Worteltjestaart voor het paard

Maar natuurlijk ook voor jezelf!

Ieder jaar vindt het paard van Sinterklaas zo’n dikke winterwortel in de schoen. Geef het paard dit jaar eens een puntje van deze worteltjestaart, en eet de rest zelf op. De taart is op basis van muffinbeslag, een quickbread. Hij is makkelijk te maken, en kinderen kunnen heel goed meehelpen, ook met de versiering.
Het idee om worteltjes in een zoet gerecht te verwerken is niet zo vreemd als het lijkt: in Zwitserland is worteltjestaart een streekgerecht, en in India wordt hele lekkere pudding van worteltjes gemaakt (gajar halva). In de traditionele Engelse Christmas Pudding zitten overigens ook geraspte worteltjes.
Zie voor meer uitleg over het maken van een quickbread het recept voor speculaasmuffins.
Voor 1 taart of 18 muffins; voorbereiding 10 minuten; bereiding 1 uur (taart) of 18 minuten (muffins). + afkoelen en garneren

De taart

Natte kom
250 gr gesmolten boter
3 eieren
Droge kom
250 gr bloem
225 gr suiker
250 gr versgeraspte worteltjes
100 gr geschaafde amandelen
1½ tl zout
1½ tl bakpoeder
1½ tl zuiveringzout (monosodiumbicarbonaat)
1½ tl kaneelpoeder

Voorbereiding

Neem twee kommen: in één kom meng je de losgeklopte eieren met de gesmolten boter, in de andere de bloem, suiker en rijspoeders. Nu doe je de inhoud van beide kommen bij elkaar, en je schept het beslag luchtig om. Tot slot gaan wortelrasp en amandelschaafsel erdoor.

Giet het beslag in een springvorm (doorsnee 18 of 20 centimeter), of een cakeblik, of een blik muffinvormpjes. Wat je ook kiest, de vormen moeten goed met boter ingevet zijn. Een muffinblik heeft 12 vormpjes, je hebt een extra blik nodig van 6 of 12 vormpjes.

Bereiding

Verwarm de oven voor op 190 °C. Zet de vorm met inhoud in het midden van de oven, en bak gaar. Een springvorm of cakevorm heeft 55 tot 65 minuten nodig, muffinvormpjes ongeveer 18 minuten. Controleer op gaarheid met een satehprikker (steek hem in het gebak, komt de prikker er droog uit dan is het gebak gaar).
Laat de taart vijf minuten in de vorm afkoelen, haal hem er dan ook om verder af te koelen. Ook kleine muffins eerst een paar minuten laten staan alvorens ze uit de vormpjes te halen.

Garnering

Glazuur
200 gr poedersuiker
2 eetl gezeefd citroensap
enkele druppels voedselkleurstof
Worteltjes
200 gr marsepein
100 gr poedersuiker
oranje voedselkleurstof
50 gr gepelde pistachenootjes

Maak een glazuur door de poedersuiker te mengen met het citroensap tot een glad geheel. Bestrijk de bovenkant van de taart, cake of muffins hiermee. Glazuur droogt snel, dus werk ook snel.

Kneed de marsepein met de poedersuiker en een beetje oranje kleurstof, en vorm hier kleine worteltjes van. Steek in het uiteinde wat pistachereepjes als wortelloof. Leg de worteltjes op het gebak, plak ze vast met wat van de glazuur. Je kunt marsepein kant en klaar kopen, maar het is ook eenvoudig zelf te maken. Op de foto zie je de bereiding van het marsepeinrecept voor de nepegeltjes van Hannah Glasse uit de achttiende eeuw. En hier staat een modern marsepeinrecept.

Als je aparte muffins hebt gemaakt (volgens mij kun je met deze hoeveelheden ongeveer twaalf muffins bakken) kun je op iedere muffin een marsepeinen worteltje leggen.

 

Worteltjestaart voor het paard
Voor het paard van Sinterklaas, en voor alle zoete kindertjes. Met echte worteltjes en worteltjes van marsepein!
© Auteur Christianne Muusers

Christianne

Share
Published by
Christianne

Recent Posts

Pompoenbrood, een recept uit de 17de eeuw

Meteen naar het recept Broden met pompoenpitten kun je tegenwoordig makkelijk kopen, maar het mooie…

3 jaar ago

Koffie zoals in Eritrea

Enige tijd geleden heb ik een opleiding tot gecertificeerd NT2-docent voltooid. Ik geef nu les…

3 jaar ago

Griet met rode bessen

Al eerder publiceerde ik op Coquinaria twee recepten uit het kookboek van Maurice Joyant, Le…

3 jaar ago

Een makkelijk recept voor hypocras

Na afloop van een uitgebreide maaltijd schenkt men nog steeds graag een digestief om de…

3 jaar ago

Gierstpudding uit Senegal

Als ik het goed zie op de kaart, is de hoofdstad van Senegal, Dakar, de…

3 jaar ago

Gevulde aubergines

Net als in 2018 en 2019 bij de WK's voor mannen en vrouwen, publiceer ik…

3 jaar ago