Naar het overzicht met komkommersalades
Komkommersalade zoals mijn oma die maakte
Zo kreeg ik vroeger komkommersla voorgezet. Mijn oma in Maastricht had heerlijke, dikke bieslook in de tuin staan. Op mijn blog staat een recept uit de achttiende eeuw dat er sprekend op lijkt!
Bijgerecht voor 2 tot 6 personen (afhankelijk van het menu); voorbereiding 5 minuten + 30 minuten wachten; bereiding 5 minuten.
1 komkommer
flink zout
1 eetl bieslookringetjes (liefst van grove bieslook)
2 eetl olijfolie of neutrale olie (zonnebloem, maïs, sla)
1 eetl neutrale witte azijn
1 eetl mayonaise (eventueel)
witte peper uit de molen
Voorbereiding
Was de kommer en schil met een dunschiller. Schaaf de komkommer in hele dunne plakjes. Bestrooi met ruim zout, laat een half uurtje in een zeef staan, knijp daarna goed uit
Bereiding
Meng olie, azijn en mayonaise voor het sausje. Omdat de komkommer al met zout is bestrooid, hoeft er geen zout meer door de saus. Wel peper naar smaak.
Doe de komkommer en de bieslook erbij en serveer meteen.
Serveren
Op kamertemperatuur of iets gekoeld, maar niet ijskoud.
Een recept voor ouderwetse komkommersalade
© Auteur