• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Coquinaria

Culinaire geschiedenis, onderzoek en praktijk

  • Welkom
    • Introductie
    • Updates – Meest recent
    • Vraag of opmerking?
    • Het verleden op je bord
    • Het geheim van de keukenmeid
    • Kookboekrecensies
    • Coquinaria op instagram
    • RSS Feed
    • Privacy Policy
  • Recepten
    • Bronnen
    • Herkomst
    • Menu
    • Tips & technieken
    • Voedselvoorkeur
    • Nederlandse recepten
    • Ingrediënten
  • Thema’s
    • Bouillon, de basis
    • Deegrecepten – Overzicht
    • Italiaanse pasta
    • Aziatische pasta
    • Ei in de hoofdrol
    • Welk mes voor welk karwei?
    • Palingroken in Kortenhoef
    • Sushiday!
    • Het Coquinaria-dieet
    • Cursus kaasmaken
    • Hoe plan je een etentje?
    • Sinterklaasrecepten
    • Coquinaria katten
    • Valentijnsdag
    • Kerst recepten
  • Lezingen
  • Edities kookteksten
    • Edelike spijse
    • Convoluut KANTL Gent 15
      • KANTL Gent 15 vol.2
      • KANTL Gent 15 vol.1
  • Vastentijd

Coleslaw

Coleslaw van rodekoolDe Amerikaanse fast-versie van zuurkool

Zuurkool is gefermenteerde gesneden kool die zes weken nodig heeft om zijn karakteristieke smaak te krijgen. Deze coleslaw zou je piepjonge zuurkool kunnen noemen, zoals most piepjonge wijn is. Na één nacht in zout wordt de kool aangemaakt met een saus waarin karnemelk is gebruikt. Het resultaat is een salade met soepele kool- en wortelreepjes met een friszure smaak. In de V.S. erg populair in de zomer bij de barbecue. Of het hele jaar door bij hamburgers. Dit is een simpel recept zonder opsmuk. Er zijn ook varianten met rozijnen, met véél suiker (zie de supermarktvariant), met appel, en ga zo maar door. Uit de naam coleslaw zou je kunnen afleiden dat dit recept in Amerika is geïmporteerd door Nederlandse emigranten. Overigens staat hier een recept voor Elzasser zuurkool, en dit is een heerlijk recept voor rodekool met appeltjes uit de negentiende eeuw.
Voor een middelgrote buffetschotel, of een bijgerecht voor 4 tot 6 personen; voorbereiding 15 minuten + 6 tot 12 uur in de koelkast; bereiding 10 minuten; wachttijd 30 minuten.

Coleslaw van witte kool500 gr kool (wat je maar wilt), in dunne reepjes gesneden
½ eetl zout
1 winterwortel, grof geraspt

Voor de saus
½ dl karnemelk
1 eetl zure room
1 eetl mayonaise (uit een pot of zelfgemaakt)
½ tl mosterd
mespunt suiker
flink zwarte peper uit de molen
zout naar smaak
1 tot 2 eetl gehakte peterselie
1 sjalotje, fijngesnipperd

Voorbereiding

Doe de gesneden kool in een zeef die in een kom past. Bestrooi met zout en meng goed. Dek af en laat een uur of zes in de koelkast staan. Een hele nacht mag ook. Spoel daarna de kool onder stromend water, en druk zachtjes het overtollige vocht eruit. Laat uitlekken en drogen, of droog met wat keukenpapier. Veel zout is weggespoeld, het gerecht bevat dus niet een halve eetlepel zout als je het eet.

Bereiding

Doe kool met wortel in een ruime kom.
Meng in een kommetje alles voor de saus door elkaar. Meng met de kool en wortel, en laat minstens een half uur in de koelkast staan.

Serveren

Licht gekoeld, maar zeker niet koelkastkoud.

Ingrediënten

Alle verklaringen van ingrediënten

Kool

De Brassica-familie is groot en gevarieerd. Er is witte, rode en groene kool, boerekool, savooiekool, spruitjes, bloemkool, broccoli, en dat zijn dan nog maar de bekendste leden. Er worden allerlei zeer gezonde eigenschappen aan kool toegeschreven, er is een ‘koolsoepdieet’ waarmee je binnen de kortste keren vijf kilo kwijt bent (dat is dus echt niet een goeie manier om af te vallen, zie hier), en in sommige diëten voor kankerpatiënten speelt kool ook een rol. Hoe effectief dat is, daar laat ik me niet over uit. Over broccoli staat meer te lezen bij dit recept, boerenkool krijgt hier extra aandacht. Kool is inheems in Europa en Azië. De oervorm is een losbladige, groene versie. Kroppen, gekleurde en gekrulde versies zijn allemaal gekweekt. Interessant: als je verschillende soorten kool hun gang laat gaan, verdwijnen de gekweekte eigenschappen binnen enkele generaties.

Een lekker en gezond recept voor coleslaw
Coleslaw, uit de Amerikaanse keuken, is lekker bij hamburgers, barbecue, maar ook als bijgerecht bij lunch of avondeten.
© Auteur Christianne Muusers

Filed Under: Modern, Verenigde Staten, Lunchgerecht, Bijgerecht, Vlees noch vis (vegetarisch) Tagged With: karnemelk, kool Gepubliceerd op 14 februari 2012Laatste wijziging 9 december 2019

Previous Post: « Pasteitje met visragout
Next Post: Middeleeuwse paaseieren »

Primary Sidebar

Het nieuwste historische recept

Het nieuwste historische recept

Pompoenbrood

Het nieuwste moderne recept

Het nieuwste moderne recept

Koffie uit Eritrea

Het excellente kookboek

ISBN 9789056156497, € 29,95

Laat je waardering blijken!

Coquinaria is niet commercieel, alle recepten en informatie zijn vrij toegankelijk. Als je de informatie en recepten op Coquinaria op prijs stelt, is een donatie voor het onderhoud van de website heel welkom! Als dank wordt je doorgeleid naar een extra pagina, die op onregelmatige tijden wordt gewisseld.

Categorieën

  • Keukengerei (11)
  • Basistechniek (88)
  • TIJDVAK (387)
    • Romeins (13)
    • Prehistorie (2)
    • Middeleeuwen (60)
    • 16de eeuw (34)
    • 17de eeuw (30)
    • 18de eeuw (27)
    • 19de eeuw (39)
    • 20ste eeuw (17)
    • Traditioneel (71)
    • Modern (143)
  • HERKOMST (356)
    • Senegal (1)
    • Nederland (100)
    • Arabisch (8)
    • België (8)
    • Canada (1)
    • China (16)
    • Duitsland (11)
    • Engeland (36)
    • Eritrea (1)
    • Frankrijk (49)
    • Griekenland (1)
    • Hongarije (1)
    • India (9)
    • Indonesië (19)
    • Italië (57)
    • Japan (26)
    • Korea (1)
    • Libanon (1)
    • Mauritius (5)
    • Portugal (1)
    • Rusland (7)
    • Schotland (1)
    • Spanje (15)
    • Syrië (1)
    • Thailand (2)
    • Turkije (2)
    • Verenigde Staten (11)
    • Zuid-Korea (1)
    • Zweden (2)
    • Zwitserland (7)
  • GERECHT (387)
    • Lunchgerecht (38)
    • Ontbijt- of brunchgerecht (4)
    • Pasta (19)
    • Snack (45)
    • Voorgerecht (77)
    • Soep (45)
    • Hoofdgerecht (93)
    • Bijgerecht (104)
    • Nagerecht (36)
    • Eenpansmaaltijd (23)
    • Hartig gebak (19)
    • Zoet gebak (40)
    • Drank (15)
    • Condiment (18)
  • DIEET (283)
    • Met vis (pescetarisch) (72)
    • Met vlees (126)
    • Vlees noch vis (vegetarisch) (121)
  • Geen onderdeel van een categorie (1)

Onderwerpen

aalbessen aardappel aardbeien abrikoos amandel amandelen ananas andijvie anijs ansjovis appel artisjok asperge aubergine avocado azijn bamboescheut barbecue basilicum bier bieslook bieten bietengroen bladselderij bleekselderij bloedworst bloem bloembol bloemkool boekweit boerenkool bosui boter bramen broccoli brood bruine bonen cacao cashewnoot citroen cocos courgette cranberry dadel deeg dille doperwtjes dragon druif eend ei erwten frambozen frituur fruit gans garnaal garum gedroogde pruim geelwortel gehakt gember gerst gierst gort granaatappel griet groente haas haring haver hittegolf honing ijs kaas kabeljauw kalfsvlees kaneel kappertjes karnemelk karwij kastanje kerrie kersen kerstmis kervel kip knoflook knolselderij koffie komijn komkommer konijn kool koolraap koriander korianderblad krab kreeft krent kruidnagel kruisbes kwartel kwee lamsvlees laurier lavas lever limoen makreel mandarijn mayonaise maïs melk meloen merg mierikswortel miso mispel mosselen mosterd muffin munt olie olijven oranjebloesemwater oudjaar ovenschotel paddestoelen paling paprika pasen past pasta pastinaak patrijs peer perzik peterselie picknick pinda pistache pompoen postelein prei pruimen pudding rabarber reuzel rijst rivierkreeft rodekool rode peper rode wijn rogge roken rookworst room rozemarijn rozenwater rozijn rozijnen rum rundvlees saffraan salade salie sardine saus schorseneren sereh sesamzaad sherry shii-take sinaasappel sinterklaas sla snoek soja spek sperziebonen spinazie Stamppot steranijs sucade suiker tahoe tamarinde tarwe thee tijm tomaat tonijn tuinbonen ui vanille varkensvlees vastentijd venkel verjus vis vlierbes vlierbloesem walnoot watermeloen wijn wijnruit wild winterkost witlof witte wijn worst wortel yoghurt zalm zeekraal zeewier zout zuring zuurdesem zuurkool zwezerik

RSS RSS feed

  • Pompoenbrood, een recept uit de 17de eeuw 2 oktober 2021
  • Koffie zoals in Eritrea 1 oktober 2021
  • Griet met rode bessen 4 september 2021
  • Een makkelijk recept voor hypocras 7 juli 2021
  • Gierstpudding uit Senegal 27 juni 2021

© Copyright 2002–2023 Christianne Muusers - Coquinaria