Chefkoks en kookjuffen

Het vierde hoofdstuk van Het verleden op je bord

Her- en vertaalde recepten

Het Nederlands van de negentiende eeuw is prima te begrijpen, en heeft geen hertaling nodig. In Het verleden van je bord staan de originele recepten. Hieronder is alleen het Franse recept vertaald.

Terug naar het overzichtArtsen en koksKoks en cuisiniersKeukenmeesters en keukenmeiden – Chefkoks en kookjuffen

KerriesoepGortsoepPastei met vleesrestjesBruine sausHaringsaladeGado-gadoNasi goreng met vette kipGestoofd rundvlees, warm of koudDragonmayonaiseSchorseneren in een sausjeBoerenkoolRijstpudding met vanillesausAnanasijs

Kerriesoep

Het verleden op je bord p.103

Bron: Henriëtte Davidis, Keukenboek (1867). Andere recepten op Coquinaria uit dit kookboek: Kapoen à la braise met kappertjessaus, Kruidensoep met aardappelballetjes.

Gortsoep

Het verleden op je bord p.104

Bron: Aaltje, de volmaakte en zuinige keukenmeid(1803/1828). De editie 1803 staat (nog) niet online, die van 1828 wel. Dit recept staat ook op Coquinaria, samen met een Franse gerstsoep uit dezelfde periode van Antonin Carême. Een ander recept uit dit kookboek: Zalmsalade van de keukenmeid

Pastei met vleesrestjes en Bruine saus

Het verleden op je bord p.108 en 109

Bron: Maria Haezebroek/J.P. Gros, De hedendaagsche kookkunst (1852) Online versie.

Haringsalade

Het verleden op je bord p.110

Bron: Henriëtte Stam, De fijne keuken (1846). Op Coquinaria staat een moderne haringsalade.

Gado-gado

Het verleden op je bord p.113

Bron: Oost-Indisch kookboek (1870). Online versie. Op Coquinaria staat ook mijn eigen recept voor Gado-gado.

Nasi goreng met vette kip

Het verleden op je bord p.115

Bron: Oost-Indisch kookboek (1870). Online versie. Op Coquinaria staat ook mijn eigen recept voor Ouderwetse nassi goreng.

Gestoofd rundvlees, warm of koud

Het verleden op je bord p.118

Bron: Henriëtte Stam, De fijne keuken (1846).

Dragonmayonaise

Het verleden op je bord p.119

Bron: Henriëtte Stam, De fijne keuken (1846). De rosbief bij de saus op de foto is gestoofd volgens het vorige recept, maar niet daarna gepaneerd en gebakken. Op Coquinaria staat een modern recept voor Dragonmayonaise.

Schorseneren in een sausje

Het verleden op je bord p.121

Bron: Henriëtte Davidis, Keukenboek (1867) Online versie. Andere recepten op Coquinaria uit dit kookboek: Kapoen à la braise met kappertjessaus, Kruidensoep met aardappelballetjes. Op Coquinaria staat ook een recept voor Schorsenerenbeignets van Escoffier, en voor Schorseneren met peterseliesaus uit de achttiende eeuw.

Boerenkool

Het verleden op je bord p.123

Bron: Aaltje, de volmaakte en zuinige keukenmeid (1803). Een ander recept uit dit kookboek: Zalmsalade van de keukenmeid. Een recept voor Boerenkool met gort uit de achttiende eeuw, en mijn eigen Stamppot boerenkool.

Rijstpudding met vanillesaus

Het verleden op je bord p.124

Bron: Maria Haezebroek, De hedendaagsche kookkunst (1870). Op Coquinaria staat een heel bijzondere middeleeuwse ‘rijstpudding’ met rivierkreeftjes uit Engeland.

Ananasijs

Het verleden op je bord p.126

Ananasijs
Neem 360 gram ananas. Maak schoon in snijd in kleine blokjes. Doe ze in een kom en giet er 5 deciliter suikersiroop over van 35 graden. Laat trekken, giet [dan] af. Zeef door een Venetiaanse zeef (=een heel fijnmazige zeef). Doe er een kwart deciliter citroensap bij. Vermeng alles, zeef opnieuw door een zijden zeefdoek. Klop [het mengsel] in de sorbetière, en maak af zoals voorgaande ijsrecepten.

Bron: Jules Gouffé, Le livre des conserves (1869) Online versie. Meer ijsrecepten op Coquinaria: Aardbeiensorbetijs, Meloensorbetijs, Speculaasijs, Tamarinde-roomijs, Zwart sesamijs.

Gepubliceerd op 1 december 2016 / Laatste wijziging 4 augustus 2019