Onlangs had ik thuis een etentje met Engelse historische recepten vanaf de veertiende tot de negentiende eeuw. Ik maakte als nagerecht weer eens tamarinde-ijs, maar wilde er iets bij geven. Omdat tamarinde en kokos goed combineren, heb ik wat geëxperimenteerd met kletskoppen. Omdat tamarinde een exotisch ingrediënt is, heb ik geraspte cocos gebruikt. Dit is het resultaat.
Voor 24 kletskoppen; voorbereiding 10 minuten; bereiding 8 minuten per bakronde + afkoelen.
1 à 2 eetl room
30 gr bloem
⅛ tl zout
100 gr basterdsuiker
100 gr geraspte kokos
Smelt in een kleine steelpan de boter zonder dat die verkleurt.
Doe de room erbij.
Roer bloem en zout door de basterdsuiker.
Doe dit mengsel bij de gesmolten boter.
Klop goed door op laag vuur tot de suiker gesmolten is.
Roer er tot slot de geraspte kokos door.
Ga meteen verder met bakken.
Verwarm de oven voor op 175 °C.
Bedek een bakplaat met bakpapier.
Leg thee- of eetlepels van het beslag op de bakplaat, houd veel afstand tussen de bergjes.
Voor grotere kletskoppen gebruik je grotere lepels, maar je moet dan ook meer afstand houden tussen de bergjes beslag.
Schuif de bakplaat de oven in en bak de kletskoppen goudbruin. Dat duurt 6 tot 8 minuten, afhankelijk van je oven. Blijf kijken: de koekjes moeten plat uitlopen, maar niet donkerbruin verbranden.
Schuif het vel bakpapier met koekjes en al op een taartrooster, net uit de oven zijn ze nog zó zacht dat je ze amper kunt verplaatsen. Maar zodra ze beginnen af te koelen kun je het bakpapier eronder vandaan trekken.
Bewaar de kletskoppen tot drie dagen in een luchtdicht afgesloten voorraaddoos.
Bij ijs of als koekje.
Vervang de cocos door amandelmeel, doe er eventueel een druppeltje amandelessence bij.
Als de kletskoppen net uit de oven komen zijn ze nog zacht. Je kunt ze over een deegroller of theekopje draperen en laten afkoelen. Eenmaal koud zijn de koekjes hard en houden ze hun vorm. Werk snel, want dat hard worden gaat snel.
Ik heb overigens lang gezocht naar de Engelse vertaling van ‘kletskoppen’. Het zijn lace cookies. En kokosmakronen zijn andere koekjes, zonder boter, room of bloem, maar met eiwiten en soms met amandelmeel. Waarom ze ‘kantkoekjes’ heten zie je aan deze foto: je kunt dwars door de koekjes heenkijken.
Een eenvoudig recept voor kletskoppen van geraspte cocos
© Auteur
Meteen naar het recept Broden met pompoenpitten kun je tegenwoordig makkelijk kopen, maar het mooie…
Enige tijd geleden heb ik een opleiding tot gecertificeerd NT2-docent voltooid. Ik geef nu les…
Al eerder publiceerde ik op Coquinaria twee recepten uit het kookboek van Maurice Joyant, Le…
Na afloop van een uitgebreide maaltijd schenkt men nog steeds graag een digestief om de…
Als ik het goed zie op de kaart, is de hoofdstad van Senegal, Dakar, de…
Net als in 2018 en 2019 bij de WK's voor mannen en vrouwen, publiceer ik…