Categories: Basistechniek

Basisrecept – Zelf vanillesuiker maken

Je kunt bij de supermarkt zakjes vanillesuiker kopen. Die zijn niet duur. Maar als je wel eens met echte vanille werkt, dan kun je heel makkelijk zelf een flinke voorraad vanillesuiker maken. En dat gaat zo:

Je stopt een pak fijne tafelsuiker of gewone kristalsuiker in een goed afsluitbare voorraadpot of jampot. Iedere keer als je alleen de zaadjes van de vanillepeul nodig hebt, doe je de (droge) peul zelf in de suiker. Af en toe omschudden, en na een paar dagen is je suiker al geparfumeerd. Hoe langer je de suiker laat staan, of hoe vaker je er een lege peul in doet, des te meer krijgt de suiker een vanille-aroma. De peulen drogen helemaal in, en de suiker verkleurd een beetje gelig. Af en toe ververs ik de vanillepeulen, en vul ik de suiker aan. Even flink schudden, en daar gaan we weer!

Vanillesuiker
Zelf echte vanillesuiker maken is niet moeilijk. Je zou het zelfs als restverwerking kunnen beschouwen!
© Auteur Christianne Muusers

Christianne

Share
Published by
Christianne

Recent Posts

Pompoenbrood, een recept uit de 17de eeuw

Meteen naar het recept Broden met pompoenpitten kun je tegenwoordig makkelijk kopen, maar het mooie…

3 jaar ago

Koffie zoals in Eritrea

Enige tijd geleden heb ik een opleiding tot gecertificeerd NT2-docent voltooid. Ik geef nu les…

3 jaar ago

Griet met rode bessen

Al eerder publiceerde ik op Coquinaria twee recepten uit het kookboek van Maurice Joyant, Le…

3 jaar ago

Een makkelijk recept voor hypocras

Na afloop van een uitgebreide maaltijd schenkt men nog steeds graag een digestief om de…

3 jaar ago

Gierstpudding uit Senegal

Als ik het goed zie op de kaart, is de hoofdstad van Senegal, Dakar, de…

3 jaar ago

Gevulde aubergines

Net als in 2018 en 2019 bij de WK's voor mannen en vrouwen, publiceer ik…

3 jaar ago