Veelzijdige Spaanse omelet

Tortilla, Spaanse omelet, is een zeer veelzijdig gerecht: warm en koud te eten, als ontbijtgerecht, voor een picknick, als vegetarisch hoofdgerecht, en ook als voorgerechtje.Het is ook een oud gerecht, er zijn al recepten voor tortilla’s overgeleverd uit de zeventiende eeuw, en ongetwijfeld werden ze al veel eerder bereid. De Mexicaanse tortilla is een heel ander gerecht, bestaand uit een plat ongerezen brood van maïsmeel en/of tarwemeel (noem het maar pannekoek) dat wordt gebruikt als verpakking (wrap) voor allerlei soorten vulling.

Er zijn heel veel variaties voor Spaanse tortilla. De aardappeltortilla is de meest bekende en voedzame, maar je kunt de aardappelen vervangen door paprika’s, paddestoelen, groene asperges, plakjes worst, noem maar op. Maak er geen pizza van, houd je bij één hoofdingrediënt. Als je variatie wilt, bak dan liever twee kleine tortilla’s met verschillende ingrediënten. (Meer over eieren). Ik eet dit graag als het heel heet is als hoofdmaaltijd, op kamertemperatuur met een frisse salade.

Voor vier personen als hoofdgerecht, voor acht personen als bijgerecht, voor twaalf personen als onderdeel van een tapasbuffetvoorbereiding 25 minutenbereiding 8 minuten.

eieren
uien, gesnipperd
1 tot 2 tenen knoflook uit de knijper (hoeft niet, maar is wel lekker)
1 kilo mooie aardappelen, in dunne plakjes
2 dl olijfolie
2 tl zout
peper naar smaak

Voorbereiding

Bak de aardappelschijfjes in 1 deciliter olijfolie in 20 minuten gaar. Keer ze af en toe. Laat ze uitlekken en bestrooi met 1 theelepel zout. Fruit de uien in nog wat olijfolie zachtjes tot ze goudgeel zijn, doe na één minuut eventueel de knoflook erbij. Laat ze ook uitlekken.
Klop de eieren een beetje op met 1 theelepel zout en wat peper. Schep de aardappelschijfjes en de ui erdoor.

Bereiding

Verhit 1 deciliter olijfolie in een grote anti-aanbakkoekepan. Giet het eimengsel erin en maak de bovenkant voorzichtig plat (even de uitstekende aardappelstukjes terug duwen). Zet het vuur laag. Na 3 minuten komt het enge: de tortilla wordt gekeerd!
Dit doe je door de tortilla uit de koekepan op een groot deksel te laten glijden en vervolgens de koekepan omgekeerd op het deksel te houden. Dan keer je het geheel om en voilà, je tortilla ligt ondersteboven. Laat weer 3 minuten garen.

Serveren

Je kunt de tortilla meteen serveren, of laten afkoelen tot kamertemperatuur (koelkastkoud is tè koud). Snijd de tortilla voor tapas in elegante kleine puntjes die netjes met de hand te eten zijn. Geef je grotere porties dan kan dat ook nog wel met de hand gegeten worden, maar je zou kunnen overwegen er op zijn minst een vork bij te geven.

Variant

Dit is maar één idee, maar het principe begrijp je wel – In plaats van aardappel dunne plakjes courgette, die je eerst een half uurtje met zout bestrooid hebt laten staan en daarna hebt drooggedept.

Het recept voor Spaanse tortilla, omelet met aardappel
Een bekend gerecht uit Spanje, deze met groente gevulde omelet die lekker is als ontbijt, lunch, picknick en tapas.
© Auteur Christianne Muusers

Christianne

Recent Posts

Kalfsgelei uit de negentiende eeuw

Gelei, een vergeten gerecht Het hoogtepunt van decoratieve schotels met gelei ligt in de negentiende…

3 maanden ago

Pompoenbrood, een recept uit de 17de eeuw

Meteen naar het recept Broden met pompoenpitten kun je tegenwoordig makkelijk kopen, maar het mooie…

4 jaar ago

Koffie zoals in Eritrea

Enige tijd geleden heb ik een opleiding tot gecertificeerd NT2-docent voltooid. Ik geef nu les…

4 jaar ago

Griet met rode bessen

Al eerder publiceerde ik op Coquinaria twee recepten uit het kookboek van Maurice Joyant, Le…

4 jaar ago

Een makkelijk recept voor hypocras

Na afloop van een uitgebreide maaltijd schenkt men nog steeds graag een digestief om de…

4 jaar ago

Gierstpudding uit Senegal

Als ik het goed zie op de kaart, is de hoofdstad van Senegal, Dakar, de…

4 jaar ago