Echte pandanrijst of jasmijnrijst heeft een geur die lijkt op de geur van pandanblad. Het is zoiets als maggiplant: de geur van het tuinkruid lavas lijkt heel sterk op de maggisaus uit een flesje, maar het zit er niet in. Toch heeft de plant in de volksmond de naam van het sausje gekregen. Toch kun je de smaak van pandanrijst wel benaderen door vers pandanblad (te koop bij goede toko’s) in een bak met basmatirijst te doen. De bladen zelf drogen uit, de rijstkorrels nemen de geur van de pandan op. Geen echte pandanrijst dus, maar wel een benadering van de smaak. Je kunt vers pandanblad kopen bij een goed gesorteerde toko, het is niet duur. Gebruik de rijst op de normale manier. Over rijst.
Alle verklaringen van ingrediënten
De Pandanus amaryllifolius is een tropische plant, een schroefpalm. Je vermeerdert hem door te stekken. De bladeren kunnen als smaakmaker gebruikt worden in gerechten, en je kunt er ook mandjes van vlechten om iets in te koken, het gerecht krijgt dan ook een pandansmaak. In Kwee lapis, een variant van spekkoek, is de groene kleur van pandanblad. De plant kun je ondermeer kopen bij Vreeken’s zaden.
Basistechniek – Pandanrijst
Een simpele manier om zelf ‘pandanrijst’ te maken.
© Auteur
Meteen naar het recept Broden met pompoenpitten kun je tegenwoordig makkelijk kopen, maar het mooie…
Enige tijd geleden heb ik een opleiding tot gecertificeerd NT2-docent voltooid. Ik geef nu les…
Al eerder publiceerde ik op Coquinaria twee recepten uit het kookboek van Maurice Joyant, Le…
Na afloop van een uitgebreide maaltijd schenkt men nog steeds graag een digestief om de…
Als ik het goed zie op de kaart, is de hoofdstad van Senegal, Dakar, de…
Net als in 2018 en 2019 bij de WK's voor mannen en vrouwen, publiceer ik…