Naar het overzicht met komkommersalades

Komkommersalade zoals mijn oma die maakte

Zo kreeg ik vroeger komkommersla voorgezet. Mijn oma in Maastricht had heerlijke, dikke bieslook in de tuin staan. Op mijn blog staat een recept uit de achttiende eeuw dat er sprekend op lijkt!

Bijgerecht voor 2 tot 6 personen (afhankelijk van het menu); voorbereiding 5 minuten + 30 minuten wachten; bereiding 5 minuten.

1 komkommer
flink zout
1 eetl bieslookringetjes (liefst van grove bieslook)
2 eetl olijfolie of neutrale olie (zonnebloem, maïs, sla)
1 eetl neutrale witte azijn
1 eetl mayonaise (eventueel)
witte peper uit de molen

Voorbereiding

Was de kommer en schil met een dunschiller. Schaaf de komkommer in hele dunne plakjes. Bestrooi met ruim zout, laat een half uurtje in een zeef staan, knijp daarna goed uit

Bereiding

Meng olie, azijn en mayonaise voor het sausje. Omdat de komkommer al met zout is bestrooid, hoeft er geen zout meer door de saus. Wel peper naar smaak.
Doe de komkommer en de bieslook erbij en serveer meteen.

Serveren

Op kamertemperatuur of iets gekoeld, maar niet ijskoud.

Een recept voor ouderwetse komkommersalade
© Auteur Christianne Muusers

Christianne

Recent Posts

Kalfsgelei uit de negentiende eeuw

Gelei, een vergeten gerecht Het hoogtepunt van decoratieve schotels met gelei ligt in de negentiende…

3 maanden ago

Pompoenbrood, een recept uit de 17de eeuw

Meteen naar het recept Broden met pompoenpitten kun je tegenwoordig makkelijk kopen, maar het mooie…

4 jaar ago

Koffie zoals in Eritrea

Enige tijd geleden heb ik een opleiding tot gecertificeerd NT2-docent voltooid. Ik geef nu les…

4 jaar ago

Griet met rode bessen

Al eerder publiceerde ik op Coquinaria twee recepten uit het kookboek van Maurice Joyant, Le…

4 jaar ago

Een makkelijk recept voor hypocras

Na afloop van een uitgebreide maaltijd schenkt men nog steeds graag een digestief om de…

4 jaar ago

Gierstpudding uit Senegal

Als ik het goed zie op de kaart, is de hoofdstad van Senegal, Dakar, de…

4 jaar ago