Paëlla is een Spaanse rijstschotel met vlees, schaal- en schelpdieren. Maar er is ook een vleesloze variant, geschikt voor vegetariërs.
vegetarisch hoofdgerecht voor 4 tot 6 personen, of voor 8 tot 12 personen als bijgerecht; voorbereiding 20 minuten; bereiding 30 minuten.400 gr rijst
1 dl olijfolie
4 tenen knoflook, fijngehakt
1 flinke aubergine in blokjes
1 rode paprika en 1 groene paprika in blokjes
2 tomaten, ontveld en in blokjes
250 gr snijbiet, wilde spinazie of andijvie, grof gesneden
250 gr sperciebonen of groene asperges, in stukjes
250 gr gare witte bonen (zelfgekookt of uit blik)
½ literblik artisjokhartjes of 8 uit de diepvries en ontdooid
zout naar smaak
¼ tl scherpe paprikapoeder
wat draadjes saffraan, gekneusd in 1 eetl heet water

Voorbereiding

Bestrooi de aubergineblokjes met zout en laat een kwartier tot half uur staan. Dep ze dan droog. Laat blikgroenten goed uitlekken. Snijd de helft van de artisjokharten in blokjes, snijd de rest eventueel doormidden of in vieren.
Zorg dat je alle verse groenten voorgesneden en wel bij de hand hebt.

Bereiding

Fruit de knoflook enkele seconden in de hete olijfolie, doe dan meteen alle verse groenten erbij. Bak twee minuten terwijl je goed omschept, en doe de rijst erbij. Bak die ook nog even mee. Doe nu de kruiderij erbij en 8 tot 9 deciliter liter kokend water. Doe de deksel op de pan en laat de paella in 15 tot 20 minuten garen. Doe vijf minuten voor het einde van de kooktijd de gekookte witte bonen erbij en roer even door. Gebruik je artisjok uit blik, dan gaat die tegelijk met de bonen erdoor, anders tegelijk met de verse groenten.

Serveren

Laat de paella vijf minuten rusten alvorens op te dienen.
Versier met de halve of kwart artisjokharten.

Een recept voor vegetarische paëlla
Spaanse paëlla met veel groente in plaats van vlees en schaal- en schelpdieren. Geschikt voor vegetariërs en veganisten.
© Auteur Christianne Muusers

Christianne

Recent Posts

Kalfsgelei uit de negentiende eeuw

Gelei, een vergeten gerecht Het hoogtepunt van decoratieve schotels met gelei ligt in de negentiende…

2 maanden ago

Pompoenbrood, een recept uit de 17de eeuw

Meteen naar het recept Broden met pompoenpitten kun je tegenwoordig makkelijk kopen, maar het mooie…

4 jaar ago

Koffie zoals in Eritrea

Enige tijd geleden heb ik een opleiding tot gecertificeerd NT2-docent voltooid. Ik geef nu les…

4 jaar ago

Griet met rode bessen

Al eerder publiceerde ik op Coquinaria twee recepten uit het kookboek van Maurice Joyant, Le…

4 jaar ago

Een makkelijk recept voor hypocras

Na afloop van een uitgebreide maaltijd schenkt men nog steeds graag een digestief om de…

4 jaar ago

Gierstpudding uit Senegal

Als ik het goed zie op de kaart, is de hoofdstad van Senegal, Dakar, de…

4 jaar ago