• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Coquinaria

Culinaire geschiedenis, onderzoek en praktijk

  • Welkom
    • Introductie
    • Updates – Meest recent
    • Vraag of opmerking?
    • Het verleden op je bord
    • Het geheim van de keukenmeid
    • Kookboekrecensies
    • Coquinaria op instagram
    • RSS Feed
    • Privacy Policy
  • Recepten
    • Bronnen
    • Herkomst
    • Menu
    • Tips & technieken
    • Voedselvoorkeur
    • Nederlandse recepten
    • Ingrediënten
  • Thema’s
    • Bouillon, de basis
    • Deegrecepten – Overzicht
    • Italiaanse pasta
    • Aziatische pasta
    • Ei in de hoofdrol
    • Welk mes voor welk karwei?
    • Palingroken in Kortenhoef
    • Sushiday!
    • Het Coquinaria-dieet
    • Cursus kaasmaken
    • Hoe plan je een etentje?
    • Sinterklaasrecepten
    • Coquinaria katten
    • Valentijnsdag
    • Kerst recepten
  • Lezingen
  • Edities kookteksten
    • Edelike spijse
    • Convoluut KANTL Gent 15
      • KANTL Gent 15 vol.2
      • KANTL Gent 15 vol.1
  • Vastentijd

Doperwtjes met cashewnoten

Mild groentegerecht uit de Indiase keuken

Deze milde erwtjescurry staat al zeker dertig jaar regelmatig bij mij op tafel. Het is een simpel gerecht, dat in een kleine drie kwartier klaar is. Ja, dat is langer dan simpelweg de erwtjes koken en met een klontje boter en wat peterselie serveren, maar het is wel erg lekker!
Wat doen die pauwen bij de erwtjes? Pauwen komen oorspronkelijk uit India. Vandaar.
Bijgerecht voor 4 personen, of vegetarisch hoofdgerecht voor twee personen; voorbereiding 5 minuten (als je zelf cocosmelk maakt komt er een kwartiertje bij); bereiding 40 minuten.

Doperwtjes met cashewnoten uit de Indiase keuken450 gr doperwtjes, liefst van te voren ontdooide diepvries of vers
2 uien
2 tl kerriepoeder
1 tl gemberpoeder
2 tenen knoflook uit de knijper
100 gr ongezouten cashewnoten
80 gr creamed coconut en 1 dl water
of 2 dl cocosmelk van 60 gr geraspte cocos en 2,5 dl heet water
zout naar smaak (proef of het wel nodig is)
40 gr ghee, boter of olie

Voorbereiding

Als je ‘verse’ cocosmelk gebruikt, maak je die eerst: overgiet de geraspte cocos met kokend water, roer om en laat een kwartiertje staan. Dan zeef je het vocht, druk de cocos goed uit. Als het vocht even staat, gaat het witte cocosvet bovendrijven. Dat is niet erg, voor gebruik roer je de cocosmelk even door. Dat cocosvet is wat je kunt kopen als creamed coconut.
Snijd een halve ui in smalle ringen, de rest snipper je.

Bereiding

Verhit 1 eetlepel ghee (15 gram) of ander vet in een braadpannetje en fruit de uirepen tot mooi goudbruin. Zet weg tot het serveren.
Verhit de rest van de ghee in een braadpannetje en fruit de gesnipperde ui tot glazig. Strooi kerrie en gember erbij met 1 eetlepel water, en verhit al roerend enkele minuten. Op het laatst gaat de knoflook erbij. Giet al roerend.de cocosmelk in de pan, of het water met de creamed coconut (roeren tot die is opgelost). Doe de cashewnoten erbij, en laat met deksel erop een kwartier op laag vuur sudderen. Dan gaan de erwten erbij, en de curry suddert nog een kwartiertje. Proef het gerecht. Voor mij hoeft er geen zout bij, maar veel mensen kunnen niet zonder.

Serveren

Schep de doperwtjescurry in een schaal en bestrooi met de gefruite halve uiringen.
Dit gerecht is uitstekend op te warmen in de pan of in de magnetron.

Ingrediënten

Alle verklaringen van ingrediënten

Cashew'noten', hangend aan cashew'appels'. Bron Wikipedia, Abishek JacobCashewnoten

In Aziatische keuken zijn cashewnoten (Anacardium occidentale) relatieve nieuwkomers. Oorspronkelijk komen ze uit Brazilië, en Portugezen namen ze in de zestiende eeuw mee naar hun koloniën. Inmiddels zijn cashewnoten helemaal ingeburgerd, vooral in India en China.
Die gele grote dingen waar de cashewvruchten aanhangen zijn schijnvruchten, verdikte stelen. Die schijnvruchten, cashew-appels, kunnen zo van de boom worden gegeten, maar vanwege de korte houdbaarheidsduur kun je ze hier niet krijgen. De vrucht zelf, de cashewnoot, zit verschanst in dat grijsgroene krulletje. De schil bevat een giftige olie, en rauwe cashewnoten zijn ook giftig. Overigens is de cashew in botanisch opzicht niet een noot, maar een zaad.

Cocosmelk

Cocosmelk of santen maak je door geraspte cocos te weken in heet water en dat vocht te zeven. Er is ook creamed coconut, witte blokjes cocosvet. Hiervan snijd je een deel af, en dat smelt je met wat water in een pan om daarna bijvoorbeeld (weer afgekoeld) in gehakt te mengen, of je smelt het rechtstreeks in de te bereiden saus. De smaak van creamed coconut is wel iets anders dan van versgemaakte cocosmelk

Ghee

Dit is boter waaruit het vocht is verdampt en de melkbestanddelen uitgezeefd zijn. Het is puur botervet. Het is langer houdbaar dan boter, ook buiten de koelkast, en daardoor geschikt voor warme klimaten. De Indiase keuken maakt er veel gebruik van. Het is te koop in toko’s, maar je kunt het ook eenvoudig zelf maken. Let op bij kopen, want zoals er boter en margarine is, heb je ook ghee van boter en een margarine-achtig product. Kijk goed op het etiket.

Recept voor Indiase doperwtjes
Een kruidig groentegerecht voor de Indiase maaltijd. Dankzij de noten een volwaardig vegetarisch gerecht.
© Auteur Christianne Muusers

Filed Under: Modern, India, Bijgerecht, Vlees noch vis (vegetarisch) Tagged With: doperwtjes, knoflook, cocos, kerrie, cashewnoot Gepubliceerd op 17 februari 2013Laatste wijziging 1 december 2019

Previous Post: « Peperkoek, ontbijtkoek of kruidkoek
Next Post: De favoriete taart van Paus Julius III »

Primary Sidebar

Het nieuwste historische recept

Het nieuwste historische recept

Pompoenbrood

Het nieuwste moderne recept

Het nieuwste moderne recept

Koffie uit Eritrea

Het excellente kookboek

ISBN 9789056156497, € 29,95

Laat je waardering blijken!

Coquinaria is niet commercieel, alle recepten en informatie zijn vrij toegankelijk. Als je de informatie en recepten op Coquinaria op prijs stelt, is een donatie voor het onderhoud van de website heel welkom! Als dank wordt je doorgeleid naar een extra pagina, die op onregelmatige tijden wordt gewisseld.

Categorieën

  • Keukengerei (11)
  • Basistechniek (88)
  • TIJDVAK (387)
    • Romeins (13)
    • Prehistorie (2)
    • Middeleeuwen (60)
    • 16de eeuw (34)
    • 17de eeuw (30)
    • 18de eeuw (27)
    • 19de eeuw (39)
    • 20ste eeuw (17)
    • Traditioneel (71)
    • Modern (143)
  • HERKOMST (356)
    • Senegal (1)
    • Nederland (100)
    • Arabisch (8)
    • België (8)
    • Canada (1)
    • China (16)
    • Duitsland (11)
    • Engeland (36)
    • Eritrea (1)
    • Frankrijk (49)
    • Griekenland (1)
    • Hongarije (1)
    • India (9)
    • Indonesië (19)
    • Italië (57)
    • Japan (26)
    • Korea (1)
    • Libanon (1)
    • Mauritius (5)
    • Portugal (1)
    • Rusland (7)
    • Schotland (1)
    • Spanje (15)
    • Syrië (1)
    • Thailand (2)
    • Turkije (2)
    • Verenigde Staten (11)
    • Zuid-Korea (1)
    • Zweden (2)
    • Zwitserland (7)
  • GERECHT (387)
    • Lunchgerecht (38)
    • Ontbijt- of brunchgerecht (4)
    • Pasta (19)
    • Snack (45)
    • Voorgerecht (77)
    • Soep (45)
    • Hoofdgerecht (93)
    • Bijgerecht (104)
    • Nagerecht (36)
    • Eenpansmaaltijd (23)
    • Hartig gebak (19)
    • Zoet gebak (40)
    • Drank (15)
    • Condiment (18)
  • DIEET (283)
    • Met vis (pescetarisch) (72)
    • Met vlees (126)
    • Vlees noch vis (vegetarisch) (121)
  • Geen onderdeel van een categorie (1)

Onderwerpen

aalbessen aardappel aardbeien abrikoos amandel amandelen ananas andijvie anijs ansjovis appel artisjok asperge aubergine avocado azijn bamboescheut barbecue basilicum bier bieslook bieten bietengroen bladselderij bleekselderij bloedworst bloem bloembol bloemkool boekweit boerenkool bosui boter bramen broccoli brood bruine bonen cacao cashewnoot citroen cocos courgette cranberry dadel deeg dille doperwtjes dragon druif eend ei erwten frambozen frituur fruit gans garnaal garum gedroogde pruim geelwortel gehakt gember gerst gierst gort granaatappel griet groente haas haring haver hittegolf honing ijs kaas kabeljauw kalfsvlees kaneel kappertjes karnemelk karwij kastanje kerrie kersen kerstmis kervel kip knoflook knolselderij koffie komijn komkommer konijn kool koolraap koriander korianderblad krab kreeft krent kruidnagel kruisbes kwartel kwee lamsvlees laurier lavas lever limoen makreel mandarijn mayonaise maïs melk meloen merg mierikswortel miso mispel mosselen mosterd muffin munt olie olijven oranjebloesemwater oudjaar ovenschotel paddestoelen paling paprika pasen past pasta pastinaak patrijs peer perzik peterselie picknick pinda pistache pompoen postelein prei pruimen pudding rabarber reuzel rijst rivierkreeft rodekool rode peper rode wijn rogge roken rookworst room rozemarijn rozenwater rozijn rozijnen rum rundvlees saffraan salade salie sardine saus schorseneren sereh sesamzaad sherry shii-take sinaasappel sinterklaas sla snoek soja spek sperziebonen spinazie Stamppot steranijs sucade suiker tahoe tamarinde tarwe thee tijm tomaat tonijn tuinbonen ui vanille varkensvlees vastentijd venkel verjus vis vlierbes vlierbloesem walnoot watermeloen wijn wijnruit wild winterkost witlof witte wijn worst wortel yoghurt zalm zeekraal zeewier zout zuring zuurdesem zuurkool zwezerik

RSS RSS feed

  • Pompoenbrood, een recept uit de 17de eeuw 2 oktober 2021
  • Koffie zoals in Eritrea 1 oktober 2021
  • Griet met rode bessen 4 september 2021
  • Een makkelijk recept voor hypocras 7 juli 2021
  • Gierstpudding uit Senegal 27 juni 2021

© Copyright 2002–2023 Christianne Muusers - Coquinaria