Categories: Basistechniek

Basistechniek – Marsepein maken en kleuren

Naar het overzicht van Tips & technieken
Naar het overzicht met Sinterklaasrecepten

Marsepein hoort bij Sinterklaas, maar er zijn meer toepassingen. Als decoratie op gebak (worteltjestaart), als egaliseerlaag onder fondantglazuur, en gewoon als gerecht, zoals deze egeltjes uit de achttiende eeuw.

Zelf marsepein maken

Dit is simpele marsepein, geschikt voor bijvoorbeeld Sinterklaasfiguurtjes.

250 gr gemalen amandelen
250 gr poedersuiker
enkele druppels amandelessence
1 rauw eiwit
1 tl rozenwater of oranjebloesemwater
½ tl citroensap

Bereiding

Kneed alles goed door elkaar. Verpak in plasticfolie in een voorraaddoos, en laat de marsepein enkele dagen rijpen in de koelkast. Een week mag ook. Van marsepeinfiguurtjes wordt meestal meer gegeten dan het dunne laagje marsepein op de kerstcake. Het is daarom absoluut af te raden bittere amandelen te gebruiken voor deze variant.

Gekleurde marsepein

Marsepein heeft van zichzelf een vuilwitte kleur. Tenzij het gebruikt wordt als ondergrond voor fondantglazuur of vulling in een bonbon, zal het meestal gekleurd worden. Je kunt marsepein door-en-door kleuren, of ervoor kiezen alleen het oppervlak te kleuren.

Alleen de buitenkant kleuren

Voor het aanbrengen van details of als je alleen de buitenkant van marsepein wilt kleuren ga je verven. Neem een theelepeltje kirsch, doe daar wat druppeltjes voedselkleurstof in, en breng deze voedselverf met een penseel aan. Misschien kun je ook een airbrush gebruiken, daar heb ik geen ervaring mee.

Door en door kleuren

Om marsepein helemaal te kleuren kneed je op het laatst kleurstof door het deeg. Vloeibare levensmiddelenkleurstof kun je bijvoorbeeld bij toko’s kopen. Begin met enkele druppeltjes om het effect te beoordelen. Doe er meer bij als je meer kleur wilt. Voor felle kleuren moet je kleurpasta nemen.  Die kneed je net als vloeibare kleurstof door het deeg. De kleur wordt intensiever als het deeg een tijdje staat. Voor een zwarte kleur moet je kleurpasta gebruiken, die is er niet als vloeibare kleurstof. Wil je bruin, dan kun je cacaopoeder of oploskoffie door het deeg kneden. Het krijgt dan wel een smaakje.

Als je meerdere kleuren nodig hebt, verdeel je de marsepein na de bereiding in porties. Details breng je achteraf aan met een penseel.

Zelf marsepein maken en kleuren
Marsepein maken is niet moeilijk en leuk om te verwerken. Je kunt het uitrollen en gebak mee bekleden, je kunt het ook als figuurtjes boetseren. En dan een kleurtje geven.
© Auteur Christianne Muusers

Christianne

Recent Posts

Kalfsgelei uit de negentiende eeuw

Gelei, een vergeten gerecht Het hoogtepunt van decoratieve schotels met gelei ligt in de negentiende…

2 maanden ago

Pompoenbrood, een recept uit de 17de eeuw

Meteen naar het recept Broden met pompoenpitten kun je tegenwoordig makkelijk kopen, maar het mooie…

4 jaar ago

Koffie zoals in Eritrea

Enige tijd geleden heb ik een opleiding tot gecertificeerd NT2-docent voltooid. Ik geef nu les…

4 jaar ago

Griet met rode bessen

Al eerder publiceerde ik op Coquinaria twee recepten uit het kookboek van Maurice Joyant, Le…

4 jaar ago

Een makkelijk recept voor hypocras

Na afloop van een uitgebreide maaltijd schenkt men nog steeds graag een digestief om de…

4 jaar ago

Gierstpudding uit Senegal

Als ik het goed zie op de kaart, is de hoofdstad van Senegal, Dakar, de…

4 jaar ago