes the basic recipe or instruction is part of a larger recipe, sometimes there is a separate page. Some of the pages have yet to be translated.

Cooking techniques – Kitchenware – Ingredients – Serving and eating

Cooking techniques

Hot smoking in a table oven

Hot smoking in a pan

Hot smoking in a barbecue

Cold smoking

Making mayonnaise from scratch

Making mustard

To thicken sauces with a roux

Binden van sauzen met rauwe eidooier

Making fresh Italian pasta

Making fresh Asian noodles

Home-made almond milk

Beating Egg whites

Een ei uitblazen

Home-made vanilla ice-cream

Geklaarde boter en ghee maken

Tips for making stock

Making dough for savoury pastry

Versieren met bladgoud

Zelf reuzel maken

Ganzenvet uitsmelten

Zelf marsepein maken en kleuren

Spuitglazuur maken

Zelf aardappelpuree maken

Zuurdesembrood maken

Biefstuk bakken

Hele kip roosteren

Een ei uitblazen

Keukengerei

Een pastamachine gebruiken

Wat is een goede pastapan

Wat is een rijstkoker

Een goede wok kiezen

Gebruik en onderhoud van een pizzasteen

Een goede koekepan

Aluminiumfolie heeft twee kanten

Over keukenmessen, onderhoud en gebruik

Een crême brûléebrander gebruiken

Koken ‘au bain marie’

Gebruik en schoonmaken van een spuitzak

Het gebruik van een passe-vite of draaizeef

Het kiezen van een goede aardappelstamper

Het steriliseren van potten en flessen voor inmaak

Ingrediënten

De schil van een citrusvrucht gebruiken

Verse gemberwortel raspen

Een cocosnoot openmaken

Saffraan gebruiken

Omgaan met rode pepertjes

Tomaten ontvellen

Garnalen voorbereiden

Verse vis schoonmaken

Gerookte paling fileren

Een ei bakken of koken

Restverwerking van eiwit en eidooier

Verse kastanjes voorbereiden

Kruimels van vers brood maken

Serveren en eten

Het plannen van een etentje

Eten met stokjes

Japanse soep eten

Een artisjok eten

Foute broodjes