Deze eieren uit de oven horen bij de Andalusische (Zuid-Spaanse) keuken. De naam betekent zoveel als ‘zigeuner-eieren’, hoewel flamenco oorspronkelijk Vlaams betekende.  Maar de oorsprong van dit gerecht ligt in de Arabische keuken waar het shakshouka (شكشوكة) heet. Interessant: de Spaanstalige Wikipedia heeft een lemma voor het Arabische gerecht, maar legt geen verband met de ‘eigen’ huevos alla flamenca. Ook de Nederlandse wikipedia doet dat niet, de Engelse wel.
Hoe dan ook, dit is een heerlijk gerecht voor ontbijt, brunch of lunch.

Het lijkt veel werk maar dat valt wel mee. Bovendien is het gerecht grotendeels voor te bereiden, dus dat doe je op een moment dat het je goed uitkomt.

Brunch- of lunchgerecht voor 4 personen; voorbereiding 40 minuten; bereiding 10 minuten.

1 rode paprika (of koop een pot pimiento)
500 gr tomaten
2 uien
2 tenen knoflook, fijngehakt
150 gr aardappel
50 gr serranoham
50 gr chorizo worst
2 eetl olijfolie
1 tl paprikapoeder
70 gr doperwtjes (diepvries, ontdooid)
peper en zout naar smaak
scheutje sherryazijn (eventueel)

Afmaken
4 eieren

Voorbereiding

Rooster de paprika in de oven totdat de schil zwartgeblakerd is. Laat iets afkoelen, trek het vel eraf, en verwijder de zaadlijsten. Snijd het vruchtvlees klein. Of koop een pot pimiento.
Pel de tomaten door ze te overgieten met kokend water. Als de tomaten rijp zijn, kun je het vel er dan makkelijk aftrekken. Snijd het vruchtvlees in stukken.
Pel en snipper de uien.
Snijd de chorizoworst in plakjes en snijd die in vieren (tenzij je dunne worst hebt).
Snipper de plakken ham fijn.
Schil de aardappel en snijd in blokjes.

Verhit twee eetlepels olijfolie in een pan met dikke bodem. Fruit de ui op laag vuur tot de snippers glazig zijn, roer af en toe met een spatel. Dit duurt ongeveer een kwartier. Doe dan de knoflook bij de uien, sluit de pan met een deksel en stoof op heel laag vuur nog een paar minuten. Nu gaan ham, worst en aardappelblokjes in de pan. Bak een minuutje op iets hoger vuur. Doe tomaten en paprikapoeder erbij, bak tot het vocht grotendeels is verdampt. Tot slot gaan de geroosterde paprika en erwten erbij. Sprenkel als je dat lekker vindt wat sherryazijn erover en bestrooi met peper en zout naar smaak.

Tot zover is het gerecht voor te bereiden.

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 °C.
Verhit het tomatenmengsel weer in de pan. Verdeel het dan mengsel over vier ondiepe vuurvaste schaaltjes en breek in iedere schaal een ei.  Zet in de oven tot het ei gestold is. Dat duurt 10 tot 12 minuten. Het moeilijkst is om het goede moment te vinden dat het eiwit gestold is en de dooier nog net vloeibaar. Op de foto stond de schotel iets te lang in de oven. Als het eiwit niet helemaal gestold is, kun je het ook door de tomatensaus roeren.

Serveren

Sissend heet uit de oven. Lekker met grof landbrood.

Je kunt dit gerecht ook zonder oven bereiden. Laat de groenten in de koekenpan. Maak met een pollepel vier kuiltjes en breek in ieder kuiltje een ei. Bak op laag vuur tot de eieren gestold zijn. Als je de pan afdekt met een deksel, krijgen de dooiers een onaantrekkelijke witte sluier, maar dat heeft geen invloed op de smaak.

Variatie – Gebruik kort geroerbakte groene aspergepunten in plaats van erwten.

Vegetarische versie – Laat ham en worst weg.

Huevos alle flamenca ofwel zigeuner-eieren
Het recept voor Spaanse eieren in kruidige tomatensaus, heerlijk bij een uitgebreid ontbijt of als brunch of lunch.
© Auteur Christianne Muusers

Christianne

Share
Published by
Christianne

Recent Posts

Pompoenbrood, een recept uit de 17de eeuw

Meteen naar het recept Broden met pompoenpitten kun je tegenwoordig makkelijk kopen, maar het mooie…

3 jaar ago

Koffie zoals in Eritrea

Enige tijd geleden heb ik een opleiding tot gecertificeerd NT2-docent voltooid. Ik geef nu les…

3 jaar ago

Griet met rode bessen

Al eerder publiceerde ik op Coquinaria twee recepten uit het kookboek van Maurice Joyant, Le…

3 jaar ago

Een makkelijk recept voor hypocras

Na afloop van een uitgebreide maaltijd schenkt men nog steeds graag een digestief om de…

3 jaar ago

Gierstpudding uit Senegal

Als ik het goed zie op de kaart, is de hoofdstad van Senegal, Dakar, de…

3 jaar ago

Gevulde aubergines

Net als in 2018 en 2019 bij de WK's voor mannen en vrouwen, publiceer ik…

3 jaar ago