Naar het overzicht van alle recepten voor gehaktballetjes in tomatensaus

Dit is eigenlijk een anomalie. In de Italiaanse keuken heb je tomatensauzen, en sauzen met rul gebakken gehakt, maar geen tomatensauzen met gehaktballetjes. Dit gerecht is vooral populair onder Amerikaanse Italianen. Overigens kent de Italiaanse keuken wel de gehaktbal, polpetta, maar die wordt als hoofdgerecht geserveerd, dus ná de pasta (Voor degenen die een woordje Italiaans spreken, uit de Italiaanse Wikipedia: La polpetta è una pietanza, solitamente a base di carne tritata, spezie, aromi e ingredienti leganti (ad esempio l’uovo e il pangrattato), servita a tavola, di norma, come seconda portata). Wel oorspronkelijk Italiaans is de polpettone con salsa/sugo pomodoro, gehaktbrood met tomatensaus.
Voor het geval jullie het nog niet wisten: Italianen verzuipen hun pasta NIET in saus, dat is meer een Amerikaans gebruik. Ook daarin verraadt de herkomst van onderstaand recept zich.
hoofdgerecht voor 2 personen of voorgerecht voor 6 personen; voorbereiding 7 minuten; bereiding 45 minuten.

Gehaktballen
250 gr kalfsgehakt of rundergehakt
een halve ui, heel fijngesnipperd
eventueel een fijngesnipperd plakje pancetta of ontbijtspek
1 eetl fijngehakte verse tuinkruiden (peterselie, tijm, rozemarijn, oregano), of 1 tl gedroogde
1 eetl geraspte Parmezaan
peper en zout naar smaak
1 ei
2 verkruimelde witte boterhammen zonder korst
Tomatensaus
een halve ui, gesnipperd
700 gr tomaten, ontveld en fijngesneden, of een blikje tomatenstukjes op sap
1 eetl tomatenpuree
zwarte peper uit de molen
En
2 eetl gewone olijfolie
enkele blaadjes basilicum
eventueel geraspte Parmezaan

Voorbereiding

Lees eerst de opmerkingen vooraf.
Meng alle ingrediënten voor de gehaktballen. Rol balletjes ter grootte van een kleine golfbal.

Bereiding

Verhit de olijfolie in een pan met dikke bodem. Braad de balletjes aan alle kanten aan, laat ze dan onder regelmatig keren vijf tot tien minuten (afhankelijk van hoe groot je ze hebt gemaakt) met de deksel op de pan garen. Vis de balletjes met een schuimspaan uit de pan. Fruit dan de gesnipperde ui in de achtergebleven olie tot glazig. Doe dan de tomaten en tomatenpuree erbij. Laat op laag vuur vijf minuten sudderen, strooi peper in de saus, doe dan de gehaktballetjes erbij. Laat de pan nog een kwartier tot half uur op laag vuur staan.
Tot dit punt kan je alles voorbereiden, het gerecht is makkelijk op te warmen. Doe de basilicum pas vlak voor het opdienen door de saus, want die mag niet meekoken.

Serveren

Geef bij deze Italiaanse gehaktballetjes pasta. Spaghetti of macaroni, is allemaal prima. Of je geraspte kaas hierbij serveert, moet je zelf weten. Ik vind het niet nodig, maar het is natuurlijk wel lekker.

Italiaanse gehaktballetjes in tomatensaus
Deze gehaktballetjes in tomatensaus zijn eerder Italo-Amerikaans dan Italiaans, maar daarom niet minder lekker
© Auteur Christianne Muusers

Christianne

Share
Published by
Christianne

Recent Posts

Pompoenbrood, een recept uit de 17de eeuw

Meteen naar het recept Broden met pompoenpitten kun je tegenwoordig makkelijk kopen, maar het mooie…

3 jaar ago

Koffie zoals in Eritrea

Enige tijd geleden heb ik een opleiding tot gecertificeerd NT2-docent voltooid. Ik geef nu les…

3 jaar ago

Griet met rode bessen

Al eerder publiceerde ik op Coquinaria twee recepten uit het kookboek van Maurice Joyant, Le…

3 jaar ago

Een makkelijk recept voor hypocras

Na afloop van een uitgebreide maaltijd schenkt men nog steeds graag een digestief om de…

3 jaar ago

Gierstpudding uit Senegal

Als ik het goed zie op de kaart, is de hoofdstad van Senegal, Dakar, de…

3 jaar ago

Gevulde aubergines

Net als in 2018 en 2019 bij de WK's voor mannen en vrouwen, publiceer ik…

3 jaar ago