Echte Engelse kerstcake

Deel 1 – Het bakken van de cake

Deel 2 – Het versieren van de cake: marsepeinlaag

Deel 3 – Het versieren van de cake: rolfondantlaag

Met dit recept moet je uiterlijk halverwege de maand november beginnen.
“Is dat niet wat vroeg?” zullen sommigen zich afvragen. Nee, net als christmas puddingwordt christmas cake zo’n zes weken vóór de kerst gemaakt. Je bent er dan gedurende twee dagen eventjes mee bezig: de gedroogde en geconfijte vruchten moeten een nacht weken, de dag erna gaat de cake enkele uren in de oven. In de eropvolgende weken moet je eens per week de cake “voeden” (beter gezegd voeren, namelijk dronken) met cognac, whisky of andere sterke drank (afhankelijk van het recept). Tot mijn verrassing vonden kinderen vorig jaar de met drank geïmpregneerde cake net zo lekker als die zonder drank. Maar, aangezien de alcohol in de cake niet de kans krijgt te verdampen is het toch beter voor kinderen een versie te maken die niet met drank wordt afgemaakt (de drank tijdens het bakken kan wel, die alcohol is allang vervlogen). In de zes weken dat de cake rust, wordt de smaak beter. Er zitten zoveel verschillende ingrediënten in zo’n cake, dat die tijd nodig is om tot één harmonische smaak te komen.
Voor het afwerken van de cake moet je ook weer een paar dagen tot een week rekenen, de marsepeinlaag heeft die tijd nodig om te drogen vóórdat deze bedekt kan worden met de fondantlaag.

Het recept wordt in drie delen gegeven. Op deze pagina staat het recept voor het bakken van de cake. Er bestaan natuurlijk meerdere recepten van kerstcakes. Ik heb voor de aardigheid twee contrasterende recepten uitgekozen: een hele donkere cake, en juist een lichtere, goudbruine cake.
Voor het versieren van de cake moet marsepein worden gemaakt, en daarna rolfondant. Vanwege de ruimte die deze recepten in beslag nemen heb ik er twee aparte pagina’s aan gewijd.

Het recept voor donkergekleurde kerstcake

Voor 12 tot 16 personen; voorbereiding 20 minuten + 1 nacht marineren; bereiding 20 minuten + 3 uur bakken.
Voor de marinade
300 gr krenten
300 gr gele rozijnen
100 gr gedroogde vijgen
150 gr gedroogde peren of abrikozen
200 gr geconfijte vruchtjes
geraspte schil van één citroen
2 eetl cacaopoeder
1 eetl oploskoffie
1 tl samen van: allspice (=piment), kaneel, kruidnagel
4 dl mooie rode wijn
2 dl marsala
Voor het beslag
4 eieren
200 gr zachte boter
200 gr donkere basterdsuiker
275 gr bloem
15 gr bakpoeder
1/2 tl zout
150 gr hazelnoten

Voorbereiding

Breng wijn en marsala aan de kook in een ruime pan en kook in tot een kwart liter (iets minder dan de helft). Snijd vijgen, peren of abrikozen en geconfijte vruchtjes in kleine stukjes. Meng deze met de krenten en rozijnen, koffie en cacao, specerijen en citroenschil. Doe dit mengsel bij de ingekookte wijn, en verwarm nog enkele minuten terwijl je goed omschept. Laat het mengsel een nachtje staan.

Bereiding

Bereid de bakvorm voor. Verwarm de oven voor op 155 °C (hetelucht 145 °C).
Rooster de hazelnoten in een droge koekepan. Laat iets afkoelen, maal ze fijn in een blender.
Klop boter en basterdsuiker tot een egale creme. Klop de eieren los, en voeg ze beetje bij beetje toe aan het boter/suikermengsel. Klop steeds goed door met een mixer of houten lepel. Geeft niet als het op het laatst gaat schiften, de cake lukt nog steeds.
Doe vruchtjes met marinade in de kom, en roer goed om. Zeef de bloem met bakpoeder en zout erboven, en roer weer goed. Het mengsel is nu te zwaar voor een gewone handmixer geworden, neem gewoon een houten spatel. Doe tot slot de gemalen hazelnoten erdoor.
Vul de vorm, strijk de bovenkant glad met de bolle kant van een natgemaakte lepel. Dek eventueel de bovenkant af met bakpapier. Zet de vorm in de oven. Na een uur kan de temperatuur omlaag naar 140 °C (hetelucht 130 °C). Na nog eens twee uur controleer je of de cake gaar is. Komt een houten satehprikker droog uit de cake, dan is hij gaar.
Laat de cake een kwartier in de vorm rusten.
Dan komt het spannende moment: wil hij netjes uit de vorm komen? Als je je vorm goed hebt voorbereid moet dat geen probleem zijn.
Laat de cake volledig afkoelen op een taartrooster. Verpak de cake goed tot de week voor kerstmis (Zie hieronder).

Het recept voor lichtgekleurde kerstcake

Voor de marinade
100 gr geconfijte ananas
100 gr bigarreaux
50 gr geconfijte gember
175 gr geconfijte citrusschil en sukade
200 gr gele rozijnen
0,6 dl cognac of sinaasappelsap
Voor het beslag
4 eieren
200 gr zachte boter
200 gr lichte basterdsuiker
200 gr bloem
100 gr gemalen amandelen
½ tl zout
15 gr bakpoeder
sap en geraspte schil van één sinaasappel
1 tl kaneelpoeder
eventueel nog 100 tot 150 gr grofgehakte geblancheerde amandelen

Voorbereiding

Snijd ananas, gember, bigarreaux, orangeade en sucade in kleine stukjes, doe de rozijnen erbij. Sprenkel cognac of sinaasappelsap over de vruchtjes, roer goed om, en laat het mengsel een nachtje staan.

Bereiding

Bereid de bakvorm voor. Verwarm de oven voor op 155 °C (hetelucht 145 °C).
Klop boter en basterdsuiker tot een egale creme. Klop de eieren los, en voeg ze beetje bij beetje toe aan het boter/suikermengsel. Klop steeds goed door met een mixer of houten lepel. Geeft niet als het op het laatst gaat schiften, de cake lukt nog steeds. Roer het sinaasappelsap en de sinaasappelschil door het beslag.
Doe vruchtjes met marinade in de kom, en roer goed om. Doe er ook de grof gehakte amandelen bij. Zeef de bloem met bakpoeder, kaneel en zout erboven, en roer weer goed. Het mengsel is nu te zwaar voor een gewone handmixer geworden, neem gewoon een houten spatel. Doe tot slot de gemalen amandelen erdoor, en eventueel de grof gehakte amandelen.
Vul de vorm, strijk de bovenkant glad met de bolle kant van een natgemaakte lepel. Dek eventueel de bovenkant af met bakpapier. Zet de vorm in de oven. Na een uur kan de temperatuur omlaag naar 140 °C (hetelucht 130 °C). Na nog eens twee uur controleer je of de cake gaar is. Komt een houten satehprikker droog uit de cake, dan is hij gaar.
Laat de cake een kwartier in de vorm rusten.
Dan komt het spannende moment: wil hij netjes uit de vorm komen? Als je je vorm goed het voorbereid moet dat geen probleem zijn.
Laat de cake volledig afkoelen op een taartrooster. Verpak de cake goed tot de week voor kerstmis (Zie hieronder).

Het voorbereiden van de bakvorm

Cake bak je in een cakevorm. Kerstcake kan in een ronde springvorm, een vierkant bakblik, of in een figuratieve vorm (kerstboom, ster, kerstman). Bedenk vóór het kiezen van je vorm hoe je je cake wilt gaan versieren. Je kunt een cake afmaken met een “topping”, dan leg je bijvoorbeeld noten of zuidvruchten erop, je kunt een cake ook glaceren. Voor een topping kun je het beste een recht-toe-recht-aan vorm nemen, als je gaat glaceren kunnen alle remmen los.
Welke vorm je ook kiest, hij moet goed worden voorbereid op het bakken. Een regelmatige vorm (springvorm of bakblik) kun je het best bedekken met één of meer lagen bakpapier. Om te zorgen dat het bakpapier tijdens het vullen van de vorm niet verschuift, plak je het papier met wat boter aan de vorm. Een fantasievorm is niet te bekleden met bakpapier. Ga dan te werk als altijd: vet de vorm goed in met zachte boter (geen stukje of hoekje overslaan!), strooi er dan bloem of paneermeel in en schud de vorm tot die helemaal bedekt is. Klop overtollig paneermeel of bloem eruit.
Er zijn ook spuitbussen te koop waarmee je vorm kunt invetten. Afgezien van de vraag wat er precies in die spuitbus zit, vind ik het een volkomen overbodig product. Niks zo leuk als met vette vingers een vorm insmeren! Je kunt het klontje boter natuurlijk ook met keukenpapier in de vorm wrijven.

Na het bakken: afkoelen en inpakken

Na het bakken van de cake moet hij eerst helemaal afkoelen voordat je verder gaat. Zet de cake nadat hij uit de vorm is gehaald op een taartrooster, zodat ook de onderkant goed kan afkoelen. In de zes weken waarin de cake rust wennen alle verschillende ingrediënten aan elkaar, waardoor er een harmonieuze smaak ontstaat. Bovendien kan de cake ook nog “gevoed” worden: één keer per week pak je de cake uit, je prikt er met een satehstokje wat gaatjes in, en sprenkelt wat cognac erover. Daarna pak je de cake weer in.
Dat inpakken moet goed gebeuren: wikkel de cake goed in bakpapier, daaromheen nog plasticfolie, en sluit het geheel verder af door de ingepakte cake in een plastic zak te doen. Zet de cake ergens waar hij niet in de weg staat, het liefst op een wat koele plek (maar niet in de koelkast).

Het versieren van de kerstcake

In de weken voor kerst komt het leukste werk, het versieren van de cake. Hiervoor gaan we zelf marsepein maken, en uitrolbare glazuur die je als een dekentje over de cake drapeert. Hoe dat moet, is weer een heel verhaal. Daarom staat dit op een aparte pagina.
Vergeet niet meteen te kijken, want tussen de diverse lagen moet een droogtijd van minstens enkele dagen zitten! De dag voor kerstmis is dus te laat om met het versieren te beginnen.

Als je de decoratie met glazuur te omslachtig vindt, kun je de cake eenvoudig met een zogenaamde topping versieren: Breng 2 eetlepels abrikozenjam aan de kook met 2 eetlepels cognac, en roer goed. Bestrijk de bovenkant van de kerstcake met dit glazuur. Vervolgens worden noten of gedroogde vruchten (neem vruchten die niet meer geweekt hoeven te worden) en glacéfruit in een mooi patroon op de cake gelegd. Dit kan je al enkele weken vóór kerstmis doen.
Of nog simpeler: bestrooi de Christmas cake met poedersuiker.

Het recept voor echte Engelse kerstcake
© Auteur Christianne Muusers

Christianne

Share
Published by
Christianne
Tags: kerstmis

Recent Posts

Pompoenbrood, een recept uit de 17de eeuw

Meteen naar het recept Broden met pompoenpitten kun je tegenwoordig makkelijk kopen, maar het mooie…

3 jaar ago

Koffie zoals in Eritrea

Enige tijd geleden heb ik een opleiding tot gecertificeerd NT2-docent voltooid. Ik geef nu les…

3 jaar ago

Griet met rode bessen

Al eerder publiceerde ik op Coquinaria twee recepten uit het kookboek van Maurice Joyant, Le…

3 jaar ago

Een makkelijk recept voor hypocras

Na afloop van een uitgebreide maaltijd schenkt men nog steeds graag een digestief om de…

3 jaar ago

Gierstpudding uit Senegal

Als ik het goed zie op de kaart, is de hoofdstad van Senegal, Dakar, de…

3 jaar ago

Gevulde aubergines

Net als in 2018 en 2019 bij de WK's voor mannen en vrouwen, publiceer ik…

3 jaar ago