Naar het overzicht van Tips & technieken
Bij het recept voor Zalmsalade van de keukenmeid staat iets te lezen over de geschiedenis van mayonaise. Enkele variaties: dragonmayonaise, sauce tartare. Mayonaise is natuurlijk superlekker bij patat!
1 eidooier (garde) of 1 heel ei (blender)
1 tl mosterd (kies een mosterd die je lekker vindt)
1 eetl azijn of citrussap (ook hier: kies wat je lekker vindt, rode of witte wijnazijn, sherryazijn, dragonazijn; citoensap of limoensap)
mespunt zout
1½ dl olie (weer kiezen: zonnebloemolie of arachide-, olijf-, walnoten-. hazelnootolie etc)
smaakmakers naar keuze (tuinkruiden, specerijen)
Stap 1 – Belangrijk is dat alle ingrediënten dezelfde temperatuur hebben: kamertemperatuur. Mocht je eieren in de koelkast bewaren (wat niet nodig is overigens), haal ze dan ruim van te voren eruit.
Stap 2 – Splits de eieren. Doe de eidooier in een kom, de eiwitten kun je voor iets anders gebruiken.
Stap 3 – Doe mosterd, azijn of citrussap en zout erbij. Roer los met de eidooier.
Stap 4 – Kies je olie. Ook hier kun je variëren. Gebruik neutrale olie, neem olie met een meer uitgesproken smaak of combineer verschillende soorten olie.
Stap 5 – Nu begint het echte werk: klop de dooier flink met de garde terwijl je begint met een paar druppels olie erbij te doen. Blijf kloppen terwijl je de olie in kleine hoeveelheden erbij giet. Je maakt een emulsie: de oliemoleculen worden ingesloten door de eidooier, waardoor de dikke saus ontstaat. Ga je te snel, dan omsluiten de oliemoleculen juist de dooier, en dat heb je geschifte mayonaise.
Stap 6 – Houd op als de mayonaise voor jou de juiste dikte heeft. Het is moeilijk precies te zeggen hoeveel olie je nodig hebt. Het hangt bijvoorbeeld af van hoe groot de eidooier is.
Stap 7 – De mayonaise is nu af. Je kunt hem zo gebruiken, of er specerijen, kruiden en andere ingrediënten aan toevoegen om bijvoorbeeld een ravigotte- of remouladesaus te maken.
Dit gaat sneller en makkelijker dan met de garde. Gebruik een heel ei in plaats van alleen de dooier. Giet de olie in een dun straaltje door de vulopening in de draaiende blender. Je hoort wanneer de mayonaise goed is: het geluid wordt langzaam lager. Als de mayo ‘blobt’ als je de blender uitzet, is hij goed.
Bewaar mayonaise gekoeld, en niet langer dan een dag of drie. Je kunt mayonaise niet invriezen.
Hoe maak je zelf mayonaise
Een basisrecept voor het maken van mayonaise., helemaal met de hand (kloppen met een garde) of in de blender.
© Auteur
Meteen naar het recept Broden met pompoenpitten kun je tegenwoordig makkelijk kopen, maar het mooie…
Enige tijd geleden heb ik een opleiding tot gecertificeerd NT2-docent voltooid. Ik geef nu les…
Al eerder publiceerde ik op Coquinaria twee recepten uit het kookboek van Maurice Joyant, Le…
Na afloop van een uitgebreide maaltijd schenkt men nog steeds graag een digestief om de…
Als ik het goed zie op de kaart, is de hoofdstad van Senegal, Dakar, de…
Net als in 2018 en 2019 bij de WK's voor mannen en vrouwen, publiceer ik…
View Comments