De Amerikaanse fast-versie van zuurkool

Zuurkool is gefermenteerde gesneden kool die zes weken nodig heeft om zijn karakteristieke smaak te krijgen. Deze coleslaw zou je piepjonge zuurkool kunnen noemen, zoals most piepjonge wijn is. Na één nacht in zout wordt de kool aangemaakt met een saus waarin karnemelk is gebruikt. Het resultaat is een salade met soepele kool- en wortelreepjes met een friszure smaak. In de V.S. erg populair in de zomer bij de barbecue. Of het hele jaar door bij hamburgers. Dit is een simpel recept zonder opsmuk. Er zijn ook varianten met rozijnen, met véél suiker (zie de supermarktvariant), met appel, en ga zo maar door. Uit de naam coleslaw zou je kunnen afleiden dat dit recept in Amerika is geïmporteerd door Nederlandse emigranten. Overigens staat hier een recept voor Elzasser zuurkool, en dit is een heerlijk recept voor rodekool met appeltjes uit de negentiende eeuw.
Voor een middelgrote buffetschotel, of een bijgerecht voor 4 tot 6 personenvoorbereiding 15 minuten + 6 tot 12 uur in de koelkastbereiding 10 minutenwachttijd 30 minuten.

500 gr kool (wat je maar wilt), in dunne reepjes gesneden
½ eetl zout
winterwortel, grof geraspt

Voor de saus
½ dl karnemelk
1 eetl zure room
1 eetl mayonaise (uit een pot of zelfgemaakt)
½ tl mosterd
mespunt suiker
flink zwarte peper uit de molen
zout naar smaak
1 tot 2 eetl gehakte peterselie
sjalotje, fijngesnipperd

Voorbereiding

Doe de gesneden kool in een zeef die in een kom past. Bestrooi met zout en meng goed. Dek af en laat een uur of zes in de koelkast staan. Een hele nacht mag ook. Spoel daarna de kool onder stromend water, en druk zachtjes het overtollige vocht eruit. Laat uitlekken en drogen, of droog met wat keukenpapier. Veel zout is weggespoeld, het gerecht bevat dus niet een halve eetlepel zout als je het eet.

Bereiding

Doe kool met wortel in een ruime kom.
Meng in een kommetje alles voor de saus door elkaar. Meng met de kool en wortel, en laat minstens een half uur in de koelkast staan.

Serveren

Licht gekoeld, maar zeker niet koelkastkoud.

Ingrediënten

Alle verklaringen van ingrediënten

Kool

De Brassica-familie is groot en gevarieerd. Er is witte, rode en groene kool, boerekool, savooiekool, spruitjes, bloemkool, broccoli, en dat zijn dan nog maar de bekendste leden. Er worden allerlei zeer gezonde eigenschappen aan kool toegeschreven, er is een ‘koolsoepdieet’ waarmee je binnen de kortste keren vijf kilo kwijt bent (dat is dus echt niet een goeie manier om af te vallen, zie hier), en in sommige diëten voor kankerpatiënten speelt kool ook een rol. Hoe effectief dat is, daar laat ik me niet over uit. Over broccoli staat meer te lezen bij dit recept, boerenkool krijgt hier extra aandacht. Kool is inheems in Europa en Azië. De oervorm is een losbladige, groene versie. Kroppen, gekleurde en gekrulde versies zijn allemaal gekweekt. Interessant: als je verschillende soorten kool hun gang laat gaan, verdwijnen de gekweekte eigenschappen binnen enkele generaties.

Een lekker en gezond recept voor coleslaw
Coleslaw, uit de Amerikaanse keuken, is lekker bij hamburgers, barbecue, maar ook als bijgerecht bij lunch of avondeten.
© Auteur Christianne Muusers

Christianne

Share
Published by
Christianne

Recent Posts

Pompoenbrood, een recept uit de 17de eeuw

Meteen naar het recept Broden met pompoenpitten kun je tegenwoordig makkelijk kopen, maar het mooie…

3 jaar ago

Koffie zoals in Eritrea

Enige tijd geleden heb ik een opleiding tot gecertificeerd NT2-docent voltooid. Ik geef nu les…

3 jaar ago

Griet met rode bessen

Al eerder publiceerde ik op Coquinaria twee recepten uit het kookboek van Maurice Joyant, Le…

3 jaar ago

Een makkelijk recept voor hypocras

Na afloop van een uitgebreide maaltijd schenkt men nog steeds graag een digestief om de…

3 jaar ago

Gierstpudding uit Senegal

Als ik het goed zie op de kaart, is de hoofdstad van Senegal, Dakar, de…

3 jaar ago

Gevulde aubergines

Net als in 2018 en 2019 bij de WK's voor mannen en vrouwen, publiceer ik…

3 jaar ago