• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Coquinaria

Culinaire geschiedenis, onderzoek en praktijk

  • Welkom
    • Introductie
    • Updates – Meest recent
    • Vraag of opmerking?
    • Het verleden op je bord
    • Het geheim van de keukenmeid
    • Kookboekrecensies
    • Coquinaria op instagram
    • RSS Feed
    • Privacy Policy
  • Recepten
    • Bronnen
    • Herkomst
    • Menu
    • Tips & technieken
    • Voedselvoorkeur
    • Nederlandse recepten
    • Ingrediënten
  • Thema’s
    • Bouillon, de basis
    • Deegrecepten – Overzicht
    • Italiaanse pasta
    • Aziatische pasta
    • Ei in de hoofdrol
    • Welk mes voor welk karwei?
    • Palingroken in Kortenhoef
    • Sushiday!
    • Het Coquinaria-dieet
    • Cursus kaasmaken
    • Hoe plan je een etentje?
    • Sinterklaasrecepten
    • Coquinaria katten
    • Valentijnsdag
    • Kerst recepten
  • Lezingen
  • Edities kookteksten
    • Edelike spijse
    • Convoluut KANTL Gent 15
      • KANTL Gent 15 vol.2
      • KANTL Gent 15 vol.1
  • Vastentijd

Tortilla

Tortilla met courgettesVeelzijdige Spaanse omelet

Tortilla, Spaanse omelet, is een zeer veelzijdig gerecht: warm en koud te eten, als ontbijtgerecht, voor een picknick, als vegetarisch hoofdgerecht, en ook als voorgerechtje.Het is ook een oud gerecht, er zijn al recepten voor tortilla’s overgeleverd uit de zeventiende eeuw, en ongetwijfeld werden ze al veel eerder bereid. De Mexicaanse tortilla is een heel ander gerecht, bestaand uit een plat ongerezen brood van maïsmeel en/of tarwemeel (noem het maar pannekoek) dat wordt gebruikt als verpakking (wrap) voor allerlei soorten vulling.

Er zijn heel veel variaties voor Spaanse tortilla. De aardappeltortilla is de meest bekende en voedzame, maar je kunt de aardappelen vervangen door paprika’s, paddestoelen, groene asperges, plakjes worst, noem maar op. Maak er geen pizza van, houd je bij één hoofdingrediënt. Als je variatie wilt, bak dan liever twee kleine tortilla’s met verschillende ingrediënten. (Meer over eieren). Ik eet dit graag als het heel heet is als hoofdmaaltijd, op kamertemperatuur met een frisse salade.

Voor vier personen als hoofdgerecht, voor acht personen als bijgerecht, voor twaalf personen als onderdeel van een tapasbuffet; voorbereiding 25 minuten; bereiding 8 minuten.

Aardappeltortilla in de pan8 eieren
2 uien, gesnipperd
1 tot 2 tenen knoflook uit de knijper (hoeft niet, maar is wel lekker)
1 kilo mooie aardappelen, in dunne plakjes
2 dl olijfolie
2 tl zout
peper naar smaak

Voorbereiding

Bak de aardappelschijfjes in 1 deciliter olijfolie in 20 minuten gaar. Keer ze af en toe. Laat ze uitlekken en bestrooi met 1 theelepel zout. Fruit de uien in nog wat olijfolie zachtjes tot ze goudgeel zijn, doe na één minuut eventueel de knoflook erbij. Laat ze ook uitlekken.
Klop de eieren een beetje op met 1 theelepel zout en wat peper. Schep de aardappelschijfjes en de ui erdoor.

Bereiding

Verhit 1 deciliter olijfolie in een grote anti-aanbakkoekepan. Giet het eimengsel erin en maak de bovenkant voorzichtig plat (even de uitstekende aardappelstukjes terug duwen). Zet het vuur laag. Na 3 minuten komt het enge: de tortilla wordt gekeerd!
Dit doe je door de tortilla uit de koekepan op een groot deksel te laten glijden en vervolgens de koekepan omgekeerd op het deksel te houden. Dan keer je het geheel om en voilà, je tortilla ligt ondersteboven. Laat weer 3 minuten garen.

Serveren

Je kunt de tortilla meteen serveren, of laten afkoelen tot kamertemperatuur (koelkastkoud is tè koud). Snijd de tortilla voor tapas in elegante kleine puntjes die netjes met de hand te eten zijn. Geef je grotere porties dan kan dat ook nog wel met de hand gegeten worden, maar je zou kunnen overwegen er op zijn minst een vork bij te geven.

Variant

Dit is maar één idee, maar het principe begrijp je wel – In plaats van aardappel dunne plakjes courgette, die je eerst een half uurtje met zout bestrooid hebt laten staan en daarna hebt drooggedept.

Het recept voor Spaanse tortilla, omelet met aardappel
Een bekend gerecht uit Spanje, deze met groente gevulde omelet die lekker is als ontbijt, lunch, picknick en tapas.
© Auteur Christianne Muusers

Filed Under: Traditioneel, Spanje, Lunchgerecht, Voorgerecht, Hoofdgerecht, Vlees noch vis (vegetarisch) Tagged With: hittegolf, ui, aardappel, ei Gepubliceerd op 17 april 2005Laatste wijziging 1 december 2019

Previous Post: « Gerookte vis op z’n Chinees
Next Post: Romeinse groene omelet »

Primary Sidebar

Het nieuwste historische recept

Het nieuwste historische recept

Pompoenbrood

Het nieuwste moderne recept

Het nieuwste moderne recept

Koffie uit Eritrea

Het excellente kookboek

ISBN 9789056156497, € 29,95

Laat je waardering blijken!

Coquinaria is niet commercieel, alle recepten en informatie zijn vrij toegankelijk. Als je de informatie en recepten op Coquinaria op prijs stelt, is een donatie voor het onderhoud van de website heel welkom! Als dank wordt je doorgeleid naar een extra pagina, die op onregelmatige tijden wordt gewisseld.

Categorieën

  • Keukengerei (11)
  • Basistechniek (88)
  • TIJDVAK (387)
    • Romeins (13)
    • Prehistorie (2)
    • Middeleeuwen (60)
    • 16de eeuw (34)
    • 17de eeuw (30)
    • 18de eeuw (27)
    • 19de eeuw (39)
    • 20ste eeuw (17)
    • Traditioneel (71)
    • Modern (143)
  • HERKOMST (356)
    • Senegal (1)
    • Nederland (100)
    • Arabisch (8)
    • België (8)
    • Canada (1)
    • China (16)
    • Duitsland (11)
    • Engeland (36)
    • Eritrea (1)
    • Frankrijk (49)
    • Griekenland (1)
    • Hongarije (1)
    • India (9)
    • Indonesië (19)
    • Italië (57)
    • Japan (26)
    • Korea (1)
    • Libanon (1)
    • Mauritius (5)
    • Portugal (1)
    • Rusland (7)
    • Schotland (1)
    • Spanje (15)
    • Syrië (1)
    • Thailand (2)
    • Turkije (2)
    • Verenigde Staten (11)
    • Zuid-Korea (1)
    • Zweden (2)
    • Zwitserland (7)
  • GERECHT (387)
    • Lunchgerecht (38)
    • Ontbijt- of brunchgerecht (4)
    • Pasta (19)
    • Snack (45)
    • Voorgerecht (77)
    • Soep (45)
    • Hoofdgerecht (93)
    • Bijgerecht (104)
    • Nagerecht (36)
    • Eenpansmaaltijd (23)
    • Hartig gebak (19)
    • Zoet gebak (40)
    • Drank (15)
    • Condiment (18)
  • DIEET (283)
    • Met vis (pescetarisch) (72)
    • Met vlees (126)
    • Vlees noch vis (vegetarisch) (121)
  • Geen onderdeel van een categorie (1)

Onderwerpen

aalbessen aardappel aardbeien abrikoos amandel amandelen ananas andijvie anijs ansjovis appel artisjok asperge aubergine avocado azijn bamboescheut barbecue basilicum bier bieslook bieten bietengroen bladselderij bleekselderij bloedworst bloem bloembol bloemkool boekweit boerenkool bosui boter bramen broccoli brood bruine bonen cacao cashewnoot citroen cocos courgette cranberry dadel deeg dille doperwtjes dragon druif eend ei erwten frambozen frituur fruit gans garnaal garum gedroogde pruim geelwortel gehakt gember gerst gierst gort granaatappel griet groente haas haring haver hittegolf honing ijs kaas kabeljauw kalfsvlees kaneel kappertjes karnemelk karwij kastanje kerrie kersen kerstmis kervel kip knoflook knolselderij koffie komijn komkommer konijn kool koolraap koriander korianderblad krab kreeft krent kruidnagel kruisbes kwartel kwee lamsvlees laurier lavas lever limoen makreel mandarijn mayonaise maïs melk meloen merg mierikswortel miso mispel mosselen mosterd muffin munt olie olijven oranjebloesemwater oudjaar ovenschotel paddestoelen paling paprika pasen past pasta pastinaak patrijs peer perzik peterselie picknick pinda pistache pompoen postelein prei pruimen pudding rabarber reuzel rijst rivierkreeft rodekool rode peper rode wijn rogge roken rookworst room rozemarijn rozenwater rozijn rozijnen rum rundvlees saffraan salade salie sardine saus schorseneren sereh sesamzaad sherry shii-take sinaasappel sinterklaas sla snoek soja spek sperziebonen spinazie Stamppot steranijs sucade suiker tahoe tamarinde tarwe thee tijm tomaat tonijn tuinbonen ui vanille varkensvlees vastentijd venkel verjus vis vlierbes vlierbloesem walnoot watermeloen wijn wijnruit wild winterkost witlof witte wijn worst wortel yoghurt zalm zeekraal zeewier zout zuring zuurdesem zuurkool zwezerik

RSS RSS feed

  • Pompoenbrood, een recept uit de 17de eeuw 2 oktober 2021
  • Koffie zoals in Eritrea 1 oktober 2021
  • Griet met rode bessen 4 september 2021
  • Een makkelijk recept voor hypocras 7 juli 2021
  • Gierstpudding uit Senegal 27 juni 2021

© Copyright 2002–2023 Christianne Muusers - Coquinaria