Deze milde erwtjescurry staat al zeker dertig jaar regelmatig bij mij op tafel. Het is een simpel gerecht, dat in een kleine drie kwartier klaar is. Ja, dat is langer dan simpelweg de erwtjes koken en met een klontje boter en wat peterselie serveren, maar het is wel erg lekker!
Wat doen die pauwen bij de erwtjes? Pauwen komen oorspronkelijk uit India. Vandaar.
Bijgerecht voor 4 personen, of vegetarisch hoofdgerecht voor twee personen; voorbereiding 5 minuten (als je zelf cocosmelk maakt komt er een kwartiertje bij); bereiding 40 minuten.
2 uien
2 tl kerriepoeder
1 tl gemberpoeder
2 tenen knoflook uit de knijper
100 gr ongezouten cashewnoten
80 gr creamed coconut en 1 dl water
of 2 dl cocosmelk van 60 gr geraspte cocos en 2,5 dl heet water
zout naar smaak (proef of het wel nodig is)
40 gr ghee, boter of olie
Als je ‘verse’ cocosmelk gebruikt, maak je die eerst: overgiet de geraspte cocos met kokend water, roer om en laat een kwartiertje staan. Dan zeef je het vocht, druk de cocos goed uit. Als het vocht even staat, gaat het witte cocosvet bovendrijven. Dat is niet erg, voor gebruik roer je de cocosmelk even door. Dat cocosvet is wat je kunt kopen als creamed coconut.
Snijd een halve ui in smalle ringen, de rest snipper je.
Verhit 1 eetlepel ghee (15 gram) of ander vet in een braadpannetje en fruit de uirepen tot mooi goudbruin. Zet weg tot het serveren.
Verhit de rest van de ghee in een braadpannetje en fruit de gesnipperde ui tot glazig. Strooi kerrie en gember erbij met 1 eetlepel water, en verhit al roerend enkele minuten. Op het laatst gaat de knoflook erbij. Giet al roerend.de cocosmelk in de pan, of het water met de creamed coconut (roeren tot die is opgelost). Doe de cashewnoten erbij, en laat met deksel erop een kwartier op laag vuur sudderen. Dan gaan de erwten erbij, en de curry suddert nog een kwartiertje. Proef het gerecht. Voor mij hoeft er geen zout bij, maar veel mensen kunnen niet zonder.
Schep de doperwtjescurry in een schaal en bestrooi met de gefruite halve uiringen.
Dit gerecht is uitstekend op te warmen in de pan of in de magnetron.
Alle verklaringen van ingrediënten
In Aziatische keuken zijn cashewnoten (Anacardium occidentale) relatieve nieuwkomers. Oorspronkelijk komen ze uit Brazilië, en Portugezen namen ze in de zestiende eeuw mee naar hun koloniën. Inmiddels zijn cashewnoten helemaal ingeburgerd, vooral in India en China.
Die gele grote dingen waar de cashewvruchten aanhangen zijn schijnvruchten, verdikte stelen. Die schijnvruchten, cashew-appels, kunnen zo van de boom worden gegeten, maar vanwege de korte houdbaarheidsduur kun je ze hier niet krijgen. De vrucht zelf, de cashewnoot, zit verschanst in dat grijsgroene krulletje. De schil bevat een giftige olie, en rauwe cashewnoten zijn ook giftig. Overigens is de cashew in botanisch opzicht niet een noot, maar een zaad.
Cocosmelk of santen maak je door geraspte cocos te weken in heet water en dat vocht te zeven. Er is ook creamed coconut, witte blokjes cocosvet. Hiervan snijd je een deel af, en dat smelt je met wat water in een pan om daarna bijvoorbeeld (weer afgekoeld) in gehakt te mengen, of je smelt het rechtstreeks in de te bereiden saus. De smaak van creamed coconut is wel iets anders dan van versgemaakte cocosmelk
Dit is boter waaruit het vocht is verdampt en de melkbestanddelen uitgezeefd zijn. Het is puur botervet. Het is langer houdbaar dan boter, ook buiten de koelkast, en daardoor geschikt voor warme klimaten. De Indiase keuken maakt er veel gebruik van. Het is te koop in toko’s, maar je kunt het ook eenvoudig zelf maken. Let op bij kopen, want zoals er boter en margarine is, heb je ook ghee van boter en een margarine-achtig product. Kijk goed op het etiket.
Recept voor Indiase doperwtjes
Een kruidig groentegerecht voor de Indiase maaltijd. Dankzij de noten een volwaardig vegetarisch gerecht.
© Auteur
Gelei, een vergeten gerecht Het hoogtepunt van decoratieve schotels met gelei ligt in de negentiende…
Meteen naar het recept Broden met pompoenpitten kun je tegenwoordig makkelijk kopen, maar het mooie…
Enige tijd geleden heb ik een opleiding tot gecertificeerd NT2-docent voltooid. Ik geef nu les…
Al eerder publiceerde ik op Coquinaria twee recepten uit het kookboek van Maurice Joyant, Le…
Na afloop van een uitgebreide maaltijd schenkt men nog steeds graag een digestief om de…
Als ik het goed zie op de kaart, is de hoofdstad van Senegal, Dakar, de…