Kant en klare bakken lasagne bevatten vaak te veel vocht, zodat de pastavellen meteen van elkaar glijden als je ze probeert op te scheppen. En natuurlijk bevatten ze te veel zout en te weinig smaak. Als je goede sauzen gebruikt, en de verhouding tussen pastavellen en saus goed opbouwt, heb je mooie, compacte lasagne.

Voor lasagne bolognese maak je twee sauzen: bolognesesaus en béchamelsaus (op z’n Italiaans besciamella). Hoe je bolognesesaus maakt staat hier uitgebreid beschreven, voor de béchamelsaus staat het recept hier.

Lasagne bolognese

Hoeveelheden geven vind ik moeilijk, ik stel de lasagne op gevoel samen. Misschien heb je meer of minder saus of vellen nodig.

5 dl béchamelsaus
7½ dl bolognesesaus
12 lasagnevellen
80 gr versgeraspte Grana Padano

Voorbereiding

Maak de twee sauzen, rasp de kaas.
Als je lasagnevellen hebt die moeten worden voorgekookt, doe je dat. Meestal staat op de verpakking dat dat niet hoeft. De lasagnevellen nemen tijdens het bakken in de oven de saus op, waardoor ze zachter worden. Dat betekent dat als je verse pastavellen gebruikt, je (nog) minder saus tussen de pastalagen nodig hebt. Je kunt de gevulde ovenschaal afdekken en in de koelkast bewaren tot het moment van bakken.

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 °C.

Neem een rechthoekige ovenschaal waarin drie lasagnevellen naast elkaar passen, met eventueel een kleine overlap. Bestrijk eerst de bodem met een dunne laag bolognesesaus. Leg daarop de eerste laag van drie lasagnevellen. Giet daarop ruim een derde van de béchamelsaus, en bestrooi met een derde van de geraspte kaas. Bedek met weer drie lasagnevellen en een derde van de bolognesesaus. Neem weer drie vellen, leg daarop weer ruim een derde béchamelsaus en een derde van de kaas, en dan de laatste laag lasagnevellen. Daarop doe je eerst de laatste bolognesesaus, daarop in het midden de rest van de béchamelsaus, en de laatste geraspte kaas strooi je over de hele bovenkant.

Zet de schaal midden in de voorverwarmde oven, en bak dertig minuten tot de bovenkant mooi goudbruin is verkleurd. Haal de schaal uit de oven, laat vijf minuten staan, en snijd dan de lasagne met een mes in porties.

Serveren

Serveer heet, met salade en eventueel extra geraspte kaas op tafel. Wij eten lasagne meestal als hoofdgerecht. Geef er dan sla bij.

Gebakken lasagne blijft enkele dagen goed in de koelkast. Opwarmen kan in de oven of magnetron. De lasagne is ook – in eenpersoons-porties – in te vriezen. Laat de stukken wel volledig ontdooien voordat je ze opwarmt.

Vegetarische lasagne

Maak een tomatensaus met ui. Snijd 80 gram gorgonzola dolcelatte in blokjes en roer ze door de béchamelsaus. Bouw de schotel op zoals voor lasagne bolognese en bak hem op dezelfde manier.

Lasagne of lasagna?

Overigens wordt lasagne ook vaak lasagna genoemd, maar volgens mijn Italiaanse handwoordenboek van Van Dale is het toch echt lasagne. Dit is wel de meervoudsvorm van lasagna, maar Italianen gebruiken de enkelvoudige vorm -voor zover ik in mijn eigen Italiaanstalige kookboeken en in online Italiaanse woordenboeken kan vinden- niet. Zoals wij het niet hebben over een ‘ingewand’, of over een ‘notuul’, maar altijd over ingewanden en notulen.
Alle andere pastanamen zijn ook in het meervoud. Maccaronispaghettivermicelli en tortellini zijn meervouden van mannelijke zelfstandige naamwoorden; tagliatellepenne en pipe zijn meervoudsvormen van vrouwelijke zelfstandige naamwoorden. Dus, waarom dan opeens het enkelvoud van lasagne wel gebruiken voor een gerecht met meerdere deegvellen?

Lasagne bolognese en vegetarische lasagne
© Auteur Christianne Muusers

Christianne

Recent Posts

Kalfsgelei uit de negentiende eeuw

Gelei, een vergeten gerecht Het hoogtepunt van decoratieve schotels met gelei ligt in de negentiende…

2 maanden ago

Pompoenbrood, een recept uit de 17de eeuw

Meteen naar het recept Broden met pompoenpitten kun je tegenwoordig makkelijk kopen, maar het mooie…

4 jaar ago

Koffie zoals in Eritrea

Enige tijd geleden heb ik een opleiding tot gecertificeerd NT2-docent voltooid. Ik geef nu les…

4 jaar ago

Griet met rode bessen

Al eerder publiceerde ik op Coquinaria twee recepten uit het kookboek van Maurice Joyant, Le…

4 jaar ago

Een makkelijk recept voor hypocras

Na afloop van een uitgebreide maaltijd schenkt men nog steeds graag een digestief om de…

4 jaar ago

Gierstpudding uit Senegal

Als ik het goed zie op de kaart, is de hoofdstad van Senegal, Dakar, de…

4 jaar ago