Deze salade heeft net als huzarensalade een basis van gekookte aardappelen. Omdat de smaak meer uitgesproken is dan die van huzarensalade is het verstandig om, als je niet zeker bent van de voorkeuren van de verwachte eters, hiervan niet al te veel klaar te maken. Deze salade is ook minder lang houdbaar dan huzarensalade. Oorspronkelijk werd haringsalade bereid met pekelharing, en zonder aardappel. Over pekelharing kun je hier meer lezen.
Buffetgerecht voor 4 tot 12 personen; bereiding 15 minuten + koken van aardappelen + opmaak.
250 gr gekookte aardappelen (vastkokende), lauw of koud
2 haringen (Hollandse nieuwe)
2 gekookte of geroosterde bietjes
1 flinke zure appel, met schil
fijngehakte zilveruitjes en augurkjes naar smaak
Voor de garnering
halve haring in reepjes
bietjes, eiwit en eigeel van hardgekookte eieren (gescheiden), augurkjes (alles apart fijngehakt)
Bereiding
Hak de ingrediënten voor de salade in ongeveer evengrote blokjes, hak augurkjes en zilveruitjes wat fijner. Houd een halve haring achter voor de garnering. Maak een vinaigrette van olie, azijn, mayonaise, peper en zout, en en roer die door de salade. Zet minstens één uur in de koelkast. Proef vóór het opmaken of de salade nog iets nodig heeft. De smaak moet iets zuur zijn.
Versiering
Voor de opmaak van deze salade is wat werk vereist: Hak fijn rode bietjes, augurkjes, eiwit en eigeel (afzonderlijk), en snijd de overgebleven halve haring in lange, smalle repen. Maak van die repen een ruitjespatroon op de salade, en vul de ontstane vakjes met de fijngehakte ingrediënten, zodat er een kleurig mozaïek ontstaat.
Ingrediënten
Alle verklaringen van ingrediënten
Rode biet
Veroorzaakt na consumptie roodverkleurde ontlasting of urine. Schrik er niet van, het is alleen ‘overtollig bietenrood’. Probeer rode biet eens in de oven te roosteren in plaats van ze te koken.
Traditionele haringsalade met appel en biet
© Auteur