vegetarisch hoofdgerecht voor 4 tot 6 personen, of voor 8 tot 12 personen als bijgerecht; voorbereiding 20 minuten; bereiding 30 minuten.

1 dl olijfolie
4 tenen knoflook, fijngehakt
1 flinke aubergine in blokjes
1 rode paprika en 1 groene paprika in blokjes
2 tomaten, ontveld en in blokjes
250 gr snijbiet, wilde spinazie of andijvie, grof gesneden
250 gr sperciebonen of groene asperges, in stukjes
250 gr gare witte bonen (zelfgekookt of uit blik)
½ literblik artisjokhartjes of 8 uit de diepvries en ontdooid
zout naar smaak
¼ tl scherpe paprikapoeder
wat draadjes saffraan, gekneusd in 1 eetl heet water
Voorbereiding
Bestrooi de aubergineblokjes met zout en laat een kwartier tot half uur staan. Dep ze dan droog. Laat blikgroenten goed uitlekken. Snijd de helft van de artisjokharten in blokjes, snijd de rest eventueel doormidden of in vieren.
Zorg dat je alle verse groenten voorgesneden en wel bij de hand hebt.
Bereiding
Fruit de knoflook enkele seconden in de hete olijfolie, doe dan meteen alle verse groenten erbij. Bak twee minuten terwijl je goed omschept, en doe de rijst erbij. Bak die ook nog even mee. Doe nu de kruiderij erbij en 8 tot 9 deciliter liter kokend water. Doe de deksel op de pan en laat de paella in 15 tot 20 minuten garen. Doe vijf minuten voor het einde van de kooktijd de gekookte witte bonen erbij en roer even door. Gebruik je artisjok uit blik, dan gaat die tegelijk met de bonen erdoor, anders tegelijk met de verse groenten.
Serveren
Laat de paella vijf minuten rusten alvorens op te dienen.
Versier met de halve of kwart artisjokharten.
Een recept voor vegetarische paëlla
Spaanse paëlla met veel groente in plaats van vlees en schaal- en schelpdieren. Geschikt voor vegetariërs en veganisten.
© Auteur